Παρασκευή 4 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΓΑΖΑ
Το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο, τον λιμό και τον όλεθρο

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτοπίζονται ξανά και ξανά από τους Ισραηλινούς από τους τόπους όπου προσπαθούν να επιβιώσουν

2025, The Associated Press. Al

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτοπίζονται ξανά και ξανά από τους Ισραηλινούς από τους τόπους όπου προσπαθούν να επιβιώσουν
Δίχως ουσιαστικές, ξένες αντιδράσεις το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτα τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας εντείνοντας τους βομβαρδισμούς, τις «εκκαθαρίσεις» και κατασχέσεις γης, με την πείνα να θεριεύει μέρα με τη μέρα λόγω του εμπάργκο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ξεκινήσει από τις 2 Μάρτη.

Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, καθαρού νερού και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τα ισραηλινά αεροπλάνα πολλαπλασιάζουν τις σφαγές αμάχων. Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες των επιδρομών του τελευταίου 24ώρου ανέβασαν ξανά τον συνολικό αριθμό θυμάτων. Μία από τις χειρότερες σφαγές έγινε στην πόλη Χαν Γιούνις νωρίς το πρωί χθες, όπου σε μία επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι (ανάμεσά τους και παιδιά), ενώ λίγη ώρα μετά άλλα 37 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας.

Οι συνεχείς επιδρομές αυξάνουν τον αριθμό των ορφανών παιδιών και εφήβων στη Γάζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» ενόψει της ημέρας «των Παιδιών της Παλαιστίνης», τα ορφανά από έναν ή και τους δύο γονείς στη Γάζα μετά από 534 μέρες πολέμου ανέρχονται σε τουλάχιστον 39.384. Από αυτά πάνω από 17.000 έχουν χάσει και τους δύο γονείς.

Μικρό παιδάκι θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας

2025, The Associated Press. Al

Μικρό παιδάκι θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από την Τετάρτη το απόγευμα έως χτες το μεσημέρι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 138 άλλοι. Ο συνολικός αριθμός θυμάτων που καταγράφεται επίσημα ανέρχεται πλέον σε 50.523 νεκρούς και σε 114.776 τραυματίες.

Στην πραγματικότητα τα θύματα είναι πολλά περισσότερα, καθώς από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς δεκάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν βαριά τραυματισμένοι στα ερείπια που προκάλεσαν οι νέες αεροπορικές επιδρομές, αργοσβήνοντας καθώς δεν υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα και διασώστες, αλλά ούτε και νοσοκομεία που να λειτουργούν με τα απαραίτητα ιατροφαρμακευτικά αναλώσιμα και μηχανήματα.

Σε αυτό το σκηνικό θανάτου, πείνας και ολέθρου, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ μετέβη στο Παρίσι, όπου έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα αναπαράγοντας τα γνωστά ψέματα περί του πότε σκοπεύει η χώρα του να τερματίσει το μακελειό στη Γάζα. «Ο τρόπος είναι πολύ απλός: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και αύριο», εφόσον η Χαμάς αποχωρήσει από την περιοχή, αφήνοντας πρώτα ελεύθερους τους ομήρους, είπε ο Γκ. Σάαρ, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «δίνει ακόμη μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων μας στη βάση της πρότασης του (Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ) Γουίτκοφ αλλά και αυτό δεν ισχύει επ' αόριστον».

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς σε μια επίδειξη κυνισμού δήλωσε ότι δεν θεωρεί «τρομοκρατία» την πρόσφατη επίθεση Εβραίων εποίκων στην αρχή της βδομάδας σε ένα παλαιστινιακό χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Υπερασπίζεται δε την απόφασή του να τερματίσει την πολιτική των διοικητικών κρατήσεων σε φυλακή κατά των Εβραίων Ισραηλινών, ενώ τους διατηρεί για τις περιπτώσεις των Αράβων Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ισραηλινό ρατσιστικό καθεστώς Απαρτχάιντ.

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουγγαρία

Χτες, ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έφθασε στη Βουδαπέστη για τετραήμερη επίσκεψη, δίχως να «ιδρώσει το αυτί του» για το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Και αυτό γιατί ο Ούγγρος ομόλογός του και στενός σύμμαχός του, Βίκτορ Ορμπαν, φρόντισε την ίδια μέρα να αποσύρει την υπογραφή της χώρας του από τη συνθήκη προσχώρησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Την είδηση ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ορμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTΙ, 26 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης του δικαστηρίου από την τότε κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ο δε Ορμπαν αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή με την ακόλουθη ανάρτηση στην πλατφόρμα δικτύωσης Χ: «Είναι ώρα η Ουγγαρία να επανεξετάσει τι ακριβώς κάνει σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα ο Ορμπαν με τον Νετανιάχου, τα χαμόγελα για την αποχώρηση της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ περίσσεψαν. «Πήρες μια γενναία στάση και στάση αρχής και σε ευχαριστώ, Βίκτορ», είπε ο Νετανιάχου, χαιρετίζοντας την απόφαση αποχώρησης της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ. Εξήρε τον Ορμπαν για την κίνησή του «να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό που μας στοχοποιεί (σ.σ. το Ισραήλ) ενώ διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο». Ο ίδιος προέβλεψε πως και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από το ΔΠΔ. Ευχαριστίες ήρθαν και από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, που επαίνεσε την Ουγγαρία του Ορμπαν για την «ισχυρή ηθική στάση» της με την αποχώρηση αυτή. «Σας ευχαριστώ, πρωθυπουργέ Βίκτορ Ορμπαν και ευχαριστώ την Ουγγαρία για τη σαφή και ισχυρή ηθική της στάση στο πλευρό στο Ισραήλ και στις αρχές της δικαιοσύνης και της κυριαρχίας» τόνισε ο Σάαρ με ανάρτησή του, επικρίνοντας το ΔΠΔ για την «προθυμία του να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουγγαρία θα έπρεπε να συλλάβει τον Νετανιάχου με την είσοδό του στο ουγγρικό έδαφος και να τον παραδώσει. Ωστόσο η Βουδαπέστη είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη, κυνική και τελείως απαράδεκτη».

Ο Ιορδανός βασιλιάς στο Βερολίνο

Από το Βερολίνο που μετέβη χτες ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' συναντώντας τον Γερμανό απερχόμενο καγκελάριο Ολαφ Σολτς, απηύθυνε διεθνώς έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης που θα σταματήσει «την ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας που έχει φθάσει σε επίπεδα ανεπίτρεπτα». Ο Αμπντάλα Β' ζήτησε έτσι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος στη Γάζα, να αποκατασταθεί η συμφωνία εκεχειρίας και να ξαναρχίσουν οι ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας. Ο Σολτς από τη μεριά του αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποκατάστασης της εκεχειρίας» στη Γάζα, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η συνέχιση του ισραηλινού εμπάργκο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε επίσης πως «βιώσιμη ειρήνη» στην περιοχή μπορεί να υπάρξει μόνο «με σταθεροποίηση της κατάστασης στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη μέσω πολιτικής λύσης».

Αργότερα χτες βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την «επιδείνωση της κατάστασης στην Παλαιστίνη» έπειτα από επίσημο αίτημα της Αλγερίας.

Και ο Μακρόν στην Αίγυπτο 7 και 8 Απρίλη

Διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα (7 και 8 Απρίλη) ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να δείξει πως στηρίζει το αιγυπτιακό-αραβικό σχέδιο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας. Προκειμένου να κάνει πιο αισθητή την προσπάθειά του αυτή, ανακοίνωσε πως θα μεταβεί και στην αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς που απέχει 50 χλμ. από τη Γάζα την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου. Εκεί ο Μακρόν θα συναντηθεί με εργαζόμενους σε γαλλικές ΜΚΟ, με αξιωματούχους οργανώσεων του ΟΗΕ, της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ενδεχομένως με Παλαιστίνιους που λαμβάνουν μέρος της ανθρωπιστικής αρωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ