Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ»
Στόχος ο περιορισμός της ελεύθερης διακίνησης ιδεών

Σε συναγερμό για να μην περάσουν τα αυταρχικά μέτρα καλεί η «Δημοκρατική Επιτροπή για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

«Φρένο» στην πολιτική αφίσα βάζει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για τους όρους προβολής της υπαίθριας διαφήμισης, προκρίνεται η εμπορική διαφήμιση σε βάρος των πολιτικών μηνυμάτων. Κι αυτό γιατί η παραχώρηση των χώρων στους οποίους και μόνο θα επιτρέπεται η υπαίθρια διαφήμιση θα γίνεται μετά από πλειστηριασμό, δηλαδή θα διαφημίζεται όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση νομοθετεί και μια ασφαλιστική δικλείδα έναντι των μηνυμάτων εκείνων που βρίσκονται σε αντίθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία, καθώς το περιεχόμενο κάθε διαφήμισης θα «ελέγχεται» και ανάλογα θα λογοκρίνεται με υπουργική απόφαση.

Το γεγονός ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την υπαίθρια διαφήμιση (που και αυτό περιορίζει δραστικά την πολιτική διαφήμιση), όσον αφορά την εμπορική διαφήμιση, ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί στόχοι αυτού του αυστηρότερου για αφισοκολλήσεις, αεροπανό κλπ. νόμου.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το έτος 2000 βρέθηκαν 1.841 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο εθνικό δίκτυο. Από αυτές αφαιρέθηκαν όμως μόνο οι 452. Στην Αττική βρέθηκαν 745 παράνομες, αλλά αφαιρέθηκαν μόνο οι 126. Ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει δώσει καμιά άδεια για διαφήμιση πάνω σε κτίρια. Από τις υπηρεσίες του μετρήθηκαν τουλάχιστον 200 (στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιες), αλλά αφαιρέθηκαν μόνο οι 10. Ταυτόχρονα όμως με όλα τα παραπάνω, το ξήλωμα των πανό και οι μηνύσεις για αφισοκόλληση είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Αλλωστε, στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, σχεδόν ομολογείται ο πραγματικός σκοπός. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Η αξία της υπαίθριας διαφήμισης τόσο ως έκφρασης της οικονομικής ελευθερίας όσο και ως τρόπου διακίνησης ιδεών συγκρινόμενη με την αξία του έννομου αγαθού του περιβάλλοντος πρέπει υπό ορισμένες προϋποθέσεις να υποχωρεί».

Χαρακτηριστικές πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης για κατάργηση των «επικίνδυνων ιδεών» είναι οι ακόλουθες διατάξεις του νομοσχεδίου: Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό, αεροπανό, η άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής όταν υπάρχει πρασιά. Απαγορεύεται η υπαίθρια διαφήμιση σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημοσίου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.

Για παράδειγμα, μια εργατική οργάνωση δε δικαιούται να αναρτήσει μια αφίσα ούτε στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγάζεται, αφού γι' αυτό θα χρειάζεται άδεια. Για να ενημερώσει τον κόσμο για μια πολιτική της θέση ή εκδήλωση θα πρέπει να νοικιάζει, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σε συγκεκριμένο χώρο που θα έχει προσδιορίσει το δημοτικό συμβούλιο. Αν βέβαια αυτόν το χώρο δεν τον έχει «κερδίσει» μια μεγάλη διαφημιστική εταιρία και αν το περιεχόμενο του μηνύματος δεν... ενοχλεί.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ηδη, πάντως, σημειώθηκαν οι πρώτες φωνές αντίδρασης στις κυβερνητικές προθέσεις. Σε συναγερμό και αντίσταση καλεί όλους η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», μπροστά στην κυβερνητική μεθόδευση να καταστήσει παράνομη τη διακίνηση των ιδεών. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος επιδιώκει κυριολεκτικά την κατάπνιξη της φωνής των συνδικάτων, των εργαζομένων, των φορέων και κομμάτων που αντιδρούν στην πολιτική της. Με σωρεία απαγορεύσεων και ποινών στις οποίες συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την πολιτική αφίσα, το πανό και άλλες μορφές οπτικής προπαγάνδας, αλλά και γενικότερα τη δημόσια διακίνηση πολιτικού και συνδικαλιστικού εντύπου και υλικού, ουσιαστικά επιδιώκει να καταστήσει παράνομη την ίδια την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών! Η προώθηση και ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε νέο ακρωτηριασμό δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αίμα.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του αυταρχικού οπλοστασίου της κυβέρνησης και του αντιδημοκρατικού κατήφορου που οδηγεί την κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας, συστατικά στοιχεία του οποίου αποτελούν ο νέος "τρομονόμος", οι προωθημένες απαγορευτικές διατάξεις στο δικαίωμα του "συνέρχεσθαι" (συγκεντρώσεις - πορείες), τα σχέδια για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης των όπλων από την ΕΛ.ΑΣ. και άλλα αυταρχικού χαρακτήρα σχέδια και μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει το πρώτο μετάλλιο στον ανταγωνισμό για την υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης (πριν τη Γένοβα) συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον περιορισμό και την καταστολή της ανάπτυξης και του συντονισμού των λαϊκών αγώνων. Για την ενίσχυση των υπαρκτών και την ίδρυση νέων μηχανισμών καταστολής τύπου Σένγκεν, Ευρωπόλ, Ευρωμάτ κ.ά.».

Τέλος η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί σε συναγερμό τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, όλους τους δημοκράτες που θέλουν να αντισταθούν, σε κοινή πάλη για να μην περάσουν οι νέοι περιορισμοί των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Οπως σημειώνει, «θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη κοινής δράσης και συντονισμού της πάλης για να μην περάσει η βροχή των νέων μέτρων αυταρχισμού που έχουν νομοθετηθεί ή προωθούνται σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

Η Αλέκα Ζορμπαλά, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, με δήλωσή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «902», τόνισε: «Η κυβέρνηση Σημίτη, στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιχειρεί να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης απ' οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της ρύπανσης της Αθήνας, αποκλειστικά από την εμπορική κερδοφόρα διαφήμιση, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο στην ουσία αστυνομεύει τη διακίνηση των ιδεών και ποινικοποιεί την πολιτική έκφραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ