ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ! ΕΞΩ ΑΠ' ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Τις μεγάλες αγωνιστικές και διεκδικητικές διαθέσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς αποτύπωσαν οι χτεσινές μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε λόγω της απεργίας στα βαπόρια, στις προβλήτες της COSCO και στη Ζώνη, ενώ τα σωματεία αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και σήμερα, Πέμπτη.

Οι εκπαιδευτικοί έτριψαν στα μούτρα της κυβέρνησης τον αυταρχισμό και πραγματοποίησαν ογκώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα και αλλού μπήκαν στον «πάγο», με διευθυντές και άλλα στελέχη να αναλαμβάνουν μέχρι και ...λάντζα λόγω έλλειψης προσωπικού, και με τους εργαζόμενους να απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Αυτά τα «στιγμιότυπα» του μεγάλου απεργιακού αγώνα που κλιμακώνεται μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 20ής Νοέμβρη καταγράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στην ενότητα «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία».

Απεργιακός αγώνας που φανερώνει ότι η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την επίθεση στο εισόδημα, για τα οξυμένα προβλήματα σε Υγεία και Παιδεία, για τη βάρβαρη πολιτική εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό τροφοδοτεί την πλούσια αγωνιστική δράση εκατοντάδων Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Αυτό είναι άλλωστε το σύνθημα που διαπερνά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των κλάδων, που κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση γίνεται στους δρόμους του αγώνα, εκεί φουντώνει η αγωνιστική διεκδίκηση για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.

ΠΑΜΕ: Ολοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα!

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που χτες αγκάλιασαν μια σειρά από κλάδους χαιρετίζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας:

«Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε από το πρωί, από το λιμάνι του Πειραιά και κατέκλυσε την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα, λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους διανομείς και τους υγειονομικούς. Παραδίνουν τη σκυτάλη στους επόμενους κλάδους που ακολουθούν, όπως στους οικοδόμους, αλλά και πάλι στους διανομείς και όλοι μαζί δυναμώνουν το μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων στην απεργιακή κλιμάκωση για να παραλύσει η χώρα στις 20 Νοέμβρη, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, με σύνθημα "Εξω από του πολέμου τα σφαγεία, δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία"».

«Η κυβέρνηση ανησυχεί και θα φροντίσουμε η ανησυχία της να γίνει πραγματικός φόβος από την άνοδο των διεκδικήσεων. Μέσα σε λίγες μέρες προσπάθησε να ποινικοποιήσει και να ακυρώσει αποφάσεις για τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Των μηχανοδηγών στα τρένα που ζητούσαν μέτρα ασφάλειας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία που απαιτούν να ακυρωθεί το νομοσχέδιο διάλυσης των δομών Υγείας και Απεξάρτησης, και χτες των δασκάλων και των νηπιαγωγών που απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονες υποδομές για τους ίδιους και τους μαθητές τους.Η κυβέρνηση έμεινε με τις δικαστικές αποφάσεις στο χέρι! Ολοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα. Ολοι στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη», τονίζει.


Πανεκπαιδευτική απεργιακή απάντηση και κλιμάκωση, κόντρα στον αυταρχισμό

Μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι στην Αθήνα!

Μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του δίκαιου και αναγκαίου για το σχολείο και τα παιδιά του λαού, με μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα:

Αυτή ήταν η μαζική και αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης για τη ζωή και τη μόρφωση που αρμόζει στην εποχή μας.

Και, με την απεργία τους να έχει ήδη πετύχει τον σκοπό της, με την κυβέρνηση να τρώει τα μούτρα της στην προσπάθεια να την ποινικοποιήσει, σέρνοντας στα δικαστήρια και καταδικάζοντας τη ΔΟΕ, οι χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν στην Αθήνα ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων πριν τρία χρόνια.

Σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λοιπόν από όλη την Αττική ήταν χτες το μεσημέρι στο αγωνιστικό τους ραντεβού στα Προπύλαια, ύστερα από τη μάχη που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα σε προσπάθειες εκφοβισμού, συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά, ενάντια στις συγχωνεύσεις. Εχοντας στήριξη από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που με αποφάσεις τους δήλωναν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα του απεργιακού αγώνα και καταδίκαζαν τον αυταρχισμό.

Σπ. Μαρίνης: Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι!


Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν σωματεία εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι των απεργών εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε τη χτεσινή 24ωρη απεργία για τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

«Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, προσθέτοντας: «Είναι ντροπή το 2024 εκπαιδευτικοί να μένουν σε αυτοκίνητα, στα σχολεία, να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα, να παραιτούνται αναπληρωτές ή συνάδελφοι να ψάχνουν δεύτερη και τρίτη εργασία. Είναι πρόκληση να μας οδηγούν στα δικαστήρια, με τον άθλιο ισχυρισμό ότι η απεργία των δασκάλων διαταράσσει το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο και η λειτουργία των σχολείων διαταράσσονται από τα πάνω, από 1.000 λουκέτα που επιχείρησαν να βάλουν σε τμήματα σε όλη την Ελλάδα, από τα τμήματα 25 μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες, από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σήμερα, από την οικονομική ασφυξία των σχολικών επιτροπών, από τις άθλιες υποδομές».

«Τους ενοχλεί ότι τα αιτήματα αγκαλιάζονται από όλο τον λαό, από όλους τους εργαζόμενους, γιατί αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις σαν κόστος το δικαίωμα στη μόρφωση», συνέχισε, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να μας λυγίσουν με δικαστήρια, διώξεις, πειθαρχικά, απειλές».

Μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
«Δωρεάν Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς - Οχι στα πειθαρχικά και στους εκβιασμούς» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία, συμπυκνώνοντας το συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας, για αυξήσεις, δικαιώματα, όρους για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών και τη μόρφωση των παιδιών με όσα έχουν ανάγκη και όσα μπορούν να έχουν σήμερα, ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και όχι καταστολή. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», «Δέκα χρόνια τώρα μείωση μισθού, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού», «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ακουγόταν από τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τα πανό των σωματείων τους.

Δεν περνά ο αυταρχισμός!

Στη διάρκεια της πορείας έφτασαν και οι εκπαιδευτικοί που από το πρωί είχαν πραγματοποιήσει μαζική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ενάντια στις πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν κατά μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο πρόεδρός της, Ηλ. Πατίδης, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους δύο εκπαιδευτικούς κινούνται στον δρόμο της απαλλαγής τους, της δικαίωσης του αγώνα που δόθηκε με το σωματείο μπροστά. Συμπλήρωσε δε ότι χωρίς εφησυχασμό ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να παρθούν πίσω οριστικά και αμετάκλητα όλες οι διώξεις.

Μήνυμα συνέχισης με σταθμό την πανεργατική απεργία

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να σπάσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά, για να ακυρωθεί στην πράξη η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία και την Ομοσπονδία, θα τα καταφέρουμε. Ολοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη», διαμηνύθηκε από την καρδιά της Αθήνας, από το Σύνταγμα.

Εκεί εκφράστηκε και η συστράτευση των γονιών, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ενώ χαιρετίζοντας ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαρίθμησε τις 8.000 ωραίες αποβολές σε μαθητές, τα πειθαρχικά, τις απεργίες που κρίνονται παράνομες, και δήλωσε: «Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να βγουν ελεύθεροι αγωνιστές, να μη σκύβουν το κεφάλι, και αυτό το παράδειγμα τους δίνουμε με τη σημερινή μας στάση. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στην απεργία, το βρήκαμε από τους προηγούμενους, θα το αφήσουμε στους επόμενους».


«Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»

Σε όλη τη χώρα ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία, εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματά τους. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε δύο συναδέλφους τους που διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό σπιτιού λαϊκής οικογένειας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στη Βέροια, στην Εδεσσα, στην Κατερίνη και στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γονέων, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην απεργία και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί, εκπρόσωποί τους καταδίκασαν την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας και ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που διαχρονικά θεωρεί «κόστος» τη μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Βόλο, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, οι απεργοί εκπαιδευτικοί, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης έδωσαν απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τον αγώνα τους. Αποφασιστική ήταν και η στάση τους έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει τον χώρο σε μια προσπάθεια να τους εμπόδιζαν να επιδώσουν το ψήφισμα στήριξης των δύο εκπαιδευτικών που καθαιρέθηκαν από τη θέση του διευθυντή, επειδή συμμετείχαν πέρυσι στην απεργία - αποχή κατά της «αξιολόγησης». Τόνισαν πως οι διώξεις δεν θα περάσουν, καλώντας σε συμπαράσταση τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τον λαό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η δημοτική αρχή.

Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καλαμάτα, Αγρίνιο και Πύργο, όπου μάλιστα καταγγέλθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η απαράδεκτη στάση του διευθυντή της, να διώξει 5 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, επειδή συμμετέχουν στην απεργία - αποχή ενάντια στην ατομική «αξιολόγηση», και απαιτήθηκε να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις.

Στην Ηπειρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Πρέβεζα στη Θεοφάνη, στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς και στην Ηγουμενίτσα στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε η παρουσία μεγάλου αριθμού νέων εκπαιδευτικών, ενώ η κινητοποίηση κατέληξε με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε επίσης μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην πλατεία Ελευθερίας, με πορεία στη συνέχεια στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν η ΟΓΕ και η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Η πορεία έκανε στάση έξω από το ξενοδοχείο «Αστόρια», που οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τις εκδικητικές απολύσεις της εργοδοσίας. Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Χανιά, η οποία στηρίχτηκε και από την Ενωση Γονέων της πόλης. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Χανίων. Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο και Σητεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα, όπου στην Πρωτοβάθμια το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 40%. Ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα στην πόλη έβαλαν λουκέτο, ενώ με πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε από το πρωί συμβολική κατάληψη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πρώην νομαρχία από κοινού με τους απεργούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου απαιτήθηκε να προχωρήσει η κατασκευή 10 νέων σχολείων στον νομό, να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τις μεταφορές μαθητών, να αναλάβει η λέσχη του Ιόνιου Πανεπιστημίου τη σίτιση των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Με συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων και μαθητών έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στη Μύρινα της Λήμνου. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των σωματείων των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό. Κινητοποιήσεις έγιναν σε Μυτιλήνη, Νάξο, Χίο.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ