Τα περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν την Τρίτη 18/2 από τον Νότιο Λίβανο αφήνοντας ωστόσο πίσω ορισμένες επίλεκτες δυνάμεις σε πέντε λόφους - κλειδιά που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Πρόκειται για μια νέα απροκάλυπτη παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας της 26ης Νοέμβρη που τέθηκε σε εφαρμογή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με στήριξη των ΗΠΑ. Σε αυτό το φόντο, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε νωρίς χτες το πρωί την πρώτη φονική επιδρομή στη μεθοριακή πόλη του Νότιου Λιβάνου, Αϊτά αλ Σαάμπ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου. Λίγη ώρα μετά, ισραηλινά στρατεύματα που παρέμειναν στον Νότιο Λίβανο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο Λιβανέζους στην περιοχή Ουατζάνι, όπου είχαν μεταβεί μαζί με πολλούς άλλους αμάχους για να δουν τι είχαν απογίνει ξενώνες και ταβέρνες της περιοχής μετά την πολύμηνη κατάληψή τους από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σχετικά με αυτήν την κατάσταση ο (Μαρωνίτης Χριστιανός) Πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, ο (σουνίτης) πρωθυπουργός, Ναουάφ Σαλάμ, και ο (σιίτης) πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, σε κοινή ανακοίνωσή τους ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει στο Ισραήλ την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων που έχει στον Νότιο Λίβανο ώστε να αποκατασταθούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αούν (σύμφωνα με πληροφορίες της λιβανικής εφημερίδας «Al Liwaa») να αναπτύξει ο στρατός του Λιβάνου δυνάμεις στο νότιο τμήμα της χώρας και να προχωρήσει στον αφοπλισμό μαχητών της Χεζμπολάχ και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων που παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων. Διαφορετικά οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αποστολή διεθνών δυνάμεων για να εφαρμόσουν στον Νότιο Λίβανο τις αποφάσεις 1701 και 1559 του ΟΗΕ που αναφέρονται μεταξύ άλλων στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
Επιπλέον, χτες, η Γαλλία πρότεινε την ανάπτυξη της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (γνωστή ως UNIFIL), σε περιοχές στις οποίες παραμένει έως σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Σε σχετική ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι αυτό θα ήταν ένα «σημαντικό βήμα» στην κατεύθυνση εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφηκε στις 26 Νοέμβρη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ (κατά τ' άλλα) αποδοκιμάζεται η παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων σε πέντε στρατηγικές περιοχές του Ν. Λιβάνου.
«Στο πλευρό των ΗΠΑ στους κόλπους του Μηχανισμού (επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός), η Γαλλία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις αποστολές που ορίζονται στη συμφωνία της 26ης Νοέμβρη του 2024», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο «χαιρετίζει την εκ νέου ανάπτυξη των λιβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε στενό συντονισμό με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ».
Σημειώνει επίσης πως από την έναρξη της εκεχειρίας ο ισραηλινός στρατός παραβίασε τη συμφωνία πάνω από 1.000 φορές.
Στο μεταξύ, χτες, που κατέφθασαν σε περιοχές του Νότιου Λιβάνου άμαχοι που είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, εντόπισαν 23 πτώματα σε περιοχές που είχαν καταληφθεί τους τελευταίους μήνες από τον στρατό του Ισραήλ. Επίσης, εντοπίστηκαν τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ που κρύβονταν επί τρεις μήνες σε παντοπωλείο της πόλης Κφαρ Κίλα αποφεύγοντας να πέσουν στα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών.
Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη για την Κυριακή 23 Φλεβάρη τελετή κηδείας του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που δολοφονήθηκε από τον στρατό του Ισραήλ στα τέλη Σεπτέμβρη, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν πως πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν το δρομολόγιο Βαγδάτη - Βηρυτός λόγω έντονου ενδιαφέροντος πολλών Ιρακινών πολιτών να παραστούν στην τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από τη Βηρυτό. Ανακοινώθηκε επίσης πως από τις 12.00 έως τις 16.00 της 23ης Φλεβάρη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού στο πλαίσιο αυξημένων μέτρων ασφαλείας.