Ελεγχοι στα social media με στόχο να κοπούν βίζες
Από τις μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών του Κολούμπια ενάντια στη σφαγή στη Γάζα |
Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που λαμβάνει το Χάρβαρντ, όπως και συμβόλαια που έχει υπογράψει το γνωστό πανεπιστήμιο με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συνολικού ύψους 9 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας το, όπως και το Κολούμπια, ότι επέτρεψε την εξάπλωση του «αντισημιτισμού» στους χώρους του.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Αλαν Γκάρμπερ εξήγησε ότι το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 15 μήνες μεταρρυθμίσεις και δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ομάδα της κυβέρνησης αρμόδια για την αντιμετώπιση του «αντισημιτισμού».
Επιπλέον η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάγωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προς το πανεπιστήμιο Πρίνστον, με το ίδρυμα να λέει πως δεν του γνωστοποιήθηκαν οι λόγοι.
Ηδη έχει διακοπεί η χρηματοδότηση 400 εκατ. δολαρίων στο Κολούμπια.
Την ίδια ώρα με «εργαλείο» τις πλατφόρμες «ελευθερίας» των καπιταλιστών, τα social media, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει τη βίζα σε όσους μιλούν για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απαίτησε να ελεγχθεί εξονυχιστικά η δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ορισμένων αιτούντων βίζα, ώστε να απαγορευτεί από εκείνους που ασκούν κριτική στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη γενοκτονία και τις θηριωδίες που διεξάγουν στη Γάζα.
Η οδηγία, που εκδόθηκε σε τηλεγράφημα στις διπλωματικές αποστολές στις 25 Μάρτη, επιβάλλει στους προξενικούς αξιωματούχους να παραπέμψουν ορισμένους φοιτητές και «επισκέπτες» αιτούντες βίζα στη «μονάδα πρόληψης απάτης» για υποχρεωτικό έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν οι «New York Times», επικαλούμενοι δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ανακαλέσει ήδη περισσότερες από 300 βίζες, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε φοιτητές, έπειτα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πανεπιστήμιο Columbia και σε διάφορα άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με συλλήψεις και καταστολή ενάντια σε όσους δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.
«Σας δίνουμε βίζα για να έρθετε να σπουδάσετε και να πάρετε πτυχίο, όχι για να γίνετε κοινωνικός ακτιβιστής που καταστρέφει τις πανεπιστημιουπόλεις μας», είπε προκλητικά την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
2025, The Associated Press. Al |
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτοπίζονται ξανά και ξανά από τους Ισραηλινούς από τους τόπους όπου προσπαθούν να επιβιώσουν |
Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, καθαρού νερού και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τα ισραηλινά αεροπλάνα πολλαπλασιάζουν τις σφαγές αμάχων. Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες των επιδρομών του τελευταίου 24ώρου ανέβασαν ξανά τον συνολικό αριθμό θυμάτων. Μία από τις χειρότερες σφαγές έγινε στην πόλη Χαν Γιούνις νωρίς το πρωί χθες, όπου σε μία επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι (ανάμεσά τους και παιδιά), ενώ λίγη ώρα μετά άλλα 37 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας.
Οι συνεχείς επιδρομές αυξάνουν τον αριθμό των ορφανών παιδιών και εφήβων στη Γάζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» ενόψει της ημέρας «των Παιδιών της Παλαιστίνης», τα ορφανά από έναν ή και τους δύο γονείς στη Γάζα μετά από 534 μέρες πολέμου ανέρχονται σε τουλάχιστον 39.384. Από αυτά πάνω από 17.000 έχουν χάσει και τους δύο γονείς.
2025, The Associated Press. Al |
Μικρό παιδάκι θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας |
Στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλά περισσότερα, καθώς από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς δεκάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν βαριά τραυματισμένοι στα ερείπια που προκάλεσαν οι νέες αεροπορικές επιδρομές, αργοσβήνοντας καθώς δεν υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα και διασώστες, αλλά ούτε και νοσοκομεία που να λειτουργούν με τα απαραίτητα ιατροφαρμακευτικά αναλώσιμα και μηχανήματα.
Σε αυτό το σκηνικό θανάτου, πείνας και ολέθρου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ μετέβη στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα αναπαράγοντας τα γνωστά ψέματα περί του πότε σκοπεύει η χώρα του να τερματίσει το μακελειό στη Γάζα. «Ο τρόπος είναι πολύ απλός: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και αύριο», εφόσον η Χαμάς αποχωρήσει από την περιοχή, αφήνοντας πρώτα ελεύθερους τους ομήρους, είπε ο Γκ. Σάαρ, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «δίνει ακόμη μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων μας στη βάση της πρότασης του (Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ) Γουίτκοφ αλλά και αυτό δεν ισχύει επ' αόριστον».
Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς σε μια επίδειξη κυνισμού δήλωσε ότι δεν θεωρεί «τρομοκρατία» την πρόσφατη επίθεση Εβραίων εποίκων στην αρχή της βδομάδας σε ένα παλαιστινιακό χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Υπερασπίζεται δε την απόφασή του να τερματίσει την πολιτική των διοικητικών κρατήσεων σε φυλακή κατά των Εβραίων Ισραηλινών, ενώ τους διατηρεί για τις περιπτώσεις των Αράβων Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ισραηλινό ρατσιστικό καθεστώς Απαρτχάιντ.
Χτες, ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έφθασε στη Βουδαπέστη για τετραήμερη επίσκεψη, δίχως να «ιδρώσει το αυτί του» για το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Και αυτό γιατί ο Ούγγρος ομόλογός του και στενός σύμμαχός του, Βίκτορ Ορμπαν, φρόντισε την ίδια μέρα να αποσύρει την υπογραφή της χώρας του από τη συνθήκη προσχώρησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Την είδηση ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ορμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTΙ, 26 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης του δικαστηρίου από την τότε κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ο δε Ορμπαν αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή με την ακόλουθη ανάρτηση στην πλατφόρμα δικτύωσης Χ: «Είναι ώρα η Ουγγαρία να επανεξετάσει τι ακριβώς κάνει σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα ο Ορμπαν με τον Νετανιάχου, τα χαμόγελα για την αποχώρηση της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ περίσσεψαν. «Πήρες μια γενναία στάση και στάση αρχής και σε ευχαριστώ, Βίκτορ», είπε ο Νετανιάχου, χαιρετίζοντας την απόφαση αποχώρησης της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ. Εξήρε τον Ορμπαν για την κίνησή του «να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό που μας στοχοποιεί (σ.σ. το Ισραήλ) ενώ διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο». Ο ίδιος προέβλεψε πως και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από το ΔΠΔ. Ευχαριστίες ήρθαν και από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, που επαίνεσε την Ουγγαρία του Ορμπαν για την «ισχυρή ηθική στάση» της με την αποχώρηση αυτή. «Σας ευχαριστώ, πρωθυπουργέ Βίκτορ Ορμπαν και ευχαριστώ την Ουγγαρία για τη σαφή και ισχυρή ηθική της στάση στο πλευρό στο Ισραήλ και στις αρχές της δικαιοσύνης και της κυριαρχίας» τόνισε ο Σάαρ με ανάρτησή του, επικρίνοντας το ΔΠΔ για την «προθυμία του να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουγγαρία θα έπρεπε να συλλάβει τον Νετανιάχου με την είσοδό του στο ουγγρικό έδαφος και να τον παραδώσει. Ωστόσο η Βουδαπέστη είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη, κυνική και τελείως απαράδεκτη».
Από το Βερολίνο που μετέβη χτες ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' συναντώντας τον Γερμανό απερχόμενο καγκελάριο Ολαφ Σολτς, απηύθυνε διεθνώς έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης που θα σταματήσει «την ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας που έχει φθάσει σε επίπεδα ανεπίτρεπτα». Ο Αμπντάλα Β' ζήτησε έτσι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στη Γάζα, να αποκατασταθεί η συμφωνία εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν οι ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας. Ο Σολτς από τη μεριά του αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποκατάστασης της εκεχειρίας» στη Γάζα, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η συνέχιση του ισραηλινού εμπάργκο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε επίσης πως «βιώσιμη ειρήνη» στην περιοχή μπορεί να υπάρξει μόνο «με σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μέσω πολιτικής λύσης».
Αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την «επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη» έπειτα από επίσημο αίτημα της Αλγερίας.
Διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα (7 και 8 Απρίλη) ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να δείξει πως στηρίζει το αιγυπτιακό-αραβικό σχέδιο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας. Προκειμένου να κάνει πιο αισθητή την προσπάθειά του αυτή, ανακοίνωσε πως θα μεταβεί και στην αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς που απέχει 50 χλμ. από τη Γάζα την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου. Εκεί ο Μακρόν θα συναντηθεί με εργαζόμενους σε γαλλικές ΜΚΟ, με αξιωματούχους οργανώσεων του ΟΗΕ, της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ενδεχομένως με Παλαιστίνιους που λαμβάνουν μέρος της ανθρωπιστικής αρωγής.
2024 The Associated Press. All |
Από βομβαρδισμένη από τους Ισραηλινούς στρατιωτική βάση στη Χάμα της Συρίας |
Μετά τις προχτεσινοβραδινές 11 αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε Δαμασκό, Χομς και Χάμα (που είχε ως αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό ερευνητικού κέντρου στην πρωτεύουσα και την πλήρη καταστροφή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Χάμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών πολιτών και στρατιωτικών), ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού με εννιά νεκρούς και αρκετούς τραυματίες Σύρους πολίτες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων, εισήλθαν για πρώτη φορά σε αρκετά μεγάλο βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα, πλησιάζοντας δασική περιοχή στα περίχωρα της συριακής πόλης Νάουα. Συνάντησαν αντίσταση από τοπικές δυνάμεις κοντά στο φράγμα Τζαμπαλίγια με αποτέλεσμα να ρίξουν τουλάχιστον τρεις όλμους και να αποχωρήσουν, αφού προηγουμένως σκότωσαν εννιά Σύρους και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους.
Οι νέες ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης τζιχαντιστών στη Δαμασκό που τις «καταδίκασε δριμύτατα», κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη κλιμάκωση» και για «εσκεμμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας και αύξησης των δεινών του λαού».
Λίγες ώρες αργότερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραελ Κατς, απάντησε πως οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα παραμείνουν στο (υπό κατοχή) συριακό έδαφος «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών» και θα «αντιδράσουν απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά του». Απείλησε την κυβέρνηση του Σύρου «Προέδρου» Σαράα πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» σε περίπτωση που επιτρέψει σε δυνάμεις «εχθρικές προς το Ισραήλ» να εισέλθουν σε περιοχές της Νότιας Συρίας. Επιπλέον τόνισε πως οι προχτεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές σε Δαμασκό, Χάμα και Λατάκεια ήταν «προειδοποίηση για το μέλλον» και πως δεν θα επιτραπεί να «ζημιωθεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Σε ό,τι αφορά τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη δυτική Νταράα (της νότιας Συρίας) ο Κατς ανέφερε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν «αρκετούς ένοπλους» στην περιοχή Τάσιλ της Νότιας Συρίας, επειδή έγιναν στόχος επίθεσης κατά την είσοδό τους στην γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, από το Παρίσι, που δήλωσε πως το Ισραήλ ανησυχεί «για τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Συρία, στον Λίβανο και άλλες περιοχές» κατηγορώντας την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν πως προσπαθεί να μετατρέψει τη Συρία σε «τουρκικό προτεκτοράτο».
Αργότερα, χτες βράδυ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή Κιζουά, που βρίσκεται νότια της Δαμασκού.
Η αραβική εφημερίδα «Asharq al aawsat» κατέγραψε χτες σε εκτενές ρεπορτάζ την αύξηση των κινήσεων της Τουρκίας για την δημιουργία αεροπορικής βάσης ανατολικά της συριακής επαρχίας Χομς, στην πόλη Παλμύρα στη Λατάκεια, όπου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ρωσική αεροπορική βάση.
Στρατιωτικά κομβόι μεταφέροντας εξοπλισμό εισήλθαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βόρεια Συρία από την Τουρκία μεταφέροντας εξοπλισμό και άλλα υλικά στην αεροπορική βάση Τ-4 που βομβαρδίζει συστηματικά το Ισραήλ. Η αραβική εφημερίδα επικαλέστηκε ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Turkiye» που ανέφερε πως έχουν γίνει επισήμως τα απαραίτητα βήματα για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Τίγιας (Tiyas, πιο γνωστή ως Τ-4) που απέχει 60 χλμ ανατολικά της Παλμύρας. Εκεί η Τουρκία σχεδιάζει α αναπτύξει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, να αναπτύξει αναγνωριστικά και βομβαρδιστικά drone ώστε να αποτρέψει μελλοντικές αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων S-400 που απέκτησε η Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, προκαλώντας έκτοτε την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της από πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Νέες ισραηλινές προκλήσεις στον Λίβανο
Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις το επόμενο διάστημα, αν δεν επέλθει κάποιου είδους συμφωνία που θα αποτρέψει - όπως ισχυρίζονται - το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι οι εξωτερικές απειλές για βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι «απλώς απαράδεκτες». Προέβλεψε ότι οι απειλές για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων θα οδηγήσουν «αναπόφευκτα σε μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια καταστροφή», επαναλαμβάνοντας πως τέτοιες επιθέσεις, εάν επιχειρηθούν, εκτός των άλλων είναι και «παράνομες».
Ερωτηθείσα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους κινδύνους στην παρούσα κατάσταση, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οι οποίες θα σέβονται τα δικαιώματα της Τεχεράνης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια.
Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα γίνονται μετά από εκείνες που έκανε πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι συνέπειες μιας αμερικανικής επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είναι «καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή».
Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ μετέβη στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Νοέλ Μπαρό, συμφωνώντας ότι οι χώρες τους «μοιράζονται έναν κοινό στόχο»: Να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Το πιο ακραίο καθεστώς στον κόσμο δεν θα έπρεπε να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον κόσμο», είπε ο Σάαρ, αποσιωπώντας ότι το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες κατέχει πλήθος πυρηνικών βομβών, μολονότι επισήμως αποφεύγει να το παραδεχτεί. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Ιράν «απειλή για όλη την περιοχή και όχι μόνο για το Ισραήλ», μην αποκλείοντας στη συνέχεια το ενδεχόμενο έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.
Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν θα είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι προθεσμίες για ορισμένες βασικές ρήτρες της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί της πρώτης θητείας Τραμπ το 2018) αναμένεται να εκπνεύσουν τον Οκτώβρη του 2025.
Ο Σάαρ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός την τελευταία βδομάδα σε προάστιο της Νότιας Βηρυτού. Σχετικά με αυτές τις επιδρομές ισχυρίστηκε ότι η χώρα του επιθυμεί «έναν σταθερό Λίβανο», αλλά δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να εξοπλιστεί ξανά. «Επιθυμούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τον Λίβανο», είπε, για να προσθέσει ότι αυτό «είναι πρώιμο για τη λιβανέζικη πλευρά».
Σύμφωνα με τον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό «Al-Hadath», ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζ. Ν. Μπαρό πρότεινε στον Σάαρ να αντικατασταθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν καταλάβει πέντε υψώματα στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ από Γάλλους κυανόκρανους της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ, εκφράζοντας την επιθυμία της Γαλλίας «η επιτροπή εποπτείας της εκεχειρίας» να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου και την απελευθέρωση Λιβανέζων ομήρων που έπεσαν στα χέρια του ισραηλινού στρατού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Πέμπτη το πρωί εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ακόμα αμερικανικού drone, τύπου MQ-9, τονίζοντας ότι πραγματοποιούσε «εχθρικές αποστολές» πάνω από τις ακτές της επαρχίας Χοντέιντα.
Πρόκειται για το δεύτερο αμερικανικό drone που καταρρίπτουν οι Χούθι μέσα στο τελευταίο τριήμερο και το 17ο από τον Οκτώβρη του 2023.
Η εξέλιξη σημειώνεται στο φόντο των καθημερινών αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στις περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, οι οποίες επιδρομές από τις 15 Μάρτη μέχρι χτες είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 61 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 139.