ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυνηγώντας την ειρήνη, με άρματα μάχης...

Κόλιν Πάουελ. Απέκλεισε την αποστολή διεθνών παρατηρητών

Associated Press

Κόλιν Πάουελ. Απέκλεισε την αποστολή διεθνών παρατηρητών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΚΑΪΡΟ, ΜΟΣΧΑ, ΤΕΧΕΡΑΝΗ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Η βία συνεχίζεται στα ματωμένα εδάφη της Μέσης Ανατολής - ενώ οι διπλωματικές παρεμβάσεις προς το Ισραήλ αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη και η αποστολή παρατηρητών μοιάζει απίθανη, παρά το ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει γι' αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Ο ισραηλινός στρατός βρισκόταν χτες σε κατάσταση «υψίστης επιφυλακής», και στρατιώτες παρακολουθούσαν τους Παλαιστίνιους σε κάθε τους εκδήλωση, καθώς οι αρχές ασφαλείας ισχυρίζονταν πως περιμένουν «νέα επίθεση αυτοκτονίας» από πλευράς Παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, μάλιστα, προσδιόρισε ως πιθανούς «στόχους» των επιθέσεων αυτοκτονίας τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ, όπως και την Ιερουσαλήμ.

Τα επεισόδια βίας συνεχίζονταν όμως με πρωτοβουλία του Ισραήλ, στρατιώτες του οποίου τραυμάτισαν τουλάχιστον 7 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους ένα παιδί 13 χρονών και 2 άνδρες της Δύναμης 17, σε «ανταλλαγές πυροβολισμών», κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Τα πυρά προέρχονταν βασικά από την ισραηλινή πλευρά: δύο ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ εναντίον των Παλαιστινίων και ακολουθούμενα από έναν εκσκαφέα εισέδυσαν σε βάθος 50 μέτρων σε παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Πούτιν

Πάνοπλοι Ισραηλινοί στο τέμενος ΑλΑκσά. Εκεί όπου άρχισε η νέα ιντιφάντα...

Associated Press

Πάνοπλοι Ισραηλινοί στο τέμενος ΑλΑκσά. Εκεί όπου άρχισε η νέα ιντιφάντα...
Χτες στο Μεσανατολικό επιχείρησε να παρέμβει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν κάλεσε τον Σαρόν να «επαναλάβει απευθείας διάλογο» με τους Παλαιστινίους, ώστε «να εκτονωθεί» η κατάσταση. Ο Σαρόν θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν έως τότε θα έχει υπάρξει έστω και υποτυπώδης διάλογος - πόσο μάλλον συμφωνία κατάπαυσης του πυρός...

Και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί πολίτες εξ άλλου μοιάζουν να αναγνωρίζουν την παγίδευση του Σαρόν σε μια πολιτική καταστολής των Παλαιστινίων, που αντί να «μειώνει» τη βία την αυξάνει: χτες η εφημερίδα Μααρίβ φιλοξενούσε στις σελίδες της σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ σύμφωνα με την οποία 70% των Ισραηλινών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι ο Σαρόν«δεν είναι σε θέση» να τερματίσει τη βία...

Οι Αιγύπτιοι

Η Αιγυπτιακή διπλωματική αποστολή, υπό τον διπλωμάτη Οσάμα ελ-Μπαζ, συναντήθηκε χτες με τον Κόλιν Πάουελ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ επρόκειτο να δει και τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, την Κοντολίζα Ράις. Οι Αιγύπτιοι καλούσαν για μια «ενεργητικότερη» πολιτική της Ουάσινγκτον και για αποστολή διεθνών παρατηρητών: «Το επιχείρημα (των ΗΠΑ) ότι η κατάσταση πρέπει να αφεθεί στα δύο μέρη έχει αποδειχτεί εσφαλμένο», είπε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αποστολής, καλώντας για εγκατάσταση διεθνών παρατηρητών πριν υπάρξει εκεχειρία (όπως προέβλεπε το σχέδιο που εκπόνησε ο διευθυντής της CIA, Τένετ, με τον οποίο οι Αιγύπτιοι επίσης συναντήθηκαν).

Πάντως το αίτημα των Αιγυπτίων για αποστολή παρατηρητών -που απηχεί τις σχετικές παλαιστινιακές εκκλήσεις- απορρίφθηκε μετά... πολλών επαίνων από πλευράς Πάουελ.

«Να πάνε και να βρουν κάποιοι τι κάνει η μία πλευρά στην άλλη δεν τους κάνει παρατηρητές, αλλά κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Πάουελ. Οι ΗΠΑ, έλεγε άλλος Αμερικανικός αξιωματούχος υπερασπιζόμενος την... «ενεργητικότητα» της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, «είναι βαθιά εμπλεγμένες στην προσπάθεια δημιουργίας γεφυρών στα μεγάλα χάσματα» Ισραηλινών και Παλαιστινίων...

Στον ΟΗΕ

Το ζήτημα της αποστολής παρατηρητών που έχει κατ' επανάληψη θέσει ο Αραφάτ θα εξεταστεί τελικώς τη Δευτέρα, σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Νασέρ αλ-Κίντουα, επικεφαλής της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο απόφασης που προβλέπει τη δημιουργία «μηχανισμού παρατηρητών». Ομως, θεωρείται απίθανο να «περάσει» μια τέτοια απόφαση από το ΣΑ, αφού οι ΗΠΑ προτίθενται ακόμη και να ασκήσουν βέτο. Στην αμερικανική διπλωματία, ακριβώς, απευθυνόταν ο αλ-Κιντούα λέγοντας χτες ότι «είναι υποχρέωση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενεργήσει και είναι καθήκον μας να προσέλθουμε στο Συμβούλιο», αλλά η έκκλησή του μάλλον θα πέσει (κι αυτή) στο κενό.

Σύμφωνα με αναλυτές η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την έγκριση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι θα είχε την ισχύ διεθνούς νομοθεσίας. Το Ισραήλ απορρίπτει κάθε πρόταση για την αποστολή παρατηρητών, εκτός εάν πρόκειται για μία ομάδα που θα κληθεί να επιβλέψει την υλοποίηση κάποιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο αραβικός κόσμος

Στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαράζι δήλωσε σήμερα ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι «ανεξέλεγκτη» μετά την κατάληψη από το Ισραήλ του Οίκου της Ανατολής, που χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος του (ισραηλινού πρωθυπουργού) Αριέλ Σαρόν». Ο Χαράζι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προς τον οποίο τόνισε ότι «η κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή», σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA.

Στη Βαγδάτη έγινε γνωστό ότι διοργανώνεται από το Ιράκ Ισλαμική Διάσκεψη από τις 20 ως τις 23 Αυγούστου στη Βαγδάτη, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα απευθύνουν έκκληση για ιερό πόλεμο για την «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυο χρόνια μετά το σεισμό

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Οι μνήμες της τραγωδίας, του σεισμού που έπληξε σαν χτες πριν από δύο χρόνια την Τουρκία, είναι ακόμη νωπές. Χτες οι άνθρωποι της γειτονικής χώρας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς εκείνης της απίστευτης καταστροφής - ο αριθμός των οποίων επίσημα υπολογίζεται από 17-20 χιλιάδες, αλλά οι γνωρίζοντες τον τοποθετούν γύρω στις 40 χιλιάδες.

Η ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων που έμειναν άστεγοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου συνεχίζεται υπό άθλιες συνθήκες, αφού η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε και πολλοί ζουν ακόμα σε κοντέινερς. Οσο για τον εφιάλτη του νέου σεισμού, αυτός εξακολουθεί να στοιχειώνει τις νύχτες των γειτόνων μας...

«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη»

Ανθρώπινη αλυσίδα: οι ξένοι διαδηλωτές προστατεύουν έναν 13χρονο που ρίχνει μπλόκο του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ανθρώπινη αλυσίδα: οι ξένοι διαδηλωτές προστατεύουν έναν 13χρονο που ρίχνει μπλόκο του ισραηλινού στρατού
ΑΛ ΧΑΝΤΕΡ.-

Περίπου 80 ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο συμμετέχουν τον τελευταίο μήνα στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων: Ηρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια μαζική αποστολή εκκλήσεων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να συμπαρασταθούν στους Παλαιστίνιους.

Η ομάδα, με όνομα Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις μετά την κατάληψη του Οίκου της Ανατολής, περνά τις νύχτες με τις οικογένειες της Μπέιτ Τζάλα, περιοχής που έχουν περικυκλώσει τα ισραηλινά άρματα μάχης, περιόδευσε στη Γάζα και πραγματοποίησε διαδηλώσεις.

Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν από τις αρχές του Ισραήλ στις διαδηλώσεις. Ανάμεσά τους ήταν ένας 26χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο Αντριου Κλάρνο, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο έξω από το ανεπίσημο αρχηγείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Απελευθερώθηκε, ωστόσο θα περάσει από δίκη με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε «παράνομη συγκέντρωση» και της «αντίστασης κατά της αρχής».

Η Λίντα Μπίβις, 40 ετών, καθηγήτρια Ιστορίας στο Γυμνάσιο του Ρέντον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, πέρασε τη νύχτα της Πέμπτης μαζί με τον σύζυγό της και μια οικογένεια Παλαιστινίων, στη Χεβρώνα. Εκεί όπου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αντάλλασσαν πυρά ολόκληρη τη νύχτα. «Σε αυτό το σημείο, όταν οι άνθρωποι δέχονται συνεχώς πυρά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το σώμα σου ανάμεσα στους άμαχους και τους οπλισμένους, σαν ανθρώπινη ασπίδα», λέει.

Η ομάδα των ακτιβιστών χτες παρακολούθησε ένα 13χρονο παιδί να ρίχνει, οδηγώντας μια μπουλντόζα, ένα μπλόκο του ισραηλινού στρατού. Ηταν μια πρόσκαιρη νίκη - ο στρατός θα ξαναφτιάξει μέσα σε λίγες ημέρες το μπλόκο - αλλά με μεγάλο συμβολισμό. Ο 13χρονος Χαλέντ ανασήκωσε τους ώμους του όταν τον ρώτησαν αν φοβόταν μήπως οι Ισραηλινοί στρατιώτες που τον παρακολουθούσαν από απόσταση άνοιγαν πυρ εναντίον του: Ζει καθημερινά τέτοιες καταστάσεις. «Θα γινόμουν μάρτυρας», θα πει.

Η Αϊρίν Σίγκελ, μια Αμερικανίδα της διεθνούς ομάδας των διαδηλωτών, χαμογέλασε βλέποντας ένα μικρό Παλαιστίνιο με ένα ψεύτικο όπλο. Αλλά ανησυχεί για αυτά τα παιδιά, δηλώνει: «Τι πρότυπα έχουν; Τι οραματίζονται να γίνουν; Πού θα μορφωθούν;», ρωτάει.

Η Αμερικανοπαλαιστίνια Χάιντι Αράφ έβαλε το χέρι πάνω από τα μάτια της καθώς κοίταζε στο λόφο από πάνω τους τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που είχαν πίσω τους τον ήλιο που έδυε. «Οι κυβερνήσεις μας καλούν για ειρήνη», λέει, «αλλά κανένας δεν αναλαμβάνει δράση. Το κάνουμε εμείς».

ΔΑΝΙΑ
Ο πρεσβευτής που ήταν βασανιστής

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Ενας Δανός βουλευτής και ομάδα Παλαιστινίων προσφύγων κατέθεσαν χτες μηνύσεις εναντίον του νεοαφιχθέντος στη Δανία πρεσβευτή του Ισραήλ, Γκάρμι Γκίλον, πρώην επικεφαλής (1994-1996) της Σιν Μπετ, των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Ο Γκίλον έχει ήδη ξεσηκώσει την κοινή γνώμη στη Δανία με τα σχόλιά του για τα βασανιστήρια σε βάρος των Παλαιστινίων: Είχε εγκρίνει, είπε πρόσφατα, τη «χρήση μέτριας σωματικής βίας» σε βάρος των κρατουμένων του. Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να ξανασκεφθεί την απαγόρευση της χρήσης βίας στη διάρκεια των ανακρίσεων, που ισχύει από το 1999, διότι «οι επιθέσεις των Παλαιστινίων αυξάνονται».

Ο Κένεθ Γκάαρ, εκπρόσωπος του βουλευτή της κοκκινοπράσινης Συμμαχίας, Σέρεν Σέντεγκααρντ, δήλωσε ότι η μήνυση κατατέθηκε για «παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων». Το κόμμα, που έχει 179 έδρες στη Βουλή της σκανδιναβικής χώρας, στηρίζει την κίνηση. Μήνυση κατά του Γκίλον κατέθεσαν μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, την Πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Χιλή, καθώς και 7 Παλαιστίνιοι που είχαν υπάρξει θύματα βασανισμών. Η κίνηση βέβαια είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας έχει ήδη κάνει σαφές πως ο Γκάρμι Γκίλον«προστατεύεται από τη διπλωματική ασυλία του».

Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα δημοσιογράφων, ενώ ο ίδιος ο Γκίλον αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν αναγορευτεί επίσημα σε πρεσβευτή, το Σεπτέμβρη.

ΚΟΡΣΙΚΗ
Εκτελέστηκε πρώην αυτονομιστής ηγέτης...

ΑΖΑΤΣΙΟ.-

Νεκρός από τα πυρά αυτόματου όπλου έπεσε χτες το μεσημέρι μετά από γαμήλιο γλέντι στο χωριό «Μονάκια ντ' ολέν» της Νότιας Κορσικής, ο πρώην ηγέτης πολιτικής πτέρυγας του παράνομου αυτονομιστικού κινήματος «Κορσικανικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»(FLNC), Φρανσουά Σαντόνι.

Ο 41χρονος Σαντόνι, ένας από τους πιο γνωστούς πρώην αυτονομιστές της Κορσικής, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Κουνκόλτα Ναζιουναλίστα», που θεωρείται η πολιτική πτέρυγα του εκτός νόμου «FLNC». Δε θεωρείται σύμπτωση πως ο Σαντόνι, γνωστός με το παρατσούκλι «Ιγκουάνα», εκτελέστηκε λίγες μέρες μετά την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του στο οποίο λέγεται πως αποκάλυπτε το παρασκήνιο γύρω από τη δολοφονία του Κλοντ Ερινιάκ, του υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου που έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων στο Αζάτσιο της Κορσικής το 1998.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του Φρανσουά Σαντόνι τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι ένα τουλάχιστον άτομο.

ΑΓΚΟΛΑ
Πάνω από 165 οι νεκροί από την επίθεση της «ΟΥΝΙΤΑ»

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης, που εξαπέλυσαν προ ημερών αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ σε τρένο που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες στη βορειοδυτική Αγκόλα... Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χτες εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αγκόλας, αλλά και νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Ντόντο, όπου σημειώθηκε η επίθεση, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τους 165. Και το χειρότερο; Δεν αποκλείεται να αυξηθεί και άλλο, μέσα στις επόμενες μέρες όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τραυματιών, αλλά και επειδή «κατά την έκρηξη πολλά απ' τα πτώματα εκτινάχτηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων μέσα στη ζούγκλα»...

Αντάρτες της ΟΥΝΙΤΑ είχαν εξαπολύσει την περασμένη βδομάδα επίθεση με χειροβομβίδες κατά τρένου που μετέφερε περίπου 500 πρόσφυγες με προορισμό προσφυγικά στρατόπεδα στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα.

Οι αρχές της Αγκόλας έχουν καλέσει για σήμερα δημόσια συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για μία από τις πιο φονικές πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης ΟΥΝΙΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ