ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και δεύτερος θάνατος από φάρμακο της χοληστερόλης

Ενας 75χρονος έχασε τη ζωή του από ραβδομυόλυση μετά τη χορήγηση του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου Lipilil 200mg.

Ακόμα ένα θάνατο ηλικιωμένου από λιπιδαιμικό (κατά της χοληστερόλης) φάρμακο, κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως ανακοίνωσε χτες το πρωί. Πρόκειται για έναν άντρα 75 ετών, ο οποίος φέρεται ότι πέθανε πριν εννέα μήνες, πιθανόν, από ραβδομυόλυση (μια σπάνια τοξική εκδήλωση), εξαιτίας του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου, που κυκλοφορεί με την ονομασία «Lipidil 200mg».

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το δεύτερο που καταγράφηκε στη χώρα μας σε διάστημα μιας βδομάδας. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του θανάτου ενός 72χρονου ασθενή επίσης από ραβδομυόλυση, ο οποίος λάμβανε το φάρμακο Lipobay, με ταυτόχρονη χορήγηση του gemfibrozil. Και τα δυο περιστατικά καταγράφηκαν με σημαντική καθυστέρηση, αφού και για το πρώτο περιστατικό χρειάστηκε να περάσουν δυο μήνες για να ενημερωθεί ο ΕΟΦ. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να αναδείξουν τον καλπασμό των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών σε ό,τι αφορά τα πολλά καινούρια φάρμακα, με υψηλό κόστος που βγαίνουν συνεχώς στην αγορά και ταυτόχρονα την τραγική υστέρηση και μάλιστα τη συνεχόμενη αδυναμία των κρατικών φορέων (ΕΟΦ, ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία) να ακολουθήσουν και να ελέγξουν αυτό τον καλπασμό, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, η οποία μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ σημειώνει ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του Οργανισμού, εκ μέρους του θεράποντος γιατρού και αναφέρει ότι «η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στον αριθμό των "κίτρινων καρτών" (δελτία αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών)».

Ανακοινώνει, επίσης, ότι τα δύο περιστατικά διερευνώνται, προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, εφ' όσον διαπιστωθούν παραλείψεις στην έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Στην περίπτωση του πρώτου περιστατικού έχει ήδη διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

Διευκρινίσεις ΕΟΦ για τα λιπιδαιμικά φάρμακα

Με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τοξικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά της υπερλιπιδαιμίας, ο ΕΟΦ διευκρινίζει:

Ολα τα αντιυπερλιπιδαιμικά φάρμακα είναι δυνατόν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιθανοί κίνδυνοι των οποίων συνεκτιμώνται για κάθε ασθενή ανάλογα με το αναμενόμενο όφελος της θεραπείας. Η ορθή χρήση αυτών των φαρμάκων περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθυμήτων ενεργειών. Σε αυτό συμβάλλει η καλή γενική κατάσταση του ασθενούς και κυρίως η φυσιολογική ηπατική και νεφρική του λειτουργία.

Οσον αφορά τις φιβράτες και τις στατίνες, που εκπροσωπούν τον κύριο όγκο των αντιυπερλιπιδαιμικών φαρμάκων, η σοβαρότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ραβδομυόλυση, η εμφάνιση της οποίας δεν είναι συχνή και εξαρτάται από τη δοσολογία, από τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και από τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων. Η ραβδομυόλυση είναι αναστρέψιμη, δηλαδή υποχωρεί μόνη της με τη διακοπή της θεραπείας. Επιπλέον, είναι εύκολο να διαγνωστεί, επειδή εμφανίζει σαφή συμπτώματα, όπως δυσκαμψία, μυαλγία και αίσθημα κόπωσης.

Κατά συνέπεια, οι όποιοι κίνδυνοι από τη σπάνια αυτή παρενέργεια μπορεί να αποτραπούν, επειδή η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστική και βοηθά τον ασθενή να συνεννοηθεί εγκαίρως με τον θεράποντα γιατρό του.

Σε θέση μάχης οι δικηγόροι για την τροπολογία

Την έντονη αντίδρασή τους στην αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος για εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο ως προς τους συμβούλους και παραταξιακό ως προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, εξέφρασαν χτες στον υπουργό η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (οι πρόεδροι των Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ. Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων τόνισαν ότι με την ενέργεια τού υπουργού παραβιάστηκε η δημοκρατική αρχή και νομιμότητα, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε εν αγνοία των νόμιμων οργάνων και εκπροσώπων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και, μάλιστα, πέντε μήνες πριν τις δικηγορικές εκλογές.

Παράλληλα, έθεσαν στον υπουργό το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να καταθέτει τροπολογία που αφορά τμήμα της ύλης του Δικηγορικού Κώδικα, όταν αυτός ο ίδιος ο Κώδικας, ο οποίος προβλέπει τον τρόπο διεξαγωγής των δικηγορικών αρχαιρεσιών στους συλλόγους, βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναμόρφωσής του. Χαρακτήρισαν δε, την τροπολογία ελλιπή και ατελή, επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει αξεπέραστα προβλήματα στις προσεχείς εκλογές, αν δε βελτιωθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να συμμετάσχει στην περαιτέρω συζήτηση, καθώς δεν είχε, όπως είπε, την άποψη των συλλογικών οργάνων του Σώματος. Για το λόγο αυτό συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για την ερχόμενη Τρίτη και έκτακτο συμβούλιο της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι η τροπολογία θα περάσει από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και όχι άμεσα, όπως είχε προγραμματιστεί.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

φωτ.

Αύριο Κυριακή 26-8-2001 και ώρα 10.45 π.μ. τελούμε στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νεκροταφείου Ζωγράφου ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η σύζυγος: Κατίνα. Τα τέκνα: Βίκυ και Αργύρης. Τα εγγόνια: Νικόλαος και Κατερίνα. Ο αδελφός: Αντρέας. Οι λοιποί συγγενείς.

***

φωτ.

Αύριο Κυριακή, στην εκκλησία Ευαγγελιστρίας Αγιών Θεοδώρων Κορινθίας, γίνεται το 40ημερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΔΕ.

Στη μνήμη του ο γιος του Δημήτρης προσφέρει στη ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, 50.000 δρχ.

Εγκριση καταστατικού

Σύμφωνα με την υπ' αριθμό 4722/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας), έγινε δεκτή αίτηση και εγκρίθηκε το από 30/9/2000 Καταστατικό, βάσει του οποίου ιδρύθηκε Σωματείο με την επωνυμία «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ (πρώην Λιμάνι Πασά) ΚΑΙ ΣΟΥΝΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ» και διατάχθηκε δημοσίευση περίληψης του Καταστατικού του Σωματείου, που περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία του.

Η περίληψη του Καταστατικού (άρθρο 2 - Σκοποί) αφορά: Στη μελέτη - αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη φυσιογραφική ανάπτυξη των περιοχών Ποσειδωνίας και Σουνίου, προώθηση λύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, του Δρυμού, του τοπίου, στην επαύξηση του δάσους και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων τοπικά και γενικά της Λαυρεωτικής. Στην ανάπτυξη του ηθικού, πολιτιστικού, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών και των κατοίκων, την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των, τη διατήρηση κι αναβίωση ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Λαυρεωτικής. Στη διαφύλαξη, συντήρηση και ανάπλαση όλων των ιστορικών μνημείων της Λαυρεωτικής, στην προβολή του ιστορικού και λαογραφικού της στοιχείου και στη συμβολή στην τουριστική, επαγγελματική και πολιτιστική ανάπτυξή της. Στην προστασία των κατοίκων και οικιστών της Ποσειδωνίας και του Σουνίου από κάθε είδους ρύπανση, στην εκτέλεση βελτιωτικών έργων και στη σχετική ενημέρωση των πολιτών. Στη διοργάνωση πολιτιστικών, πνευματικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, στην ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας για τους νέους και τις νέες, στην ίδρυση εντευκτηρίου. Στη συμμετοχή του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Πολιτιστικών Συλλόγων Λαυρεωτικής (ΟΜΕΠΣΥΛ), καθώς και όλα τα άλλα που αναγράφονται στο Καταστατικό που εγκρίθηκε.

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2001

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ε. ΚΑΝΑΤΟΥΡΗΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Καρυάς, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 26-8-01 στις 10.30 πμ στο «Μπεχτέσι» (Ξερόλακα), εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της ορκωμοσίας της πρώτης Ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ Ολύμπου.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Τρίτη 28-8-01 στις 7 το απόγευμα, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την 57η επέτειο του ολοκαυτώματος της περιοχής αυτής από τους ναζιστές κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες, στις 28-8-1944. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Πλατεία Ελπίδας» στα Ανω παλαιά Σφαγεία.
ΚΗΔΕΙΑ

Χtες έφυγε από κοντά μας ο φίλος και αγωνιστής του ΚΚΕ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΑΚΗΣ

πού ήταν πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στο Κόμμα. Οι φίλοι και συναγωνιστές του από το Περιστέρι.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα Σάββατο 25/8 στις 10.00 στην εκκλησία του Αγ. Ιεροθέου στο Περιστέρι.

Δακτύλιος και γερανοί από τη Δευτέρα

Επανέρχεται από μεθαύριο Δευτέρα 27 Αυγούστου το μέτρο του δακτυλίου που θα συνοδευτεί και από περιπολίες των γερανών του ΟΑΣΑ στους δρόμους της Αθήνας.

Οι γερανοί θα κάνουν καθημερινά περιπολίες (όπως τουλάχιστον ανακοινώνει ο ΟΑΣΑ κάθε χρόνο τέτοια μέρα) μαζί με αστυνομικούς της Τροχαίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, προκειμένου να απομακρύνουν όσα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα σε σημεία που εμποδίζουν την κίνηση των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Οι οδηγοί θα πληρώνουν το ποσό των 39.000 δρχ. για να πάρουν πίσω το αυτοκίνητό τους, ενώ ο οδηγός θα επιβαρύνεται και με τρεις βαθμούς του πόιντ σύστεμ.

  • Τη Δευτέρα, από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα διεξάγονται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη, λόγω έργων στη γραμμή.
Το Γενάρη οι προσφυγές των πανεπιστημιακών γιατρών

Στις 31-1-2002 θα εκδικαστούν τελικά στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι προσφυγές των διπλοθεσιτών γιατρών - καθηγητών πανεπιστημίων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τα κρατικά νοσοκομεία βάσει του νέου νόμου 2889/01 για το Περιφερειακό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Χ. Γεραρής, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Δ' Τμήματος Μιχ. Βροντάκη και την προεδρεύουσα του θερινού τμήματος, σύμβουλο Επικρατείας Ιωάννα Μαρή, προσδιόρισαν την εκδίκαση των υποθέσεων στο αρμόδιο Γ' Τμήμα. Για το σκοπό αυτό θα οριστούν ένας ή περισσότεροι νέοι εισηγητές.

Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του ΣτΕ επισήμαναν χτες ότι η σχετική επιστολή του υπουργού Υγείας προς τον πρόεδρο του ΣτΕ για επίσπευση της δικασίμου, δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς ο υπουργός θεωρείται διάδικος στην περίπτωση αυτή. Ο τελευταίος ζητούσε με την επιστολή του τον προσδιορισμό της κύριας δίκης μέσα στον ερχόμενο Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ