Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Ντζούριτς |
Σύμφωνα με το Βελιγράδι, ο Ντζούριτς αναφέρθηκε σε πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται προς τη Σερβία για επιλογές της, αλλά - συνέχισε - «εγώ μπορώ μόνο να μεταφέρω τόσο προς το κοινό μας στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Σερβία θα συνεχίσει σε μια τέτοια ανεξάρτητη και ελεύθερη πορεία και στο μέλλον».
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εκτιμά την «ισορροπημένη και κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η Σερβία». Τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ξεχωρίζοντας τους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.
Θύμισε δε ότι η Ρωσία παραμένει κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Σερβίας και ότι στη «Δύση» ορισμένοι είναι δυσαρεστημένοι με αυτή την ενεργειακή συνεργασία και προσπαθούν να την αλλάξουν μέσω αθέμιτων μεθόδων (κυρώσεις σε σερβική εταιρεία NIS, η οποία έχει ρωσικά κεφάλαια). Κατέληξε ότι «συμφωνήσαμε με τους Σέρβους φίλους μας να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να αποτρέψουμε τις ζημιές στα αμοιβαία κοινά μας συμφέροντα».
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ευρύτερα την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον Ντζούριτς να εισπράττει συγχαρητήρια - σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ - για την «πορεία που η σερβική ηγεσία διανύει με στόχο την οικοδόμηση εποικοδομητικών και καλών σχέσεων με όλα τα βαλκανικά κράτη».
Τέλος, ο Ντζούριτς ευχαρίστησε τη Μόσχα για τη θέση που διατηρεί αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την ελπίδα «οι τεκτονικές αλλαγές στη διεθνή κοινότητα να ανοίξουν μεγαλύτερο χώρο για την επίλυση αυτού του ζητήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο».
Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, στα τέλη της περασμένης βδομάδας βρέθηκε στην Μπάνια Λούκα, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι).
Στις δηλώσεις του, κάλεσε την ομοσπονδιακή ηγεσία της Βοσνίας να μη στέκεται εμπόδιο σε επιχειρηματικά σχέδια όπως το αεροδρόμιο στο Τρεμπίνιε (μία από τις νοτιότερες πόλεις της χώρας, στο κομμάτι της «Σερβικής Δημοκρατίας») και δήλωσε έτοιμος να «ενθαρρύνει» κι ο ίδιος επενδύσεις σε περιοχές της Σερβίας όπου πλειοψηφεί ο βοσνιακός πληθυσμός.
Από τη μεριά του ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, επανήλθε στην ανάγκη «απελευθέρωσης της Σερβικής Δημοκρατίας» που «είναι παγιδευμένη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».