ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος

Sportidea

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος
Μπορούσε καλύτερα. Η εκτίμηση αυτή αφορά στο σχολιασμό των «κιτρινόμαυρων» για την ετυμηγορία της τύχης, που έφερε αντιμέτωπη της ΑΕΚ τη Χιμπέρνιαν. Η τριταθλήτρια Σκοτίας ήταν από τις πλέον δυνατές των ομάδων που θα έβρισκε μπροστά της η Ενωση. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως η ελληνική ομάδα φοβάται. Απλά, θα μπορούσε να ξανασυναντήσει «εμπόδιο-εφημερίδα», του στιλ Γκρεβενμάχερ.

Πάντως, όπως παραδέχονται στο «δικέφαλο», παρά τις όποιες δυσκολίες, αν οι παίχτες στις 13 του Σεπτέμβρη (Ν. Φιλαδέλφεια) και 27 του Σεπτέμβρη (Εδιμβούργο) παρουσιάσουν τον καλό εαυτό τους, μάλλον θα πανηγυρίσουν την πρόκριση. Ο Φερνάντο Σάντος έκανε λόγο για δύσκολο αντίπαλο: «Ο δυσκολότερος που μπορούσαμε να βρούμε στο δρόμο μας από το γκρουπ των υποψηφίων αντιπάλων μας. Στον όμιλο αυτό υπήρχαν ασθενέστερες θεωρητικά ομάδες. Μειονέκτημα για εμάς είναι ότι η αντίπαλός μας έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα σε αντίθεση με εμάς. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα και να αναλύσουμε τη Χιμπέρνιαν». Από την πλευρά του ο Φερούζεμ ανέφερε: «Οι ομάδες αυτές είναι συνήθως σκληροτράχηλες και δυνατές. Νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι. Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και πειθαρχία και στα δύο παιχνίδια για να προκριθούμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως το τέλος γιατί τέτοιες ομάδες κυνηγάνε το αποτέλεσμα ως το 90΄».

Ποια είναι όμως η Χιμπέρνιαν; Εδρα της είναι το «Ιστερ Ρόουντ» χωρητικότητας 16.032 θέσεων και προπονητής της ο παλιός διεθνής αμυντικός της Αμπερντίν, Αλεξ Μακ Λις. Αυτή τη στιγμή είναι στην 7η θέση του σκοτσέζικου πρωταθλήματος με 5 βαθμούς (1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα) και το περασμένο Σάββατο απέσπασε ισοπαλία 2-2 στην έδρα της Γκλάσκοου Ρέιντζερς. Πέρσι τερμάτισε 3η με 61 βαθμούς, 9 πίσω από τη Ρέιντζερς, με την οποία έδωσε «μάχη» για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εχει στεφθεί τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Σκοτίας (τελευταία φορά το 1952) και δύο φορές κυπελλούχος (τελευταία φορά το 1982).

Στο δυναμικό της φέτος προστέθηκε ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ιωνικό Γκρεγκ Μπρούστερ. Ακόμα απέκτησε τον 29χρονο Ισπανό επιθετικό Πάκο Λούνα από τη Μοντερέι του Μεξικού, τον 27χρονο διεθνή αμυντικό Ντε Λα Κρουζ από το Εκουαδόρ και τον 23χρονο πολιτογραφημένο Αυστριακό Αλεν Ορμαν από την Αντμίρα Βάκερ. Αποδυναμωμένη αναμένεται να παρουσιαστεί στον επιθετικό τομέα, μετά τη φυγή του περσινού επιθετικού διδύμου που συνέθεταν ο Γάλλος Λιμπρά και ο Φινλανδός Πατελάινεν. Σοβαρή θεωρείται και η απώλεια του Λάταπι από το Τρίνινταντ-Τομπάγκο που μεταγράφηκε στη Ρέιντζερς. Μεγάλο αστέρι της ομάδας ο Γάλλος αμυντικός Φρανκ Σοζέ, ο οποίος είναι και ο αρχηγός.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΟΚ
Κλήρωση στα μέτρα του

Την άγνωστη Κάρντεν θα αντιμετωπίσει ο «Δικέφαλος του Βορρά»

Sportidea

Την άγνωστη Κάρντεν θα αντιμετωπίσει ο «Δικέφαλος του Βορρά»
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον ΠΑΟΚ ύστερα από τη γνωστοποίηση του αντιπάλου για την α' φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στην κλήρωση που έγινε χτες στο Μόντε Κάρλο, ο «Δικέφαλος» καλείται να αντιμετωπίσει την... άγνωστη μεν, φιλόδοξη δε, αυστριακή Κάρντεν, με πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα (13 Σεπτεμβρίου) και τον επαναληπτικό στο Γκρατς στις 27 του ίδιου μήνα.

Οι Θεσσαλονικείς περίμεναν μια αντίπαλο της δυναμικότητας της Κάρντεν, καθώς η ελληνική ομάδα είχε μπει στο γκρουπ των... δυνατών και έτσι ο έτερος «μονομάχος» για τη θέση στην επόμενη φάση θα ήταν θεωρητικά υποδεέστερος. Παρά το άκουσμα του αντιπάλου, στη Θεσσαλονίκη επικρατεί προβληματισμός σε ό,τι αφορά την αγωνιστική κατάσταση τόσο του ΠΑΟΚ όσο και των Αυστριακών καθώς τα δύο πρωταθλήματα έχουν τη διαφορά, ότι το ελληνικό δεν έχει αρχίσει καν ενώ το αυστριακό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 6η αγωνιστική.

Η Κάρντεν δεν έχει πολλά να επιδείξει σε ό,τι αφορά την ιστορία της, την οποία γράφει τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για ένα σύλλογο που στο πόστο του προέδρου βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιέργκ Χάιντερ, γνωστός για τα ακροδεξιά του αισθήματα. Φέτος ανέβηκε ξανά στη... μεγάλη κατηγορία του αυστριακού πρωταθλήματος και μέχρι τώρα κατέχει το καλύτερο ξεκίνημα νεοφώτιστης ομάδας από το 1995, καθώς σε 8 αγωνιστικές έχει 11 βαθμούς και την 4η θέση στη βαθμολογία. Πέρσι κατέκτησε το κύπελλο της χώρας της από τη δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Τιρόλ με 2-1 και έτσι πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη, ενώ πριν από λίγες μέρες κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Αυστρίας επικρατώντας ξανά της Τιρόλ με 10-9 στα πέναλτι (0-0 κανονικός αγώνας). Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την Κάρντεν, είναι η δυνατή επίθεση που διαθέτει, αν και έχασε μια σημαντική βοήθεια ύστερα από την παραχώρηση του Ρόλαντ Κόλμαν που μετακόμισε στην Τβέντε. Οσο δυνατή είναι επιθετικά, τόσο ανίσχυρη είναι αμυντικά, καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα χωρίς όμως να τους στοιχίσει ακόμα.

Πάντως, από την πλευρά των Κυπελλούχων, ο βοηθός του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκης Περσίας, τόνισε πως οι παίκτες του «Δικεφάλου» δεν πρέπει να υποτιμήσουν τους αντιπάλους τους και πως πρέπει να αγωνιστούν με σοβαρότητα. «Δε μου λέει τίποτα το γεγονός ότι πρόκειται για μια ομάδα άγνωστη ουσιαστικά. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το αυστριακό πρωτάθλημα είναι ήδη στην 6η αγωνιστική και εμείς ως το πρώτο παιχνίδι δε θα έχουμε δώσει κανένα δυνατό ματς, αφού δε θα έχει αρχίσει το πρωτάθλημα. Αν παίζεις σοβαρό ποδόσφαιρο, όπου και να παίζεις είναι το ίδιο και αν δεν είσαι σοβαρός είναι επίσης το ίδιο. Θέλω πρώτα να δω την ομάδα και ύστερα να κάνω κρίσεις γι' αυτήν και την κλήρωση».


Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χορταστικό τριήμερο

Αλλο ένα τριήμερο κυπέλλου είναι αυτό που διανύουμε καθώς διεξάγεται η 4η αγωνιστική για το θεσμό, χωρίς να υπάρχει το σημαντικό παιχνίδι που να ξεχωρίζει στο πρόγραμμα.

Σήμερα θα διεξαχθούν δύο αγώνες από τον 3ο και 9ο Ομιλο. Ο Ιωνικός υποδέχεται τον Πανηλειακό στη Νίκαια με στόχο μόνο τη νίκη (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), ενώ ο Ηρακλής υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννενα στις 21.00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Αύριο όμως θα διεξαχθεί το κυρίως πιάτο της αγωνιστικής καθώς θα πραγματοποιηθούν 14 αγώνες για το θεσμό. Οι αγώνες αυτοί έχουν ως εξής: (17.30): Κιλκισιακός - Απόλλων Κ.Β., Ναυπακτιακός - Αιγάλεω, Ατρόμητος - ΟΦΗ, Παναιτωλικός - Χανιά, Ελευσίνα - Χαλκηδόνα, Εθνικός - Φωστήρας, Μαρκό - Πατραϊκός, (19.00): Αγιος Νικόλαος - Ολυμπιακός (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Καβάλα - Κέρκυρα, Λεωνίδιο - Κασσάνδρα, Τρίκαλα - Ακράτητος, Ξάνθη - Αθηναϊκός, (20.00): Εθνικός Αστέρας - Απόλλων Αθ., Παναχαϊκή - Παναιγιάλειος, (21.00): ΑΕΚ - Πανσερραϊκός (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός Βόλου (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Τέλος, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες για το θεσμό. Στις 19.00 ο Αρης υποδέχεται την Προοδευτική (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ενώ στις 21.00 (ΑΛΤΕΡ) ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
«Αγκαλιά» με το χρυσό

O χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πόσο μεγάλος αθλητής είναι, ανέβηκε στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ιστιοσανίδας Μιστράλ που γίνεται στη Βάρκιζα. Κρατά λοιπόν στα χέρια του το χρυσό μετάλλιο, στις δύο αγωνιστικές μέρες που απομένουν, θέλοντας να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο.

Χτες ο Αίολος επέτρεψε να γίνουν τρεις ακόμη ιστιοδρομίες με τον Ελληνα πρωταθλητή να παίρνει την 1η, την 2η και την 9η θέση αντίστοιχα. Ετσι ανέβηκε στην 1η θέση της γενικής κατάταξης. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν ο Γάλλος Χασέν και ο Ισραηλινός Φριμπάν.

  • Παρά το γεγονός ότι ο άνεμος δεν ήταν πιστός σύμμαχος των Ελλήνων ιστιοπλόων, η πολύ καλή συγκομιδή μεταλλίων (4 χρυσά, 3 αργυρά, 3 χάλκινα) στη διεθνή ρεγκάτα «Σαρωνικός Κόλπος», ολοκληρώθηκε χτες στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Κοσμά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Αιμίλιος Παπαθανασίου (Φιν), Ανδρέας Κοσματόπουλος - Κώστας Τριγκώνης (470) όπου και κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Δείγμα θετικόν

Μπορεί να μην κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών το τρόπαιο του 15ου τουρνουά «Ακρόπολις», όμως βγήκαν θετικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την αγωνιστική κατάσταση των παικτών από τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Κώστα Πετρόπουλο. Αυτό πάντως που ενδιαφέρει περισσότερο τον Πετρόπουλο είναι φυσικά να διορθωθούν τα λάθη που κόστισαν σε πολλά παιχνίδια, φιλικά και επίσημα.

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής θεώρησε ως επιτυχία το ότι ο φίλαθλος κόσμος επέστρεψε στο γήπεδο και βοήθησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. «Πραγματικά, θεωρώ πολύ βασικό για μας, ότι καταφέραμε να φέρουμε ξανά τον κόσμο στο γήπεδο. Προσωπικά χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την ανταπόκριση και την ηθική στήριξη του κόσμου, που έδειξε ότι πιστεύει στην Εθνική ομάδα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μας και την προσπάθεια που κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό τομέα του τουρνουά, ο Πετρόπουλος φάνηκε ικανοποιημένος από την άμυνα που έπαιξαν οι Ελληνες διεθνείς, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει η προετοιμασία ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. «Βελτιώσαμε πολύ την άμυνά μας και αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχει προσπαθήσει αυτή η ομάδα. Είμαι αισιόδοξος, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι οι ημέρες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μας, αφού θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δυνατά μας σημεία και να διορθώσουμε τα λάθη μας».

Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είχαν πάρει ρεπό χτες και σήμερα θα επανέλθουν στις προπονήσεις. Από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει χαλαρό πρόγραμμα (με τρέξιμο) και ο τραυματίας Δημήτρης Παπανικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ