ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ BRICS
Παράκαμψη του δολαρίου και κοινές επενδύσεις στο επίκεντρο

Πλατφόρμες και μηχανισμοί για συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, κοινές επενδύσεις, «δίκαιο» εμπόριο

Ως «πυλώνα σταθερότητας» παρουσίασαν χτες τα κράτη του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» και της «Ανατολής» ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και οι υπόλοιποι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, την ώρα που οξύνεται επικίνδυνα ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ξεπηδούν ολοένα και περισσότερες εστίες σύγκρουσης, ενώ μαίνονται δύο ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις. Στη διακρατική αυτή καπιταλιστική συμμαχία συμμετέχουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική και προστέθηκαν η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έγιναν πλήρη μέλη, ενώ υπάρχουν και άλλες χώρες που βρίσκονται στον «προθάλαμο».

Ενας από τους κύριους στόχους της συνόδου θα είναι η επιτάχυνση τρόπων μείωσης του αριθμού των συναλλαγών σε δολάρια και έτσι να μετριαστεί η ικανότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την απειλή των κυρώσεων για να επιβάλλουν την εξωτερική τους πολιτική.

«Διαμορφώνεται ένα πολυπολικό μοντέλο, το οποίο εκτοξεύει ένα νέο κύμα ανάπτυξης, κυρίως χάρη στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής και φυσικά χάρη στις χώρες BRICS», σημείωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία προτείνει την ανάπτυξη μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα γίνει «ισχυρό μέσο στήριξης» για τις εθνικές οικονομίες και «θα παρέχει οικονομικούς πόρους στις χώρες του παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής», αναφέρεται στις προτάσεις της.

Οι χώρες BRICS θα συστήσουν έναν μηχανισμό διαβουλεύσεων σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για «πιο δίκαιους κανόνες στην παγκόσμια οικονομία και για να μεταρρυθμιστεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, στην παρέμβασή του τόνισε ότι «η πλειονότητα των χωρών δεν είναι ευχαριστημένες που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο ή εργαλείο ελέγχου άλλων χωρών και για επίλυση των εσωτερικών και οικονομικών τους προβλημάτων. Ο κόσμος βλέπει τους BRICS ως τρόπο αποδυνάμωσης της ηγεμονίας του δολαρίου και αύξησης των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα».

«Επιπλέον, η έναρξη εφαρμογής ψηφιακών νομισμάτων και μια πλατφόρμα για τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών μηχανισμών και τεχνολογιών ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων, είναι οι κύριοι στόχοι των BRICS», πρόσθεσε.

Οι χώρες BRICS θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία εναλλακτικών νομισματικών σχέσεων, ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού συστήματος, «δεν μιλάμε για αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων», ξεκαθάρισε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος αποδίδει μεγάλη σημασία στη μετάβαση σε χρηματοοικονομικούς διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα εντός του ομίλου BRICS καθώς και σε κοινές επενδύσεις με άλλες χώρες - μέλη σε διάφορους κλάδους.

Οι BRICS πρέπει να γίνουν «αποτελεσματικό όργανο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και προόδου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σ. Ραμαφόζα.

Μεγάλο διπλωματικό γεγονός για τη Ρωσία

Η Μόσχα με τη σύνοδο αυτή επιδιώκει να δείξει ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι, τονίζοντας πως συμμετείχαν εκπρόσωποι από 36 χώρες - οι περισσότεροι ηγέτες - καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση που φιλοξένησε ο Πούτιν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022.

Ο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε με δεκάδες ηγέτες, όπως της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, της Ινδίας, Ν. Μόντι, του Ιράν, των ΗΑΕ, της Τουρκίας, της Αιθιοπίας κ.ά.

Επίσης, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, παρέστη στη σύνοδο και συνομίλησε «με μεγάλο αριθμό ηγετών». Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο και θα συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα είναι η πρώτη διμερής των δύο ανδρών από τον Απρίλη του 2022.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Γκουτέρες έκανε «λάθος επιλογή» και «βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία προβάλλοντας τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας, ενώ το θέμα συζητήθηκε και με ορισμένους ηγέτες.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή «μπορεί να κατακλύσουν ολόκληρο τον κόσμο», επομένως είναι απαραίτητο «να εργαστούμε για τη διευθέτησή τους», είπε ο Λούλα. Οποιεσδήποτε παρενέργειες ή κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αποτραπούν, τόνισε και ο Σι.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που έχει δηλώσει ενδιαφέρον η Τουρκία να ενταχθεί στους BRICS, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εκφράζουν αντιρρήσεις. Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στους BRICS, εάν η Αγκυρα αποφασίσει να το πράξει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

ΚΟΥΒΑ
Πάλη ενάντια στον αποκλεισμό και τις συνέπειες του «Οσκαρ»

Η Κούβα, η κυβέρνησή της και ο λαός της με τις μαζικές οργανώσεις του συνεχίζουν τη μάχη για να ξεπεραστεί η διπλή δυσκολία της περιόδου. Από τη μία είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, αποτέλεσμα της έντασης του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, που βάζει εμπόδια στην προμήθεια καυσίμων αλλά και ανταλλακτικών για τη συντήρηση των θερμοηλεκτρικών σταθμών, και από την άλλη οι βαριές συνέπειες από το πέρασμα του κυκλώνα «Οσκαρ», που έπληξε ιδιαίτερα την επαρχία του Γκουαντάναμο, ενώ είχε και 6 ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ηλεκτροδότηση έχει φτάσει πάνω από το 70% της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της ενεργειακής ζήτησης - μέχρι να εξισορροπηθεί το ηλεκτρικό δίκτυο - τομείς που δεν είναι ζωτικής σημασίας, όπως εκπαιδευτικοί χώροι και κάποιες κρατικές δομές, δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την Κυριακή.

Στην επαρχία του Γκουαντάναμο και στις κοινότητες Σαν Αντόνιο Ντελ Σουρ και Ιμιας βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας, Πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, και ο πρωθυπουργός και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Μανουέλ Μαρέρο Κρους, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι πληγείσες περιοχές αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, ώστε να κλείσουν γρήγορα τις πληγές τους, να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες και υποδομές και να επιδιορθωθούν οι ζημιές σε σπίτια. Στην περιοχή ήδη έχουν σπεύσει οργανωμένα μπριγάδες ηλεκτρολόγων, τεχνιτών, οικοδόμων και νεολαίων κομμουνιστών, προκειμένου να συνδράμουν το τιτάνιο έργο αποκατάστασης, με αλληλεγγύη και αισιοδοξία, έτσι όπως μόνο οι Κουβανοί ξέρουν.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

Ενώ κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη στις ΗΠΑ ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, και των Δημοκρατικών, Κ. Χάρις, επιβεβαιώνεται το γνωστό - ότι και οι δύο έχουν τη στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου. Ετσι, μετά τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, που είναι στο πλευρό του Τραμπ και κληρώνει κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια σε έναν οπαδό του, άλλος ένας μεγιστάνας, ο ιδρυτής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς, σε ιδιωτική συνομιλία αποκάλυψε ότι δώρισε 50 εκατ. δολάρια στην εκστρατεία της Χάρις, μέσω της ΜΚΟ «Future Forward», και κάλεσε κι άλλους μεγαλοκαπιταλιστές να κάνουν το ίδιο - κάτι που φυσικά ήδη γίνεται.

Επίσης, ο Τραμπ, που στηρίζεται ανοιχτά από τους ομίλους των υδρογονανθράκων, στις συγκεντρώσεις του εμφανίζεται ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» που προωθούν οι Δημοκρατικοί, με την Χάρις πάντως να δηλώνει ακόμα και για την καταστροφική μέθοδο fracking ότι «δεν θα απαγορεύσει τη χρήση της», ειδικά στην Πενσιλβάνια, μία από τις κρίσιμες Πολιτείες, όπου ο Τραμπ έχει ισχυρή επιρροή.

Ακόμα, έγινε γνωστή «καταγγελία» του Τραμπ ότι στο πλευρό της Χάρις έχουν τεθεί και τουλάχιστον 100 μέλη του σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Βρετανίας που πήγαν στις ΗΠΑ, κάτι που κληθείς να το σχολιάσει ο πρόεδρός του και Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει». Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει πως θεωρεί ότι αυτό «δεν θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τον Τράμπ αν αυτός κερδίσει τις εκλογές».

ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Κινήσεις συνεννόησης και για την κατάσταση στα σύνορα

Συνάντηση των Σι - Μόντι χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS

Την πρώτη τους συνάντηση μετά από πέντε χρόνια είχαν χτες στο Καζάν της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, λίγα μόλις 24ωρα μετά από συμφωνία που ανακοινώθηκε για την κατάσταση σε μεθοριακές περιοχές στις οποίες η ένταση έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία ο Μόντι είπε ότι «η σχέση Ινδίας - Κίνας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον λαό μας, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο», για να προσθέσει ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ευαισθησία θα καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις».

Από τη μεριά του ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει «να διευκολύνουν η μία την άλλη για την επιδίωξη αναπτυξιακών φιλοδοξιών (...) να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία, να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές και τις διαφωνίες».

Οσον αφορά την ίδια τη συμφωνία, είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα δηλώσεις του Ινδού ΥΠΕΞ Vikram Misri ότι «τις τελευταίες εβδομάδες Ινδοί και Κινέζοι διπλωματικοί και στρατιωτικοί διαπραγματευτές βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους σε διάφορα φόρουμ» και «ως αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για ρυθμίσεις περιπολίας κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (σ.σ. LAC, όπως αποκαλούνται τα σύνορα των δύο πλευρών, για τα οποία ωστόσο διαφιλονικούν σε αρκετά σημεία) στις παραμεθόριες περιοχές Ινδίας - Κίνας, οδηγώντας σε απεμπλοκή και επίλυση των ζητημάτων που είχαν προκύψει σε αυτές τις περιοχές το 2020».

Ο δε Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι «η Κίνα και η Ινδία κατέληξαν σε ψηφίσματα για ζητήματα που αφορούν τη συνοριακή περιοχή, μετά από στενή επικοινωνία μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων. Η Κίνα επαινεί την πρόοδο που σημειώθηκε και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την Ινδία για την ορθή εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ