ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΑΕΔ
Συντονισμένα βήματα αντεπίθεσης

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ, η οποία καλεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη

Ο ΟΑΕΔ στον Πειραιά
Ο ΟΑΕΔ στον Πειραιά
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό!», δηλώνει σε ανακοίνωση - κάλεσμα η «Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ», τονίζοντας σε αυτή την πρώτη επαφή της με τους εργαζόμενους ότι «χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί ένας πολύπλευρος αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, να μπλοκαριστεί η ψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης, να διατηρηθεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα των ανέργων».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, υπογράφουν το κείμενο οι Γ. Παναγόπουλος, Κ. Τσακίλος, Γ. Μαρούσης, Γ. Δοβρίδης, Γ. Λασκαρίδης, Κ. Σχίζα. Η επιτροπή καλεί σε σύσκεψη, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βεραντζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, στο σχέδιο νόμου ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τη στάση τους και σημειώνει: «Αναλάβαμε γι' αυτό την ευθύνη και τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ, που θα οργανώσει την αντεπίθεσή μας και θα συντονίσει τα βήματα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μιας επιτροπής ανοιχτής σε κάθε εργαζόμενο του ΟΑΕΔ, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δε δέχεται να παζαρέψει στα τραπέζια της "κοινωνικής συναίνεσης" τον Ενιαίο και Δημόσιο ΟΑΕΔ»!

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε άλλον ένα κρίκο μετά την πρόσφατη επίθεσή της ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών επιλογών της. Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα πιο ξεκάθαρα, ότι το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, αναφέρει: «Καταπατά όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, Ηδη ιδιωτική εταιρία καλείται από την κυβέρνηση να αναλάβει το σχεδιασμό της δομής του νέου ΟΑΕΔ, να καθορίσει τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που απαιτούνται, να αξιολογήσει το υπάρχον προσωπικό, να διαμορφώσει συστήματα σύνδεσης του μισθού με την "παραγωγικότητα".

Η κυβέρνηση με τους παρατρεχάμενούς της, έντεχνα πλασάρει τη λογική - σαράκι τού "εμάς δε μας θίγει το σχέδιο νόμου". Η σαπίλα αυτού του επιχειρήματος αποδείχτηκε μέχρι τώρα σε δεκάδες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν (ΣΟΦΤΕΞ, Ναυπηγεία), όταν οι αρχικές υποσχέσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε εκατοντάδες αποχωρήσεις - απολύσεις με το πιστόλι στο κρόταφο των εργαζομένων, αλλά και στην αφαίρεση κατακτήσεων, στην απαξίωση και το κλείσιμο επιχειρήσεων».

«Η αναζήτηση ατομικών λύσεων - επισημαίνεται - οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο ψαλίδισμα των εργατικών δικαιωμάτων και στο αδυνάτισμα, την πιο κρίσιμη στιγμή, του συλλογικού αγώνα. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε στον ΟΑΕΔ»!

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η αλλαγή του ΟΑΕΔ: «Εντάσσεται στο γενικότερο μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων. Τα προσχήματα για "μια μετοχή στο δημόσιο", για "51%" στο δημόσιο, αποδείχτηκε ότι σκόπιμα χρησιμοποιούνται από την κυβερνητική προπαγάνδα για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσουν τον αγώνα τους. Βαδίζει χέρι - χέρι με την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Στοχεύει να δημιουργήσει εργαζόμενους "απασχολήσιμους" με μισή δουλιά, μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Που να στοιχίζουν λιγότερο στο κεφάλαιο, αυγαταίνοντας τα κέρδη του».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι: «Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχουν βάλει πλάτη στη συνολική αυτή αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου, με τη συμμετοχή τους στους "κοινωνικούς διαλόγους" της απάτης. Η αντίδρασή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, οι προτάσεις τους για τροποποιήσεις - μερεμέτια στο αντεργατικό έκτρωμα, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά τον υπονομευτικό ρόλο τους στο εργατικό κίνημα. Αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν μπορεί να περιμένουμε από αυτές τις πλειοψηφίες, ότι χρειάζεται να απομονωθούν από τους εργαζόμενους.

Στις δύσκολες σημερινές στιγμές, η παράταξη της ΠΑΣΚ σε ΠΕΥ και Ομοσπονδία διευκολύνει αντικειμενικά την προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης, με την υπονόμευση στη συγκρότηση προεδρείου στην Ενωση, με την αδράνειά της μπροστά στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των εργαζομένων του ΟΑΕΔ και αγωνιστικής απόκρουσης της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΟΧΙ στη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης

Καταδικάζουν την απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ για διάθεση 350 εκατ. δραχμών, ώστε να αγοραστούν μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Την απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ να συμμετέχει το Ιδρυμα - όπως γίνεται και με άλλα Ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες - στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αγοράζοντας μετοχές ύψους 350 εκατομμυρίων, καταγγέλλουν, με κοινή ανακοίνωση, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι ο διοικητής του ΙΚΑ - με εντολές της κυβέρνησης - αποφάσισε να κάνει την αρχή, ώστε να τη διευκολύνει στο ξεπούλημα του ΟΛΘ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, κάτι ανάλογο έγινε με τον ΟΤΕ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις», σημειώνουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ακόμη ότι «η κυβέρνηση υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις διορισμένες και ελεγχόμενες από αυτήν πλειοψηφίες των διοικήσεων, να μετέχουν με χρήμα των εργατών στο αντιλαϊκό της έργο» και καταγγέλλει ότι «η απόφαση δεν πάρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ - γιατί δε συνεδριάζει τον Αύγουστο λόγω αδειών - αλλά τηλεφωνικά, ρωτώντας τα μέλη, αν συμφωνούν ή όχι (διά περιφοράς, όπως λένε). Το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία πλήρωσαν πολύ ακριβά το τζογάρισμα, που το επέβαλε η κυβέρνηση με την ΑΕΔΑΚ. Η απώλεια του ΙΚΑ ξεπερνάει τα 70 δισ. και η γενική απώλεια τα 210 δισ. δραχμές».

Οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του ΟΛΘ, του ΟΛΠ, αλλά και γενικά της δημόσιας περιουσίας, που ακόμα και χαρίζεται στην πλουτοκρατία, όπως η «Ολυμπιακή», Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλες. Παράλληλα, διαμαρτύρονται έντονα, γιατί «ο διοικητής του ΙΚΑ, με μεγάλη προθυμία, εκτελεί τις εντολές της κυβέρνησης και τον θεωρούν υπεύθυνο, καθώς και την ελεγχόμενη πλειοψηφία του ΔΣ του ΙΚΑ και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, που λένε ναι σε όλα. Τέτοιες σοβαρές αποφάσεις δεν μπορεί να τις παίρνουν από το τηλέφωνο».

Τέλος, δηλώνουν ότι απαιτούν και αγωνίζονται για να αποδεσμευτούν τα αποθεματικά των Ταμείων από την ΑΕΔΑΚ και να επιστραφούν αμέσως οι απώλειες, που ανέρχονται στα 210 δισ. δραχμές.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Ακόμη δύο νεκροί εργαζόμενοι

Σε έξαρση τα εργατικά δυστυχήματα το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη μέτρων ασφάλειας

Εξαρση των εργατικών ατυχημάτων σημειώνεται τον τελευταίο καιρό σε αρκετούς εργασιακούς χώρους και ιδιαίτερα στην οικοδομή, λόγω της εγκληματικής έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικά τα δύο συνεχόμενα ατυχήματα - το ένα θανατηφόρο - στην Καλαμάτα, άλλα δυστυχήματα σε οικοδομές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το δυστύχημα στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας και δύο νέα θανατηφόρα ατυχήματα που καταγράφτηκαν στο Κερατσίνι και τη Μαλεσίνα, τις τελευταίες δέκα μέρες.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο μεροκάματο έκανε την Πέμπτη τα ξημερώματα ο ηλεκτρολόγος, στους Μύλους Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, Νέστορας Γιαννακάρης, καθώς έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία. Ο άτυχος ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια της βραδινής βάρδιας του, κλήθηκε να αντικαταστήσει ένα μοτέρ σε μηχάνημα. Εκλεισε το διακόπτη ώστε να διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο διακόπτης όμως κόλλησε, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό από τον ηλεκτρολόγο. Αποτέλεσμα, όταν πήγε να συνδέσει δύο καλώδια να τον χτυπήσει το ηλεκτρικό ρεύμα και να χάσει τη ζωή του. Ο ηλεκτρολόγος ήταν χήρος, πατέρας ενός παιδιού.

Τραγικό θύμα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας έπεσε στις 30 Ιούλη ο 39χρονος Αλβανός εργάτης Λέκα Ρούτσι στη Μαλεσίνα, πατέρας τριών παιδιών, όταν καταπλακώθηκε από χώματα. Ο άτυχος εργάτης δούλευε σε εργολάβο, σε έργο ανοίγματος τάφρου αποχέτευσης μπροστά από το δημαρχείο. Την ώρα που καταπλακώθηκε από τα χώματα βρισκόταν σε βάθος τριών μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι μετά τον τραγικό θάνατο του Αλβανού εργάτη ο εργολάβος τοποθέτησε μπάρα ασφαλείας στο έργο... Ο νεκρός εργάτης μεταφέρθηκε και κηδεύτηκε στο χωριό του Κούτσι στη Βόρεια Αλβανία.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για εργατικές κατοικίες

«Οπως σε ολόκληρη τη χώρα, οξύτατο είναι το πρόβλημα της εργατικής στέγης και στο Νομό Λασιθίου. Εδώ και πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι του νομού εισπράττουν κυβερνητικές υποσχέσεις για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, οι οποίες όμως μένουν δίχως αντίκρισμα», τονίζεται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και Σ. Σκοπελίτη στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Για παράδειγμα - αναφέρεται στην Ερώτηση - ενώ έχει αποφασιστεί η δημοπράτηση των εργατικών κατοικιών στη Σητεία, οι αρμόδιοι επικαλούνται διάφορα προσχήματα προκειμένου να μην προχωρήσει το έργο. Στον Αγιο Νικόλαο, παρ' όλο που υπάρχει οικόπεδο, το έργο δεν προχωρά, επειδή υποτίθεται ότι δεν μπορούν να ξεπεραστούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια κλπ».

Ο υπουργός ερωτάται: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ξεπεραστούν όλες οι - υπαρκτές και μη - δυσκολίες, να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής και γρήγορης ολοκλήρωσης των εργατικών κατοικιών στον Αγιο Νικόλαο, τη Νεάπολη και τη Σητεία του Νομού Λασηθίου;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ