ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο βωμό των εργοδοτών οι μετανάστες

Με τη λήξη της πρώτης προθεσμίας για τη νομιμοποίηση αρχίζουν νέες δυσκολίες

Περιμένοντας στην ουρά για την «πράσινη κάρτα»...
Περιμένοντας στην ουρά για την «πράσινη κάρτα»...
Το δρόμο της απέλασης δείχνει ουσιαστικά η κυβέρνηση σε όσους μετανάστες δεν καταφέρουν, μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη, να αποκτήσουν την εξάμηνη άδεια παραμονής. Οι δε 350.000 «τυχεροί», που εκτιμάται ότι κατάφεραν μέχρι τις αρχές του μήνα να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν αποκλείεται να έχουν στην πορεία την ίδια τύχη με όσους στις 7 του Σεπτέμβρη βγουν από τα ελληνικά σύνορα. Ο νόμος είναι σαφής: Θα απελαθούν όσοι δεν πάρουν την προσωρινή άδεια παραμονής, αλλά και όσοι μέσα σε έξι μήνες δεν καταφέρουν να βρουν δουλιά, ώστε να πάρουν άδεια παραμονής ενός έτους.

Με δεδομένο ότι οι μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα μας υπολογίζονται από 800.000 έως 1.000.000, ο αριθμός των 340.000 που έδωσε στα τέλη Ιούλη το υπουργείο Εσωτερικών για τις μέχρι τώρα αιτήσεις νομιμοποίησης έρχεται να επιβεβαιώσει τις φωνές αντίδρασης τόσο στο περιεχόμενο του νόμου όσο και στον τρόπο εφαρμογής του. Διαφαίνεται σιγά σιγά πως ο νόμος εξυπηρετεί ουσιαστικά τη «νομιμοποίηση» της υπάρχουσας κατάστασης εκμετάλλευσης των ξένων εργατών ως φτηνής εργατικής δύναμης, αλλά και διαβίωσής τους κάτω από το συνεχή φόβο της απέλασης. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η διαδικασία εφαρμογής του νόμου, που ζητά από τον ξένο εργάτη να πληρώσει για να νομιμοποιηθεί (εξαγοράζοντας ένσημα ενός χρόνου από κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό) και να ξεπεράσει το σκόπελο της έλλειψης πληροφόρησης τόσο του ίδιου και των οργανώσεών του όσο και των δημοτικών υπαλλήλων που τους ανέθεσαν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία καταγραφής.

Οι απελάσεις που θα γίνουν μετά τις 7 του Σεπτέμβρη, αναμένεται να προκαλέσουν ένα επιπρόσθετο βάρος σε όσους αλλοδαπούς λάβουν την εξάμηνη παραμονή. Κι αυτό γιατί θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να βρουν δουλιά, για να πάρουν άδεια εργασίας ενός χρόνου. Κάτι το οποίο τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στους δυσμενείς όρους που θα τους επιβάλουν οι εργοδότες. Το τραγελαφικό της υπόθεσης; Οσοι απελαύνονται, θα επιβαρύνονται με τα έξοδα της απέλασης.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει τη «σύμπραξη» των Ελλήνων πολιτών, καλώντας τους να λειτουργήσουν ως «χαφιέδες», αναφέροντας στις ελληνικές αρχές περιπτώσεις αλλοδαπών που μένουν στη χώρα χωρίς άδεια παραμονής. Για παράδειγμα, πριν ένας ιδιοκτήτης νοικιάσει το σπίτι του σε αλλοδαπό, θα πρέπει να του ζητήσει τα χαρτιά του, και αν αυτός δεν έχει, να το δηλώσει στην Αστυνομία. Το ίδιο καλούνται να κάνουν, για παράδειγμα, και οι γιατροί, αφού έχουν προσφέρει στους αλλοδαπούς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Την ίδια ώρα, όπως διαφάνηκε και από τις συσκέψεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων - μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου μεταναστευτικού νόμου - οι τελευταίες δεν είναι καλά πληροφορημένες για πολλές πτυχές του νόμου, ο οποίος δεν τους διασφαλίζει σε τίποτα από την εκμετάλλευση που ήδη υφίστανται. Για τις «παροχές» αυτές προς τους μετανάστες, η κυβέρνηση εισέπραξε από την τσέπη τους 20 δισεκατομμύρια δραχμές...

Αλαλούμ με τις άδειες εργασίας

Πώς η κυβέρνηση εμπαίζει τους μετανάστες

Σε μια νέα κούρσα δρόμου επιδίδονται το διάστημα αυτό οι μετανάστες, που πήραν μέρος στη διαδικασία για τη νομιμοποίησή τους καταβάλλοντας τα σχετικά χρήματα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για περίπου 1/3 του συνόλου των καταγραμμένων. Μιλάμε για τη διαδικασία έκδοσης άδειας εργασίας, που είναι το επόμενο στάδιο, αφού ο μετανάστης που «νομιμοποιείται», ενδιαφέρεται πρωτίστως για την εξασφάλιση δουλιάς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι' αυτόν και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Ας πάρουμε όμως μια ιδέα τι σημαίνει «εξυπηρέτηση του πολίτη»: Η προσπάθεια να μάθουμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, αφού ήδη έχει την πρώτη βεβαίωση για την εξάμηνη άδεια παραμονής για να βγάλει άδεια εργασίας, που απαιτεί ο εργοδότης στον οποίο θα απασχοληθεί, ξεκινάει με κλήση στο «1461», το λεγόμενο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 11.15 π.μ. Μας παραπέμπουν στην «αρμόδια υπηρεσία», τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, στο τηλέφωνο 60.33.055. Από εκεί μας παραπέμπουν στο 60.33.022. Μετά από αρκετή ώρα καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπάλληλο, η οποία όμως μας λέει ότι η αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια. Ακολουθεί τηλεφώνημα στην Περιφέρεια, απ' όπου η απάντηση είναι ότι αρμόδιος για τέτοιες πληροφορίες είναι ο Δήμος στον οποίο έγινε η καταγραφή του αλλοδαπού. Νέο λοιπόν τηλεφώνημα (στο Δήμο Αχαρνών για τη συγκεκριμένη περίπτωση) απ' όπου μας παραπέμπουν πάλι στη Νομαρχία και συγκεκριμένα πάλι στο τηλέφωνο 60.33.022, όπου και ολοκληρώνεται ο πρώτος φαύλος κύκλος...

Συγκρατώντας τον εκνευρισμό μας επιχειρούμε και πάλι κλήση στο 60.33.022 της Νομαρχίας. Η απάντηση και πάλι η ίδια, για να μας ξαναβάλουν στον ίδιο φαύλο κύκλο. Μετά από έντονες πιέσεις και επικρίσεις μας για την εμφανή κοροϊδία, τελικά μας δίνουν άλλο αριθμό τηλεφώνου, πάλι στη Νομαρχία, το 60.33.308. Από εκεί μας παραπέμπουν στο 60.33.407 όπου και πάλι η απάντηση είναι ότι «το αρμόδιο γραφείο είναι αυτό με τηλέφωνο 60.33.022». Δηλαδή και πάλι «μια τρύπα στο νερό» και επιστροφή στο σημείο... μηδέν!

Αγανακτισμένοι πλέον ζητάμε το γραφείο του νομάρχη. Με ευγένεια μας απαντούν ότι υπάρχει αρμόδιος στο 60.32.897 και μας δίνουν και το όνομά του. Ομως ο συγκεκριμένος υπάλληλος απουσιάζει σε άδεια, αλλά δεν τον αντικαθιστά κανείς!!

Ηδη έχουν περάσει 45 λεπτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια τηλεφωνώντας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί τελικά μαθαίνουμε ότι η διαδικασία για την άδεια εργασίας δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα - μετά από τρεις μήνες διαδικασίας νομιμοποίησης - και το υπουργείο Εργασίας περιμένει κάποιες νέες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει αναλάβει την όλη διαδικασία, καθώς επίσης και ότι το ΙΚΑ δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Από όλη αυτή την περιπλάνηση αν μη τι άλλο προκύπτει η ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού, η κοροϊδία των μεταναστών και πρέπει επιτέλους κάποιος αρμόδιος να απαντήσει. Γίνεται δε φανερό ότι για το κράτος που εκμεταλλεύτηκε και εκμεταλλεύεται τους μετανάστες, το κύριο μέλημά του είναι να πληρώσουν ξανά με τη διαδικασία νομιμοποίησης -ήδη στα ταμεία του μπήκαν 20 δισ. δρχ - και όσο για τη δυνατότητα δουλιάς με δικαιώματα, αυτή πάει στις... ελληνικές καλένδες.


Δ.Κ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Κυκλοφοριακές λύσεις με απαγόρευση κυκλοφορίας!

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι - και επίσημα πλέον - ένα από τα βασικά μέτρα, που θα πάρει η κυβέρνηση και η «Αθήνα 2004» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης...

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Οργανωτική Επιτροπή περιγράφει το πλαίσιο μέτρων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, μέσα στο οποίο εντάσσονται αρκετές απαγορεύσεις, αλλά και ...ελπίδες, που σχετίζονται με την ενίσχυση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Βέβαια, το όψιμο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ΜΜΜ δεν αφορά την ουσία του θέματος, αλλά την ανάγκη να βρεθούν προσωρινές λύσεις στην κυκλοφορία για τον Αύγουστο του 2004. Ταυτόχρονα, ένα μέτρο που σκέπτεται να επιβάλει η «Αθήνα 2004» είναι η ενσωμάτωση στο κόστος αγοράς του εισιτηρίου για οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση και του κόστους του εισιτηρίου μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Αθήνα 2004»:

  • Οι θεατές, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι θα προσεγγίζουν και θα αποχωρούν από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αποκλειστικά και μόνο με Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακό Σιδηρόδρομο, Τραμ και λεωφορεία. Σε ακτίνα ενός και πλέον χιλιομέτρου γύρω από όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σχεδιάζεται να ληφθούν μέτρα απαγόρευσης της στάθμευσης, αλλά και προσέγγισης όλων των ΙΧ.
  • Οι υπάρχοντες χώροι στάθμευσης θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση των οχημάτων των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας. Ο έλεγχος της στάθμευσης σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες και στους γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δρόμους θα είναι συστηματικός και πολύ αυστηρός.
  • Πύκνωση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ προβλέπεται η καθιέρωση ειδικών λεωφορειακών Γραμμών Εξπρές, με αφετηρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και τέρμα στις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις. Με λεωφορειακές Γραμμές Εξπρές προβλέπεται να διασυνδεθούν όλες οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και με τους απομακρυσμένους μεγάλους χώρους στάθμευσης ΙΧ, που θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία, κατά κανόνα, θα απέχουν 2-4 χιλιόμετρα από τα στάδια και γήπεδα (για παράδειγμα, στην περιοχή του Σταυρού, στις εισόδους της πρωτεύουσας κ.α.).
  • Προβλέπεται η επέκταση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας, αλλά και η προτεραιότητά τους έναντι των ΙΧ.
  • Το καλοκαίρι του 2004, εκτιμάται ότι θα προστεθούν στις συνήθεις θερινές, άλλες 400 - 500.000 μετακινήσεις την ημέρα, εξαιτίας των Αγώνων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η «Αθήνα 2004» ετοιμάζει ένα μεγάλης έκτασης επικοινωνιακό πρόγραμμα, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για τον τρόπο μετακίνησης κατά τη διάρκεια των αγώνων και για τα νέα διαχειριστικά μέτρα κυκλοφορίας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΥΚΑ

Ετών 69

Μηχανολόγο - Ηλεκτρολόγο

Πρόεδρο Εταιρείας «Δεσύλλα»

Κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 8/8/2001 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η γυναίκα του: Κούλα Δούκα. Τα αδέλφια του: Ιφιγένεια Δούκα -Νικολακοπούλου, Τιμολέων Δούκας, Γρηγόρης και Εφη Κώτσηρα. Τα ανίψια του: Νίκος, Ελευθερία, Σωτήρης Δούκας, Νικόλαος, Κωστής Κώτσηρας. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Ετήσιο Μνημόσυνο Π. Σαλπέα

Στις 12 Αυγούστου 2001 θα τελέσουμε το ετήσιο μνημόσυνο του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ

στην Αγία Σοφία του Πειραιά, στις 11 το πρωί.

Η σύζυγος, τα παιδιά, τα αδέλφια, οι λοιποί συγγενείς

Προσφορά

Ενας χρόνος έκλεισε από τότε που μας άφησε για πάντα ο αξέχαστος Παναγιώτης Σαλπέας. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δραχμές στο ΚΚΕ, το Κόμμα που αγάπησε και υπερασπίστηκε με πάθος.

Η οικογένεια Κ. Κυζίλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ