2024 The Associated Press. All |
Από βομβαρδισμένη από τους Ισραηλινούς στρατιωτική βάση στη Χάμα της Συρίας |
Μετά τις προχτεσινοβραδινές 11 αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε Δαμασκό, Χομς και Χάμα (που είχε ως αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό ερευνητικού κέντρου στην πρωτεύουσα και την πλήρη καταστροφή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Χάμα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών πολιτών και στρατιωτικών), ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού με εννιά νεκρούς και αρκετούς τραυματίες Σύρους πολίτες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων, εισήλθαν για πρώτη φορά σε αρκετά μεγάλο βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα, πλησιάζοντας δασική περιοχή στα περίχωρα της συριακής πόλης Νάουα. Συνάντησαν αντίσταση από τοπικές δυνάμεις κοντά στο φράγμα Τζαμπαλίγια με αποτέλεσμα να ρίξουν τουλάχιστον τρεις όλμους και να αποχωρήσουν, αφού προηγουμένως σκότωσαν εννιά Σύρους και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους.
Οι νέες ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης τζιχαντιστών στη Δαμασκό που τις «καταδίκασε δριμύτατα», κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη κλιμάκωση» και για «εσκεμμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας και αύξησης των δεινών του λαού».
Λίγες ώρες αργότερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραελ Κατς, απάντησε πως οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα παραμείνουν στο (υπό κατοχή) συριακό έδαφος «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών» και θα «αντιδράσουν απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά του». Απείλησε την κυβέρνηση του Σύρου «Προέδρου» Σαράα πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» σε περίπτωση που επιτρέψει σε δυνάμεις «εχθρικές προς το Ισραήλ» να εισέλθουν σε περιοχές της Νότιας Συρίας. Επιπλέον τόνισε πως οι προχτεσινοβραδινές αεροπορικές επιδρομές σε Δαμασκό, Χάμα και Λατάκεια ήταν «προειδοποίηση για το μέλλον» και πως δεν θα επιτραπεί να «ζημιωθεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ». Σε ό,τι αφορά τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη δυτική Νταράα (της νότιας Συρίας) ο Κατς ανέφερε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν «αρκετούς ένοπλους» στην περιοχή Τάσιλ της Νότιας Συρίας, επειδή έγιναν στόχος επίθεσης κατά την είσοδό τους στην γειτονική χώρα.
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, από το Παρίσι, που δήλωσε πως το Ισραήλ ανησυχεί «για τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Συρία, στον Λίβανο και άλλες περιοχές» κατηγορώντας την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν πως προσπαθεί να μετατρέψει τη Συρία σε «τουρκικό προτεκτοράτο».
Αργότερα, χτες βράδυ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή Κιζουά, που βρίσκεται νότια της Δαμασκού.
Η αραβική εφημερίδα «Asharq al aawsat» κατέγραψε χτες σε εκτενές ρεπορτάζ την αύξηση των κινήσεων της Τουρκίας για την δημιουργία αεροπορικής βάσης ανατολικά της συριακής επαρχίας Χομς, στην πόλη Παλμύρα στη Λατάκεια, όπου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια ρωσική αεροπορική βάση.
Στρατιωτικά κομβόι μεταφέροντας εξοπλισμό εισήλθαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βόρεια Συρία από την Τουρκία μεταφέροντας εξοπλισμό και άλλα υλικά στην αεροπορική βάση Τ-4 που βομβαρδίζει συστηματικά το Ισραήλ. Η αραβική εφημερίδα επικαλέστηκε ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Turkiye» που ανέφερε πως έχουν γίνει επισήμως τα απαραίτητα βήματα για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Τίγιας (Tiyas, πιο γνωστή ως Τ-4) που απέχει 60 χλμ ανατολικά της Παλμύρας. Εκεί η Τουρκία σχεδιάζει α αναπτύξει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, να αναπτύξει αναγνωριστικά και βομβαρδιστικά drone ώστε να αποτρέψει μελλοντικές αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων S-400 που απέκτησε η Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, προκαλώντας έκτοτε την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ και τον αποκλεισμό της από πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.