ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
Η αγριότητα συγκαλύπτει την εκμετάλλευση

Τελικά, είναι εχθροί ή φίλοι οι ξένοι; Αφελές, βεβαίως, και ψεύτικο το ερώτημα. Τίθεται μόνο για να καταδειχτεί το μέγεθος της σχιζοφρένειας την οποία καλλιεργούν διάφορα - τα ίδια πάντα - κέντρα μαζικής ποδηγέτησης συνειδήσεων στα πλαίσια της πάγιας επιδίωξής τους: Να συγκαλύψουν τη μία και μοναδική βασική αντίθεση: Αυτήν ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευομένους τους. Ετσι, ανάλογα με τα συμφέροντα της «στιγμής» ο ξένος εμφανίζεται με διαβολικό ή αγγελικό πρόσωπο. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους κατ' εξοχήν παραγωγούς ρατσισμού, χρηματοδοτεί ποικιλοτρόπως έναν επιλεκτικό αντιρατσισμό. Η ίδια η Συνθήκη Σέγκεν αιτιολογήθηκε ως μέτρο αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων κακών (πεινασμένων και συνήθως πολιτικοποιημένων) ξένων που τους φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους χρήσιμους (για υπερεκμετάλλευση) καλούς ξένους.

Οι ξένοι είναι καλοί όταν είναι ...Φιλιππινέζες πολλαπλών χρήσεων. Είναι καλοί όταν είναι ναυτικοί χωρίς δικαιώματα. Είναι καλοί όταν μαζεύουν πατάτα, σταφύλι, ελιές για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι καλοί όταν χτίζουν παλάτια μένοντας σε τρώγλες. Οι ίδιοι ξένοι εμφανίζονται ως εχθροί όταν οργανώνονται και ζητούν ίσα δικαιώματα για ίση δουλιά. Γίνονται εχθροί όταν έχοντας μαζέψει ήδη τη σοδειά έρχεται η ώρα της πληρωμής τους. Τότε ανακαλύπτεται πως είναι λαθρομετανάστες και ζητείται η απέλασή τους, χωρίς βεβαίως την πληρωμή τους. Η εφαρμογή της Συνθήκης Σέγκεν ανέβασε τον πήχη της αγριότητας. Μαζί της εμφανίστηκαν και νέα αστυνομικά Σώματα και νέες μέθοδοι καταστολής. Τα βασανιστήρια στο λιμάνι των Χανίων είναι καθημερινή πρακτική στα διάφορα κρατητήρια όλης της χώρας.

Για την εργατική τάξη ο ξένος δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από συνάδελφος - σύντροφος της δουλιάς και του αγώνα. Ο ρατσισμός δε γεννιέται από την παράνοια κανενός εργάτη. Ο ρατσισμός καλλιεργείται. Τόσο με χονδροειδή τρόπο, όταν προβάλλουν τον αλλοδαπό εγκληματία και κρύβουν πως το έγκλημα παράγεται από την ίδια τη φύση του εγκληματικού συστήματος που ζούμε, όσο και ραφιναρισμένα, όταν ο φτωχοδιάβολος εγκληματίας είναι πάντα Αλβανός, ή οικοδόμος, ενώ η κόρη του εφοπλιστή που μοίραζε κοκαΐνη στο Κολωνάκι είναι απλά γόνος επιχειρηματία που παρασύρθηκε.

Ο ρατσισμός καλλιεργείται και όταν ενδύεται τον επιλεκτικό αντιρατσισμό. Καταδικαστέοι όσοι πρωτοστάτησαν να φύγουν οι ξένοι από τα Λουτρά της Λέσβου. Δεν ακούσαμε όμως κουβέντα για την άγρια εκμετάλλευση των 4.000 μεταναστών που φτύνουν αίμα στο νησί με τις ευλογίες αυτών ακριβώς που εμφανίζονται επιλεκτικά ως αντιρατσιστές. Καταδικαστέοι οι 6 λιμενικοί που η ΕΔΕ δείχνει ότι τσάκισαν στο ξύλο τους μετανάστες στα Χανιά. Τι θα γίνει όμως μ' αυτούς που ευλογούν το τσάκισμα καθημερινά κοντά 40.000 μεταναστών που ζουν στην Κρήτη; Πού βρίσκεται ο αντιρατσισμός όσων καλύπτουν με τη σιωπή τους αν όχι και με την ίδια τους τη δράση την άγρια εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων;

Οι διάφορες εκφράσεις του ρατσισμού είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού που αντιπροσωπεύει το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δικό του παράγωγο και το καρότο του «αντιρατσισμού» (όταν λένε πως οι ξένοι βοηθούν στη λύση του δημογραφικού) και το μαστίγιο της αστυνομικής και λιμενικής αγριότητας (όταν οι ξένοι αντιμετωπίζονται καταρχήν σαν εγκληματικές φύσεις).

Λύση στο πρόβλημα υπάρχει. Στην τόσο μικρή μα τόσο μεγάλη φράση: Ισα δικαιώματα για ίση δουλιά. Χωρίς ύπουλους «χριστιανισμούς» η εργατική τάξη έχει υποχρέωση ενιαία να αγκαλιάσει τα ταξικά αδέρφια της και ενιαία να αντιμετωπίσει τον κάθε βούρδουλα. Πριν απ' όλα στο χώρο παραγωγής.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Πότε «UCK», πότε «UCPMB» και πότε «ΑΝΑ»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να πρόκειται άραγε για ένα από τα «κλωνοποιημένα» μοντέλα του ΟΥΤΣΕΚΑ στα Βαλκάνια ή για τη νεόκοπη και επίδοξη «μητρική» οργάνωση, που θα ενώσει όλα τα παρακλάδια των Αλβανών αυτονομιστών σε μία;

Ο «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» («ΑΝΑ»), που μας γνωστοποίησε την ύπαρξή του με το φόνο δύο Σέρβων αστυνομικών στις αρχές Αυγούστου στη Νότια Σερβία, επανήλθε στο προσκήνιο, αυτή τη φορά για να αποφανθεί επί της «ειρηνευτικής» -τρόπος του λέγειν...- «συμφωνίας» στα Σκόπια. «Διαφωνεί», λέει, με το περιεχόμενό της, γιατί δεν ικανοποιεί τα «δίκαια αιτήματα» των Αλβανών, που δεν είναι άλλα από τη «Μεγάλη Αλβανία»! Γι' αυτό και κάλεσε τους Αλβανούς στα... όπλα! Ολα αυτά, ενώ η ΝΑΤΟική στρατιά των 3.500 ατόμων ετοιμάζεται να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, για να εποπτεύσει την -ασφαλώς... εικονική- διαδικασία αφοπλισμού του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού»...

Ομως, οι εξελίξεις στη Βαλκανική τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Μια ακόμη οργάνωση - άλλοθι με...«ονοματεπώνυμο», που θα δράσει προς την κατεύθυνση της μετατροπής της ΠΓΔΜ σε πλήρες ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο -μέχρι τις σχεδιαζόμενες και «ευρύτερες» αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια- είναι ήδη εδώ!

Ψευτομοιρολογίστρες (2)

Εκείνο όμως που δεν μπορεί ν'... αντέξει με τίποτα ο Τζ. Σόρος, είναι ότι η «παγκοσμιοποίηση» αναπτύσσεται εν μέσω αντιθέσεων. Κι όχι μόνο αυτό. Σχεδόν σπαράζει για το γεγονός ότι «το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει ένα πεδίο μάχης εντελώς άνισο». Επιπρόσθετα δε διστάζει να ομολογήσει ότι υπάρχει «χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που συνεχώς διευρύνεται».

Οι παραπάνω διατυπώσεις δεν είναι πρωτοφανείς. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα τρωκτικά του παραγόμενου από τους λαούς πλούτου, τον οποίο οι ίδιοι σφετερίζονται, που ψευτομοιρολογούν για τα δεινά των λαών. Στο βάθος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευθύνη για τη διευρυνόμενη φτώχεια και την ανέχεια ανήκει αποκλειστικά στο «παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα». Γι' αυτό και θέλουν να προλάβουν την επόμενη μέρα. Επειδή τρέμουν την οργή των λαών. Γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «ένα σύστημα που δεν προσφέρει ελπίδα στους χαμένους, κινδυνεύει να συγκλονιστεί από πράξεις απελπισίας».

Αυτό θέλουν οι διάφοροι Σόρος και οι επιτόπιοι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Να ικανοποιούνται πλήρως οι αξιώσεις τους, να ισχυροποιείται η θέση τους μέσα στο σύστημα, αλλά να δίνεται και η εντύπωση ότι υπάρχει...«ελπίδα στους χαμένους». Η εφαρμοζόμενη, δηλαδή, προς όφελός τους πολιτική να συνοδεύεται από ισχυρές δόσεις αποπροσανατολισμού για τη δημιουργία αυταπατών και φρούδων ελπίδων, γιατί αυτοί οι χαμένοι, οι εργαζόμενοι, μπορεί και να απειλήσουν το οικοδόμημά τους...

Εκείνο που δεν μπορούν να δουν εξαιτίας της τύφλωσης που τους προκαλεί το κυνηγητό του κέρδους, είναι πως αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν είτε όχι, η λαϊκή δυσαρέσκεια που συνεχώς φουντώνει, θα ξεχειλίσει και το χείμαρρο που θα προκαλέσει δε θα τον σταματά τίποτα!

Θαύματα...

ΟΧΙ, ΔΕ συμπεριλαμβάνεται στα «θαύματα της Μεγαλόχαρης» το ότι έρχεται πίσω στην Αθήνα σήμερα ο Κώστας Σημίτης. Ηταν εξ αρχής στον προγραμματισμό του.

Ετοιμάζει, βλέπετε, το «κοινωνικό πακέτο» του ΠΑΣΟΚ, που θα επιχειρήσει να μας πουλήσει στη ΔΕΘ! Αν όντως καταφέρει εμμένοντας στις αρχές που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ το πακέτο αυτό να έχει στοιχεία «κοινωνικής πολιτικής» τότε, ναι! Οντως θα μπορούμε να μιλάμε για θαύμα και μάλιστα άνευ προηγουμένου.

Δυστυχώς, πάντως, για το ΠΑΣΟΚ - σε σύγκριση τουλάχιστον με την Εκκλησία - είναι εύκολο να βρεθούν αφελείς οι οποίοι να πιστεύουν σε εικόνες που γιατρεύουν, που κουνιούνται, που δακρύζουν, που πετάνε, που βαράνε ή ό,τι άλλο τέλος πάντων μπορεί να κάνει μια θαυματουργή εικόνα.

Είναι όμως αδύνατον να βρεθούν τόσο αφελείς, ώστε να πιστέψουν, για παράδειγμα, πως οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν καλύτερη Κοινωνική Ασφάλιση και άνοδο της ποιότητας ζωής για τους συνταξιούχους!

ΟΛΟ ΓΙΑ αφοπλισμό μιλάνε στην ΠΓΔΜ και όλο και πιο επιθετικές ομάδες αλβανόφωνων ξεφυτρώνουν από δω κι από κει. Με τους 3.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ βέβαια στην περιοχή, που ξεκινούν να αναπτύσσονται από αύριο, «δένει το γλυκό»

Τι έχουμε δηλαδή; Το σύνηθες σκηνικό της αμερικανοΝΑΤΟικής επιδιαιτησίας, που με τη στρατιωτική παρουσία της υποτίθεται πως θα λύνει προβλήματα αλλά στην πράξη συνεχώς τα επιδεινώνει. Το σενάριο πια είναι «χιλιοπαιγμένο» σε ολόκληρη τη Βαλκανική.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία γιατί προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει, φαίνεται, πάρει χαμπάρι τι παιγνίδι παίζεται και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μάλλον θεωρεί πως το ΝΑΤΟ προσπαθεί για την παγκόσμια ειρήνη.

Το σκέφτονται...

Οσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία που είδε χτες το φως της δημοσιότητας και γράφτηκε σε απογευματινή εφημερίδα, περί της πρόθεσης του Συνασπισμού να διοργανώσει κομματική συγκέντρωση, στις 14 του Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ισως να πήρε την απόφαση η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ, μας είπαν. Ισως, πάλι, μας είπαν, να μην ευσταθεί η συγκεκριμένη πληροφορία και να ισχύει ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί, ότι δηλαδή οι δυνάμεις του Συνασπισμού, εκτιμώντας πως αδυνατούν να διοργανώσουν μια «αξιοπρεπώς μαζική» συγκέντρωση, θα πάρουν μέρος και θα στηρίξουν κάποια συγκέντρωση μαζικών φορέων. Τίποτε, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται και τίποτε δε διαψεύδεται...

Κατά Σόρος «παγκοσμιοποίηση»

Ανεξάρτητα περιεχομένου και σκοπιμοτήτων, οι περί την «παγκοσμιοποίηση» προσεγγίσεις εμφανίζουν μεγάλο πλούτο. Μερικές φορές και μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα οι απόψεις του Τζορτζ Σόρος, του χρηματιστή που βαυκαλίζεται ότι έγινε πολυδισεκατομμυριούχος κερδοσκοπώντας με το εθνικό νόμισμα πολλών χωρών και παίζοντας το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού με τις κεντρικές τους τράπεζες. Γράφοντας λοιπόν για το θέμα στην «Ελ Παΐς», και μιλώντας για το ζήτημα της... δημοκρατίας, εξηγεί με πολύ απλά λόγια - και κυρίως σταράτα - πώς ένα αρπαχτικό των διεθνών χρηματαγορών εννοεί την παγκοσμιοποίηση, τη δημοκρατία και την ελευθερία. «Η παγκοσμιοποίηση - γράφει - βοηθά ώστε τα κράτη να μην καταχρώνται τις εξουσίες τους και προσφέρει ένα βαθμό ελευθερίας που κανένα κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί».

Για όσους αναζητούν από τα παραπάνω αναλογίες και αντιστοιχίες που μπορεί να τους αφορούν, ο Σόρος σπεύδει να εξηγήσει ότι αυτό που εννοεί είναι ότι «το κεφάλαιο μπορεί πλέον να ξεφύγει από τα κράτη, ό,τι νόμους κι αν εφαρμόζουν, όσους φόρους κι αν ζητούν», με αποτέλεσμα, «οι κυβερνήσεις (να) υποχρεώνονται να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους».

Με δυο λόγια ακόμα και για τις δημόσια διατυπωμένες απόψεις του Σόρος, «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι τίποτα άλλο από την ελευθερία (δυνατότητα) του κεφαλαίου να ασυδοτεί σε βάρος των λαών και ολόκληρων χωρών, ενώ οι διάφορες κυβερνήσεις που χορεύουν στο ρυθμό που παίζουν οι διάφοροι Σόρος, τις τρύπες που εμφανίζονται από τις όλο και πιο μετριασμένες απαιτήσεις που προβάλλουν προς το κεφάλαιο, τις καλύπτουν με τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ