Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και δεύτερος θάνατος από φάρμακο της χοληστερόλης

Ενας 75χρονος έχασε τη ζωή του από ραβδομυόλυση μετά τη χορήγηση του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου Lipilil 200mg.

Ακόμα ένα θάνατο ηλικιωμένου από λιπιδαιμικό (κατά της χοληστερόλης) φάρμακο, κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως ανακοίνωσε χτες το πρωί. Πρόκειται για έναν άντρα 75 ετών, ο οποίος φέρεται ότι πέθανε πριν εννέα μήνες, πιθανόν, από ραβδομυόλυση (μια σπάνια τοξική εκδήλωση), εξαιτίας του υπολιπιδαιμικού φαρμάκου, που κυκλοφορεί με την ονομασία «Lipidil 200mg».

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το δεύτερο που καταγράφηκε στη χώρα μας σε διάστημα μιας βδομάδας. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του θανάτου ενός 72χρονου ασθενή επίσης από ραβδομυόλυση, ο οποίος λάμβανε το φάρμακο Lipobay, με ταυτόχρονη χορήγηση του gemfibrozil. Και τα δυο περιστατικά καταγράφηκαν με σημαντική καθυστέρηση, αφού και για το πρώτο περιστατικό χρειάστηκε να περάσουν δυο μήνες για να ενημερωθεί ο ΕΟΦ. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να αναδείξουν τον καλπασμό των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών σε ό,τι αφορά τα πολλά καινούρια φάρμακα, με υψηλό κόστος που βγαίνουν συνεχώς στην αγορά και ταυτόχρονα την τραγική υστέρηση και μάλιστα τη συνεχόμενη αδυναμία των κρατικών φορέων (ΕΟΦ, ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία) να ακολουθήσουν και να ελέγξουν αυτό τον καλπασμό, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, η οποία μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ σημειώνει ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του Οργανισμού, εκ μέρους του θεράποντος γιατρού και αναφέρει ότι «η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στον αριθμό των "κίτρινων καρτών" (δελτία αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών)».

Ανακοινώνει, επίσης, ότι τα δύο περιστατικά διερευνώνται, προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, εφ' όσον διαπιστωθούν παραλείψεις στην έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Στην περίπτωση του πρώτου περιστατικού έχει ήδη διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

Διευκρινίσεις ΕΟΦ για τα λιπιδαιμικά φάρμακα

Με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με την τοξικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά της υπερλιπιδαιμίας, ο ΕΟΦ διευκρινίζει:

Ολα τα αντιυπερλιπιδαιμικά φάρμακα είναι δυνατόν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι πιθανοί κίνδυνοι των οποίων συνεκτιμώνται για κάθε ασθενή ανάλογα με το αναμενόμενο όφελος της θεραπείας. Η ορθή χρήση αυτών των φαρμάκων περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθυμήτων ενεργειών. Σε αυτό συμβάλλει η καλή γενική κατάσταση του ασθενούς και κυρίως η φυσιολογική ηπατική και νεφρική του λειτουργία.

Οσον αφορά τις φιβράτες και τις στατίνες, που εκπροσωπούν τον κύριο όγκο των αντιυπερλιπιδαιμικών φαρμάκων, η σοβαρότερη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ραβδομυόλυση, η εμφάνιση της οποίας δεν είναι συχνή και εξαρτάται από τη δοσολογία, από τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και από τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων. Η ραβδομυόλυση είναι αναστρέψιμη, δηλαδή υποχωρεί μόνη της με τη διακοπή της θεραπείας. Επιπλέον, είναι εύκολο να διαγνωστεί, επειδή εμφανίζει σαφή συμπτώματα, όπως δυσκαμψία, μυαλγία και αίσθημα κόπωσης.

Κατά συνέπεια, οι όποιοι κίνδυνοι από τη σπάνια αυτή παρενέργεια μπορεί να αποτραπούν, επειδή η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστική και βοηθά τον ασθενή να συνεννοηθεί εγκαίρως με τον θεράποντα γιατρό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ