ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Μερτς προειδοποιεί για «κρίση χρέους» στην ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ οδηγείται σε ακόμη μια οικονομική κρίση, αποδίδοντάς την στο χρέος που αντιμετωπίζουν χώρες της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Φρ. Μερτς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας, όπως κάποιοι άλλοι, έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ», είπε στο «Politico». Δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά 6 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ τους.

«Η επόμενη οικονομική κρίση έρχεται σίγουρα», είπε. «Θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα έρθει», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Μερτς έρχονται εν μέσω συζητήσεων για μεταρρύθμιση του λεγόμενου «φρένου χρέους» της Γερμανίας, του δημοσιονομικού κανόνα που περιορίζει τον καθαρό διαρθρωτικό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση αυτή έχει καταστεί ακόμη πιο επείγουσα λόγω της πολεμικής προετοιμασίας και της ραγδαίας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, κι ενώ το Βερολίνο αναζητά τρόπους για να πιάνει τουλάχιστον τον ΝΑΤΟικό στόχο για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και μετά το 2027. Το Βερολίνο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 2022, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων έχει ήδη δεσμευτεί. Η χώρα θα χρειαστεί να δαπανά επιπλέον 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Μερτς δεν απέκλεισε τη μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους», αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», μεταξύ άλλων στον τομέα των δαπανών για τους πρόσφυγες και τα επιδόματα ανεργίας, φορτώνοντας το βάρος στα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα.

Ερευνα για παράνομη χρηματοδότηση της AfD

Ερευνα με την υποψία της παράνομης χρηματοδότησης διεξάγεται σε Γερμανία και Αυστρία σε βάρος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), καθώς ο φερόμενος ως δωρητής ήταν πιθανότατα «αχυράνθρωπος» Γερμανού δισεκατομμυριούχου.

Η υπόθεση αφορά τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας αξίας 2,35 εκατ. ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι δώρισε στο κόμμα το πρώην στέλεχος του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPΟ) και επιχειρηματίας στο Φοράρλμπεργκ, Γκέρχαρντ Ντίνγκλερ.

Η εν λόγω δωρεά είναι η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στην AfD. Σύμφωνα ωστόσο με το περιοδικό «Der Spiegel» και την αυστριακή εφημερίδα «Standard», οι αυστριακές αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν ότι ακριβώς πριν από τη δωρεά στο κόμμα, ο Ντίνγκλερ έλαβε 2,6 εκατ. ευρώ από τον δισεκατομμυριούχο Χένινγκ Κόνλε, από το Ντούιζμπουργκ, ο οποίος δραστηριοποιείται στα ακίνητα.

Οι αυστριακές και γερμανικές υπηρεσίες διερευνούν τώρα υποψίες για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και κρυφή χρηματοδότηση κομμάτων. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι δωρεές μέσω «αχυρανθρώπων» απαγορεύονται και πρέπει σε κάθε περίπτωση να δηλώνεται η πραγματική ταυτότητα του χορηγού. Εάν η υποψία επιβεβαιωθεί, το κόμμα - αποδέκτης αντιμετωπίζει πρόστιμο τριπλάσιο από το ποσό που έλαβε.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕΡΒΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Το Βελιγράδι δεν παραμελεί τις «παραδοσιακές φιλίες»

Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Ντζούριτς
Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Ντζούριτς
«Η Σερβία βαδίζει σε ευρωπαϊκό μονοπάτι. Ωστόσο, δεν θα ξεχάσει ούτε θα παραμελήσει τις παραδοσιακές φιλίες της και θα συνεχίσει να ενισχύει και να αναπτύσσει εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και άλλους εταίρους και φίλους στη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Μ. Ντζούριτς, από τη Μόσχα, όπου τον υποδέχτηκε ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Βελιγράδι, ο Ντζούριτς αναφέρθηκε σε πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται προς τη Σερβία για επιλογές της, αλλά - συνέχισε - «εγώ μπορώ μόνο να μεταφέρω τόσο προς το κοινό μας στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Σερβία θα συνεχίσει σε μια τέτοια ανεξάρτητη και ελεύθερη πορεία και στο μέλλον».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκτιμά την «ισορροπημένη και κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η Σερβία». Τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ξεχωρίζοντας τους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Θύμισε δε ότι η Ρωσία παραμένει κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Σερβίας και ότι στη «Δύση» ορισμένοι είναι δυσαρεστημένοι με αυτή την ενεργειακή συνεργασία και προσπαθούν να την αλλάξουν μέσω αθέμιτων μεθόδων (κυρώσεις σε σερβική εταιρεία NIS, η οποία έχει ρωσικά κεφάλαια). Κατέληξε ότι «συμφωνήσαμε με τους Σέρβους φίλους μας να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να αποτρέψουμε τις ζημιές στα αμοιβαία κοινά μας συμφέροντα».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ευρύτερα την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον Ντζούριτς να εισπράττει συγχαρητήρια - σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ - για την «πορεία που η σερβική ηγεσία διανύει με στόχο την οικοδόμηση εποικοδομητικών και καλών σχέσεων με όλα τα βαλκανικά κράτη».

Τέλος, ο Ντζούριτς ευχαρίστησε τη Μόσχα για τη θέση που διατηρεί αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την ελπίδα «οι τεκτονικές αλλαγές στη διεθνή κοινότητα να ανοίξουν μεγαλύτερο χώρο για την επίλυση αυτού του ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο».

Στην Μπάνια Λούκα ο Βούτσιτς

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, στα τέλη της περασμένης βδομάδας βρέθηκε στην Μπάνια Λούκα, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι).

Στις δηλώσεις του, κάλεσε την ομοσπονδιακή ηγεσία της Βοσνίας να μη στέκεται εμπόδιο σε επιχειρηματικά σχέδια όπως το αεροδρόμιο στο Τρεμπίνιε (μία από τις νοτιότερες πόλεις της χώρας, στο κομμάτι της «Σερβικής Δημοκρατίας») και δήλωσε έτοιμος να «ενθαρρύνει» κι ο ίδιος επενδύσεις σε περιοχές της Σερβίας όπου πλειοψηφεί ο βοσνιακός πληθυσμός.

Από τη μεριά του ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επανήλθε στην ανάγκη «απελευθέρωσης της Σερβικής Δημοκρατίας» που «είναι παγιδευμένη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».


«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους δασμούς στα αυτοκίνητα

Το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους δασμούς, αυτήν τη φορά στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εξετάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι αυτοί θα είναι «περίπου 25%» και ότι η απόφαση θα οριστικοποιηθεί ως τις 2 Απρίλη.

Αντίστοιχη σκέψη, πρόσθεσε, υπάρχει και για ανάλογη δασμολόγηση ημιαγωγών αλλά και φαρμακευτικών προϊόντων.

Παραπέμποντας σε ένα εντεινόμενο καπιταλιστικό παζάρι, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να δώσει χρόνο στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, μικροτσίπ και φαρμάκων «που θέλουν να φέρουν εδώ» τα εργοστάσιά τους, προκειμένου «να μην υποστούν δασμούς».

Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η ΕΕ «μειώνει τους δασμούς στα οχήματα στο δικό μας επίπεδο (...) Εφάρμοζε δασμούς στα οχήματα και πλέον αυτοί είναι 2,5%, που είναι ακριβώς το ίδιο επίπεδο με εμάς». Επανέλαβε πάντως ότι «η ΕΕ είναι πολύ άδικη μαζί μας, έχουμε εμπορικό έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων (...) πρέπει να το διορθώσουμε αυτό...». Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το 2024, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφτασε στα 235 δισ. δολάρια.

Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει μείωση δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Η δε ομοσπονδία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) χαρακτήρισε «πρόκληση» τους δασμούς που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τους δασμούς που επιβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος «τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ».

Τη Τρίτη έφτασε στην Ουάσιγκτον ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μ. Σέφκοβιτς, ο οποίος αναμενόταν να ξεκινήσει χτες σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ.

Η δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε μιλώντας στο «Ρόιτερς» για την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, ότι «πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις αρχές» αλλά και «πρέπει να είμαστε ευέλικτοι». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, μεταξύ άλλων για τους «αυστηρούς» όρους που οι Βρυξέλλες θέτουν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ριμπέρα είπε ότι «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάποιο θέμα ανησυχίας, πρέπει να δίνονται εξηγήσεις. Δεν είναι ο εκφοβισμός με τον οποίο μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα φτάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ