Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πανεκπαιδευτική απεργιακή απάντηση και κλιμάκωση, κόντρα στον αυταρχισμό

Μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι στην Αθήνα!

Μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του δίκαιου και αναγκαίου για το σχολείο και τα παιδιά του λαού, με μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα:

Αυτή ήταν η μαζική και αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης για τη ζωή και τη μόρφωση που αρμόζει στην εποχή μας.

Και, με την απεργία τους να έχει ήδη πετύχει τον σκοπό της, με την κυβέρνηση να τρώει τα μούτρα της στην προσπάθεια να την ποινικοποιήσει, σέρνοντας στα δικαστήρια και καταδικάζοντας τη ΔΟΕ, οι χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν στην Αθήνα ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων πριν τρία χρόνια.

Σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λοιπόν από όλη την Αττική ήταν χτες το μεσημέρι στο αγωνιστικό τους ραντεβού στα Προπύλαια, ύστερα από τη μάχη που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα σε προσπάθειες εκφοβισμού, συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά, ενάντια στις συγχωνεύσεις. Εχοντας στήριξη από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που με αποφάσεις τους δήλωναν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα του απεργιακού αγώνα και καταδίκαζαν τον αυταρχισμό.

Σπ. Μαρίνης: Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι!


Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν σωματεία εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι των απεργών εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε τη χτεσινή 24ωρη απεργία για τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

«Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, προσθέτοντας: «Είναι ντροπή το 2024 εκπαιδευτικοί να μένουν σε αυτοκίνητα, στα σχολεία, να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα, να παραιτούνται αναπληρωτές ή συνάδελφοι να ψάχνουν δεύτερη και τρίτη εργασία. Είναι πρόκληση να μας οδηγούν στα δικαστήρια, με τον άθλιο ισχυρισμό ότι η απεργία των δασκάλων διαταράσσει το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο και η λειτουργία των σχολείων διαταράσσονται από τα πάνω, από 1.000 λουκέτα που επιχείρησαν να βάλουν σε τμήματα σε όλη την Ελλάδα, από τα τμήματα 25 μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες, από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σήμερα, από την οικονομική ασφυξία των σχολικών επιτροπών, από τις άθλιες υποδομές».

«Τους ενοχλεί ότι τα αιτήματα αγκαλιάζονται από όλο τον λαό, από όλους τους εργαζόμενους, γιατί αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις σαν κόστος το δικαίωμα στη μόρφωση», συνέχισε, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να μας λυγίσουν με δικαστήρια, διώξεις, πειθαρχικά, απειλές».

Μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
«Δωρεάν Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς - Οχι στα πειθαρχικά και στους εκβιασμούς» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία, συμπυκνώνοντας το συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας, για αυξήσεις, δικαιώματα, όρους για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών και τη μόρφωση των παιδιών με όσα έχουν ανάγκη και όσα μπορούν να έχουν σήμερα, ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και όχι καταστολή. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», «Δέκα χρόνια τώρα μείωση μισθού, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού», «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ακουγόταν από τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τα πανό των σωματείων τους.

Δεν περνά ο αυταρχισμός!

Στη διάρκεια της πορείας έφτασαν και οι εκπαιδευτικοί που από το πρωί είχαν πραγματοποιήσει μαζική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ενάντια στις πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν κατά μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο πρόεδρός της, Ηλ. Πατίδης, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους δύο εκπαιδευτικούς κινούνται στον δρόμο της απαλλαγής τους, της δικαίωσης του αγώνα που δόθηκε με το σωματείο μπροστά. Συμπλήρωσε δε ότι χωρίς εφησυχασμό ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να παρθούν πίσω οριστικά και αμετάκλητα όλες οι διώξεις.

Μήνυμα συνέχισης με σταθμό την πανεργατική απεργία

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να σπάσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά, για να ακυρωθεί στην πράξη η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία και την Ομοσπονδία, θα τα καταφέρουμε. Ολοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη», διαμηνύθηκε από την καρδιά της Αθήνας, από το Σύνταγμα.

Εκεί εκφράστηκε και η συστράτευση των γονιών, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ενώ χαιρετίζοντας ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαρίθμησε τις 8.000 ωραίες αποβολές σε μαθητές, τα πειθαρχικά, τις απεργίες που κρίνονται παράνομες, και δήλωσε: «Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να βγουν ελεύθεροι αγωνιστές, να μη σκύβουν το κεφάλι, και αυτό το παράδειγμα τους δίνουμε με τη σημερινή μας στάση. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στην απεργία, το βρήκαμε από τους προηγούμενους, θα το αφήσουμε στους επόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ