Το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους δασμούς, αυτήν τη φορά στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εξετάζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι αυτοί θα είναι «περίπου 25%» και ότι η απόφαση θα οριστικοποιηθεί ως τις 2 Απρίλη.
Αντίστοιχη σκέψη, πρόσθεσε, υπάρχει και για ανάλογη δασμολόγηση ημιαγωγών αλλά και φαρμακευτικών προϊόντων.
Παραπέμποντας σε ένα εντεινόμενο καπιταλιστικό παζάρι, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να δώσει χρόνο στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, μικροτσίπ και φαρμάκων «που θέλουν να φέρουν εδώ» τα εργοστάσιά τους, προκειμένου «να μην υποστούν δασμούς».
Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η ΕΕ «μειώνει τους δασμούς στα οχήματα στο δικό μας επίπεδο (...) Εφάρμοζε δασμούς στα οχήματα και πλέον αυτοί είναι 2,5%, που είναι ακριβώς το ίδιο επίπεδο με εμάς». Επανέλαβε πάντως ότι «η ΕΕ είναι πολύ άδικη μαζί μας, έχουμε εμπορικό έλλειμμα 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων (...) πρέπει να το διορθώσουμε αυτό...». Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το 2024, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφτασε στα 235 δισ. δολάρια.
Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εγκρίνει μείωση δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
Η δε ομοσπονδία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) χαρακτήρισε «πρόκληση» τους δασμούς που ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τους δασμούς που επιβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος «τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ».
Τη Τρίτη έφτασε στην Ουάσιγκτον ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μ. Σέφκοβιτς, ο οποίος αναμενόταν να ξεκινήσει χτες σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, και τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ.
Η δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε μιλώντας στο «Ρόιτερς» για την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, ότι «πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις αρχές» αλλά και «πρέπει να είμαστε ευέλικτοι». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, μεταξύ άλλων για τους «αυστηρούς» όρους που οι Βρυξέλλες θέτουν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ριμπέρα είπε ότι «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάποιο θέμα ανησυχίας, πρέπει να δίνονται εξηγήσεις. Δεν είναι ο εκφοβισμός με τον οποίο μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα φτάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».