Νέες ισραηλινές προκλήσεις στον Λίβανο
Εντονη διπλωματική κινητικότητα αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις το επόμενο διάστημα, αν δεν επέλθει κάποιου είδους συμφωνία που θα αποτρέψει - όπως ισχυρίζονται - το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.
Χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι οι εξωτερικές απειλές για βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι «απλώς απαράδεκτες». Προέβλεψε ότι οι απειλές για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων θα οδηγήσουν «αναπόφευκτα σε μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια καταστροφή», επαναλαμβάνοντας πως τέτοιες επιθέσεις, εάν επιχειρηθούν, εκτός των άλλων είναι και «παράνομες».
Ερωτηθείσα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους κινδύνους στην παρούσα κατάσταση, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οι οποίες θα σέβονται τα δικαιώματα της Τεχεράνης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια.
Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα γίνονται μετά από εκείνες που έκανε πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι συνέπειες μιας αμερικανικής επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είναι «καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή».
Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ μετέβη στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Νοέλ Μπαρό, συμφωνώντας ότι οι χώρες τους «μοιράζονται έναν κοινό στόχο»: Να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Το πιο ακραίο καθεστώς στον κόσμο δεν θα έπρεπε να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον κόσμο», είπε ο Σάαρ, αποσιωπώντας ότι το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες κατέχει πλήθος πυρηνικών βομβών, μολονότι επισήμως αποφεύγει να το παραδεχτεί. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Ιράν «απειλή για όλη την περιοχή και όχι μόνο για το Ισραήλ», μην αποκλείοντας στη συνέχεια το ενδεχόμενο έμμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.
Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν θα είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι προθεσμίες για ορισμένες βασικές ρήτρες της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί της πρώτης θητείας Τραμπ το 2018) αναμένεται να εκπνεύσουν τον Οκτώβρη του 2025.
Ο Σάαρ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός την τελευταία βδομάδα σε προάστιο της Νότιας Βηρυτού. Σχετικά με αυτές τις επιδρομές ισχυρίστηκε ότι η χώρα του επιθυμεί «έναν σταθερό Λίβανο», αλλά δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να εξοπλιστεί ξανά. «Επιθυμούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τον Λίβανο», είπε, για να προσθέσει ότι αυτό «είναι πρώιμο για τη λιβανέζικη πλευρά».
Σύμφωνα με τον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό «Al-Hadath», ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζ. Ν. Μπαρό πρότεινε στον Σάαρ να αντικατασταθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν καταλάβει πέντε υψώματα στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ από Γάλλους κυανόκρανους της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ, εκφράζοντας την επιθυμία της Γαλλίας «η επιτροπή εποπτείας της εκεχειρίας» να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου και την απελευθέρωση Λιβανέζων ομήρων που έπεσαν στα χέρια του ισραηλινού στρατού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Πέμπτη το πρωί εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ακόμα αμερικανικού drone, τύπου MQ-9, τονίζοντας ότι πραγματοποιούσε «εχθρικές αποστολές» πάνω από τις ακτές της επαρχίας Χοντέιντα.
Πρόκειται για το δεύτερο αμερικανικό drone που καταρρίπτουν οι Χούθι μέσα στο τελευταίο τριήμερο και το 17ο από τον Οκτώβρη του 2023.
Η εξέλιξη σημειώνεται στο φόντο των καθημερινών αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στις περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, οι οποίες επιδρομές από τις 15 Μάρτη μέχρι χτες είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 61 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 139.