ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
«Νέο συμβόλαιο δράσης» κόντρα στον λαό και τις ανάγκες του

Σε ανοιχτή εκδήλωση της ετήσιας ΓΣ του ΣΕΒ μίλησε χθες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης και παρέθεσε ξανά τις επιδόσεις του για το κεφάλαιο στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ τους έταξε κι άλλα, προϊδεάζοντας για νέα αντεργατικά μέτρα.

Οπως είπε, «πολιτεία και επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό» στην πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ μίλησε για «συνεργασία» των δύο πλευρών, σε «ειλικρινή επικοινωνία» μεταξύ του αστικού κράτους και της «επιχειρηματικότητας», ευελπιστώντας σε συνέχιση της «γόνιμης συνεργασίας» όπως χαράχτηκε από τα προηγούμενα χρόνια.

Επέμεινε άλλωστε ότι με τα μέτρα που πήρε, «η οικονομία μας βγήκε από την εντατική», ανέκτησαν την περιλάλητη «επενδυτική βαθμίδα», ο Τουρισμός σπάει «διαδοχικά ρεκόρ», οι δε εξαγωγές σε προϊόντα και υπηρεσίες φτάνουν το 50% του ΑΕΠ, «σε μια σοβαρή ποιοτική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας» όπως είπε.

Τι ετοιμάζουν για μετά; «Ηρθε τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας», όπως είπε ο Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται ήδη πραγματικότητα: Μειώθηκαν οι συντελεστές στα μερίσματα, ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 5,5% ικανοποιώντας ένα «πάγιο αίτημα της εργοδοσίας» όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλες μας οι κινήσεις συγκλίνουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ταυτόχρονα, τους απαρίθμησε τους ευρωενωσιακούς πόρους «χωρίς προηγούμενο» που τους εξασφάλισε, συν το ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 40 δισ. ευρώ όπως τα συνυπολόγισε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βορά στα νύχια των ομίλων, σε εκταμιεύσεις που για να γίνουν συνοδεύονται από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος του λαού.

Επιπλέον, τους διαβεβαίωσε ότι προχωρούν κι άλλες «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» όπως η πολυδιαφημισμένη επιτάχυνση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδύσεις» και να υπάρχει «ασφάλεια Δικαίου», σύμφωνα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εχει εκσυγχρονιστεί συνολικά το εργασιακό πλαίσιο», συνέχισε, εννοώντας τον εργασιακό Αρμαγεδδώνα που ήρθε και κούμπωσε πάνω στο προηγούμενο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στο κτηματολόγιο λέγοντας ότι προχωρούν και τα νέα χωροταξικά σχέδια, «ίσως η πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση μας» όπως είπε, που θα καθορίσει παντού χρήσεις γης, «σημαντικό για την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε.

Δεν παρέλειψε να ονομάσει ως συστατικό της ...επιτυχίας τους και την «πολιτική σταθερότητα», τη «σιγουριά της ομαλότητας» ως «αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς τα μπρος», καθώς «διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια».

Αναγνώρισε βέβαια ότι «το κόστος Ενέργειας παραμένει υψηλό» και ότι «το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί κι άλλο», παρέπεμψε ωστόσο σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που θέλει να φέρει, επικαλούμενος και τα ζητούμενα στην έκθεση Ντράγκι, την οποία όπως είπε υιοθετεί πλήρως ώστε «να μη χάνουμε έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα, αύριο απέναντι στην Ινδία».

Σημειωτέον, κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή παράτα ήταν ο Guy Verhofstadt, πρόεδρος του λεγόμενου European Movement International, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος εστίασε στην «απο-επένδυση» και στην τεχνολογική υστέρηση της ΕΕ έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη τους να δαπανήσουν περισσότερα για την πολεμική προπαρασκευή, μπροστά στους οξυμένους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων απέναντι σε δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία, όπως ο ίδιος τις κατονόμασε.

Κατηγόρησε δε το ευρωενωσιακό οικοδόμημα για μακρές γραφειοκρατικές διαδικασίες και αδυναμία στην ταχεία λήψη αποφάσεων, ζητώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις στην αντίθετη κατεύθυνση (π.χ. μια «μικρότερη Κομισιόν», με κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων). Ολα προκειμένου «να ετοιμάσουμε την ΕΕ γι' αυτόν τον δύσκολο κόσμο του 21ου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Γυμνός» από συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας ο σιδηρόδρομος

Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών

Eurokinissi

Στην πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο 1 χρόνο και 8 μήνες μετά από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, με θέμα την «ανάγκη ενίσχυσης των σιδηροδρομικών μετακινήσεων και του σιδηροδρομικού τομέα στην Ευρώπη», παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συζήτηση, Ράιντερς, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα Τέμπη, επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την άθλια κι επικίνδυνη κατάσταση των σιδηροδρόμων στην ΕΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής στην ομιλία του:

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών στην Ελλάδα με 57 νεκρούς εξέθεσε ανεπανόρθωτα όχι μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις προηγούμενες. Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί τους φέρουν βαριές ευθύνες για το ότι ο σιδηρόδρομος είναι "γυμνός" από συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας, κίνδυνος - θάνατος για επιβάτες κι εργαζόμενους. Ομως, η ίδια άθλια κατάσταση επικρατεί σε όλη την ΕΕ, εξαιτίας της πολιτικής απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, των ένοχων Οδηγιών της που θεωρούν κόστος τα μέτρα ασφάλειας, απαιτώντας κυνικά "γρήγορα" και "γεμάτα" τρένα για τα κέρδη των ομίλων. Αποτέλεσμα είναι: Στην Ελλάδα 3 σιδηροδρομικά ατυχήματα μόλις τους τελευταίους δύο μήνες και άλλα 3 που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή. Αλλά και 11.500 ατυχήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο δυστύχημα συνέβησαν την τελευταία πενταετία σε όλη την ΕΕ.

Να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη στο έγκλημα, κανένα "μπάζωμα" ευθυνών των ενόχων. Ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, ο ελληνικός λαός απαιτεί τιμωρία όλων των υπευθύνων μέσα από την πάλη με οδηγό το σύνθημα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"».

Ενδοαστικές κόντρες και αναζήτηση συναίνεσης

Συνέχεια στην κοκορομαχία Μητσοτάκη - Σαμαρά δόθηκε χτες από πλευράς Μαξίμου.

Θυμίζουμε, προχτές στη Βουλή συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού απάντησαν δηκτικά στις έμμεσες αιχμές Μητσοτάκη, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ότι δεν θα χαριεντίζεται με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, επειδή είναι καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο, εξ ου και δεν παρέστη στην Ολομέλεια όταν μιλούσε από το βήμα. Δήλωση που ερμηνεύθηκε ως σπόντα κατά Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα είχε χαιρετηθεί σε εκδήλωση με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Σαμαρά υποστήριξαν ότι ο Μητσοτάκης επιτίθεται στον Σαμαρά «όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση (...) Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα "ήρεμα νερά" με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις», θέμα που θίγει μαζί με τον Κ. Καραμανλή, εκφράζοντας ενδοαστικές αντιθέσεις στην ασκούμενη από τον Μητσοτάκη εξωτερική πολιτική.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, επέμεινε ότι ο Παππάς «έχει καταδικαστεί, για ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα, αμετάκλητα και ομόφωνα, κατά των θεσμών. Ενα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα κατά των θεσμών», για «ξεκάθαρες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα», και αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης «είναι να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές και τις δικές του και της παράταξής μας απέναντι σε όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», ουσιαστικά λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τις καταπατά.

Ταυτόχρονα, έλεγε ότι δεν υπάρχει «κυβέρνηση και μάλιστα κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας» που «να έχει μεγαλύτερη συνοχή, από την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη». Οσο για τους βουλευτές της ΝΔ που βάζουν ζητήματα, με Ερωτήσεις τους, για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ο Μαρινάκης υπογράμμισε ότι στην πράξη «στηρίζουν την κυβέρνηση. Στηρίζουν δυναμικά τις μεγάλες επιλογές». Οσο για τις ενδοαστικές ενστάσεις στα Ελληνοτουρκικά, μίλησε για «φοβίες» «εκτός τόπου και χρόνου», καθώς «η Ελλάδα, επί των ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι πιο ισχυρή από ποτέ, εθνικά, αμυντικά, διπλωματικά, με πράξεις και όχι με λόγια», σε άλλη μια αιχμή για το τι ίσχυε επί ημερών Σαμαρά και Καραμανλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας «να είναι στην ίδια σελίδα με την κυβέρνηση» σε νομοσχέδιά της, ώστε να περάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση οι επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Επίσης, ναι μεν «να ασκεί κριτική, να αντιπροτείνει με κοστολογημένες, όμως, προτάσεις, όχι με λόγια του αέρα», όπως τόνισε ο Μαρινάκης, παραπέμποντας βασικά στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας που ψήφισαν κι εφάρμοσαν όλα αυτά τα αστικά κόμματα και μορφώματα.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημείωσε για τη χτεσινή απαράδεκτη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εσωτερικά των κομμάτων και στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς άλλος έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων και να κρίνει ποιοι τα εκπροσωπούν και ποιοι όχι. Ούτε φυσικά τα υπαρκτά εκφυλιστικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ τού δίνουν ένα τέτοιο δικαίωμα.

Από αυτήν την άποψη, η στάση του χτες στη Βουλή ήταν απαράδεκτη. Το κάθε κόμμα έχει τις εσωτερικές του διαδικασίες και τα μόνα αρμόδια να κρίνουν είναι τα μέλη του κόμματος για αυτά τα ζητήματα».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Αίρεται η προστασία σε δύο προστατευόμενους μάρτυρες

Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας αναστέλλεται κάθε προστασία που υπήρχε υπέρ μαρτύρων στην υπόθεση της «Νοvartis» και των μιζών που αυτή μοίραζε. Αφορά τους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι οποίοι είναι και οι μόνοι που συνέχιζαν μέχρι σήμερα να είναι υπό προστασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό έγγραφο - που υπογράφεται από την επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Γ. Παπαδοπούλου - τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη, και οι δύο πρώην στελέχη της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποδέκτες ...δώρων είχαν κατονομαστεί πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός Ανδ. Λοβέρδος κ.ά. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, καθώς κατά την ελληνική Δικαιοσύνη δεν εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες. Ο Αντ. Σαμαράς τον Ιούλιο είχε καταθέσει αίτηση ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και την αφαίρεση της προστασίας, ενώ έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ