ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2025 - Κυριακή 6 Απρίλη 2025
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμμαχία προθύμων» πολέμων, εξοπλισμών και εμπλοκής...

«Συμμαχία προθύμων» την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κι από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα και αποκόμματα έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή, στην πολεμική οικονομία και το κρεσέντο εξοπλισμών με πάνω από 800 δισ., με... «ξερό ψωμί» για τους λαούς με μνημόνια διαρκείας. Από κοντά και «εποικοδομητικές παρατηρήσεις», «επισημάνσεις» για το πόσο σημαντικό είναι να στρατευτεί ο λαός στα σχέδια του κεφαλαίου, αλλά και «καβγάδες» για το «πώς και ποιος» της εμπλοκής και του μοιράσματος της «πίτας». Απέναντί τους και πάλι μόνο το ΚΚΕ, που ανέδειξε τον μόνο ελπιδοφόρο για τον λαό δρόμο σε αυτόν τον κόσμο που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς: Τον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για να δώσει ο λαός διέξοδο με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Επενδύσεις στην κυριαρχία»... του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Γι' αυτό και θα το ξαναπώ, οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας», έλεγε και ξανάλεγε ο πρωθυπουργός. Ανακάλυψε μάλιστα και μια νέα διαχωριστική γραμμή... πατριωτισμού: Το ποιος ψήφισε στην Ευρωβουλή τα 800 δισ. για την πολεμική οικονομία! «Ας βγάλει λοιπόν ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες στα λόγια», είπε, με τα άλλα κόμματα να σπεύδουν να του θυμίσουν ότι μόλις τον Δεκέμβρη ψήφιζαν ξανά τις πολεμικές δαπάνες για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες στον προϋπολογισμό.

«Επένδυση στην κυριαρχία» λοιπόν: Τα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία για τη μοιρασιά της «λείας» του ορυκτού - ενεργειακού πλούτου και της «ανοικοδόμησης», με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και για προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος. Η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που φυλάει «τσίλιες» για τους εφοπλιστές. Οι «Patriot» στη Σαουδική Αραβία να φυλάνε τον εναέριο χώρο για τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή. Τα F-35 για περιπολίες στα σύνορα ...του Ινδο-Ειρηνικού, όπως λένε τα «letters of acceptance» του αμερικανικού Πενταγώνου. Οι εξοπλιστικές μπίζνες με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που ισοπεδώνει ό,τι βρίσκεται στο διάβα του ευρωατλαντικού εμπορικού δρόμου Ινδίας - ΕΕ.

Με δυο λόγια, «επένδυση» στην εμπλοκή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την «αναβάθμιση» των κερδών του. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος: «Είμαστε μια χώρα που μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά πολύ μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία. Κυρίως, όμως, είναι μια χώρα με μεγαλύτερες φιλοδοξίες...».

«Επένδυση στην κυριαρχία» η παραπέρα εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, που πάνε χέρι χέρι με την υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών παζαριών και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ...ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε να λέει ότι το ΝΑΤΟικό «άρθρο 5 δεν είναι απολύτως σαφές ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ»! Μιλάμε για τέτοια «ασφάλεια» μέσα στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου: Να μη σε προστατεύει ούτε από τον ...σύμμαχό σου.

Η νέα «γραμμή Μαζινό» για τα ευρωατλαντικά παραμύθια είναι τώρα το «άρθρο 42 παράγραφος 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (...) κορωνίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, διότι αφορά πρωτίστως εμάς», όπως έλεγε ο πρωθυπουργός, το οποίο περιλαμβάνει «βοήθεια και συνδρομή» (κατά το «τσάι και συμπάθεια») σε κράτος - μέλος που δέχεται ένοπλη επίθεση. Με την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχο και «πάροχο ασφάλειας» της ΕΕ, με τους πολεμικούς ομίλους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και λοιπών να «ντιλάρουν» με την πολεμική βιομηχανία της γείτονος, η κατάληξη και των νέων αυτών παραμυθιών στα σκουπίδια δεν αργεί...

Οπότε τι μένει; Τα «κοινά συμφέροντα» με τους αμερικανικούς και άλλους ομίλους, αφού «προφανώς αντιλαμβάνεστε την ιδιαίτερη σημασία τού να υπάρχουν σήμερα δύο αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες τι κάνουν (...) αυτές έρχονται και λένε: Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα, γι' αυτό συνομιλούμε με την Ελλάδα». Μόνο που και αυτά τα παραμύθια τα «αποδομούσε» λίγες μέρες πριν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ο γνωστός Πάιατ: Οι εταιρείες αυτές «εκτιμούν πολύ» την επιχείρηση «διευθετήσεων» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, έλεγε σε ελεύθερη απόδοση. Οσο για τα συμφέροντα των ομίλων και την ασφάλεια των λαών, μια ματιά στον χάρτη με τα ενεργά πολεμικά μέτωπα και τους ανταγωνισμούς δείχνει τις «συμπτώσεις συμφερόντων».

Απλά μαθήματα πολεμικής οικονομίας

Σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, είναι και κάτι ακόμα οι δαπάνες του πολέμου: Είναι «πυλώνας ευημερίας»!

Είναι γνωστό πόσο ευημερούν οι λαοί και στον πόλεμο και κατά την προετοιμασία του. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, πάλι, ο πρωθυπουργός είπε ...λόγια απλά: «Δημιουργούμε ουσιαστικά μια καινούργια αγορά, για να το πω με απλά λόγια. Ελληνικές επιχειρήσεις - κάποιες μεγάλες, κάποιες μικρότερες - αντιλαμβάνονται ότι το κομμάτι της Αμυνας προσελκύει πια μεγάλο ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένες να επενδύσουν».

Ενώ δεν παρέλειψε - απαντώντας και στην «κριτική» των άλλων κομμάτων, που εκφράζει διαμαρτυρίες τμημάτων του κεφαλαίου - να πει ότι η «προστιθέμενη αξία» για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι «όρος απαράβατος» για την επιλογή εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Απαράβατο» το κομμάτι από την πίτα για το εγχώριο κεφάλαιο, με το «μέγεθος» να το κρίνουν συσχετισμοί δυνάμεων και ανταγωνισμοί.

Οσο για τις αστειότητες περί του «ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα», ας ρωτήσει τους φίλους του τους εφοπλιστές, τους CEO των ενεργειακών ομίλων με τους οποίους φωτογραφιζόταν την επομένη, τις κατασκευαστικές. Γιατί αυτοί μιλάνε για το «τρίπτυχο της επιτυχίας», που είναι «αβεβαιότητα, αβεβαιότητα, αβεβαιότητα». Συνταγή που εκτοξεύει τα κέρδη...

Από την άλλη, τα «μεταξωτά» όπλα θέλουν και θυσίες. Γιατί «κάθε φορά που μιλάμε για καινούργια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βρούμε και μια φόρμουλα με την οποία αυτά θα μπορέσουμε ευρωπαϊκά να τα ξεπληρώσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι έχει ξεκινήσει «μια συζήτηση για το πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία έχουμε ευρωπαϊκή υποχρέωση να αρχίσουμε να τα αποπληρώνουμε το 2028. Και αν αυτό δεν αλλάξει (...) τότε το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στις αποπληρωμές των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτό, γιατί καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις που θα έχει». Ωστε το «δώρο» του Ταμείου Ανάκαμψης ...έχει και λογαριασμό. Και την ίδια ώρα ΕΕ, κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα μιλάνε για το νέο Ταμείο του πολέμου. Φυγή ...προς τα μπρος, προς τον πόλεμο και τις νέες θυσίες για τους λαούς.

Γι' αυτό και τα κεφάλια πρέπει να είναι μέσα: «Η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται καθοριστικός μοχλός και επιτελεί καθοριστικό ρόλο για μια αποτελεσματική εθνική θωράκιση», «η δημοσιονομική υπευθυνότητα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση».

Σε ελεύθερη μετάφραση: «Σφίξτε το ζωνάρι» για τα 800 δισ. των εξοπλισμών, για τα νέα δάνεια, «κόψτε από μισθούς, συντάξεις και Υγεία και δώστε για όπλα», που έλεγε και ο Ρούτε. Παρεμπιπτόντως, την ίδια μέρα το ΝΑΤΟ αποφάσιζε το 5% του ΑΕΠ να δίνεται για εξοπλισμούς και η ΕΕ να γρασάρει τη μηχανή του πολέμου με τα αποθεματικά των Ταμείων. Από τα ...χρυσά κουτάλια της ΕΟΚ στα «κιτ επιβίωσης» της ΕΕ, ένα τσιγάρο δρόμος...

Υπάρχει όμως και κάτι πιο βαθύ που τους αγχώνει και επενδύουν στα πολεμικά σχέδια: Γιατί «χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία, ούτε και οι προϋποθέσεις για να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή»...

Για τον πόλεμο εκτός, πόλεμος και εντός, ενάντια στην εργατική τάξη σε κάθε χώρα. Και ο πόλεμος εντός, «προϋπόθεση» για τον πόλεμο εκτός. Οπότε παραμύθι, προσπάθεια ενσωμάτωσης με πλαστές υποσχέσεις και καταστολή για να σφυρηλατηθεί η «συνοχή» εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων.

Εσταξε μέλι

Υπάρχει βέβαια και κάτι που δεν το μάθαμε από την ομιλία του πρωθυπουργού, γιατί το ξέραμε ήδη. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ομοφωνία όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια, αφού «αυτός ο μακροχρόνιος προγραμματισμός (...) προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί μόνο υπόθεση μίας παράταξης. Είναι εθνικά αναγκαίο να εδράζεται στον κοινό παρονομαστή μιας στοιχειώδους - εκεί τουλάχιστον μπορεί να επιτευχθεί - εθνικής συνεννόησης». Το 'χε πει άλλωστε τις προάλλες ...και ο τραπεζίτης Σάλας. Ενα κόμμα σε τρία...

«Εσταξε μέλι» ο Μητσοτάκης προς την ...αντιπολίτευση. Χαιρέτισε τις «ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα σήμερα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες», σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων για το εγχώριο κεφάλαιο. Διαπίστωσε - απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ - «μεγαλύτερη σύμπνοια στα θέματα αυτά», της εξόρυξης υδρογονανθράκων από τα αμερικανικά μονοπώλια. Και «αντιλήφθηκε» πως «υπάρχει μια βασική συναντίληψη στο γεγονός ότι σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων η τεχνολογία και η καινοτομία παίζουν κρίσιμο ρόλο, και σε αυτό το οποίο είπε ο κ. Βελόπουλος», για την ανάγκη να δαγκώσουν κι άλλοι από την «πίτα».

Οπότε, με τέτοια «συναντίληψη», το μόνο που έμεινε ήταν η ...σκιαμαχία με κάποιο «σκιάχτρο» των θέσεων της Κωνσταντοπούλου, με τον πρωθυπουργού να επιτίθεται σε κάτι βολικές αοριστίες της (γιατί θέσεις για ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν ακούσαμε ποτέ από την εν λόγω), προκειμένου να αναπαράγει τα περί «σταθερότητας» που εξασφαλίζουν η ένταξη στην ΕΕ, η ένταση της καταστολής απέναντι στους μετανάστες και οι πολεμικοί εξοπλισμοί.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Συμμαχία «λογικής» για την «ασφάλεια» της ΕΕ...

«Αν υπάρχει μια συμμαχία λογικής με τα κόμματα που θέλουν να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, και στα οικονομικά και στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα αλληλεγγύης, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα», έλεγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης. «Συζητάμε σήμερα για ένα σαφέστατα κρίσιμο ζήτημα (...) ένα ζήτημα που δεν επιτρέπεται να το προσεγγίζουμε με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιπόλαιες, ανεύθυνες επιλογές», έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος.

Αλλά η συναίνεση στην πολιτική της εμπλοκής κάθε άλλο παρά έμεινε στα λόγια.

Ισα ίσα που και οι δύο πήραν το σκουριασμένο όπλο τους, αυτό των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών, και έσπευσαν να κάνουν την κυβέρνηση «καλύτερη» στην πολιτική που βάζει τον λαό «μέσα καταμέσα» στο ναρκοπέδιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οχι απλά ξεπλένοντας την ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων, την οποία παρουσιάζουν ως «υπνοβάτη» (αυτήν την ιμπεριαλιστική ένωση που δίνει 320 δισ. κάθε χρόνο σε πολεμικές δαπάνες και έχει αναπτύξει πάνω από 16 αποστολές εκτός συνόρων τα τελευταία χρόνια), αλλά και λέγοντας ότι με ευθύνη της ΝΔ και της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, στις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ «υπάρχει υποχώρηση σε σχέση με τα κεκτημένα» όπως είναι ο ευρωστρατός! «Μα είναι δυνατόν να έχουν γίνει όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, και δεν λέω μόνο για την Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στο Σαχέλ με την τρομοκρατία, και αντί να έχουμε πυλώνες ασφάλειας, να έχουμε αποχωρήσει από παντού - και να περιμένουμε από ποιους την ασφάλειά μας; - και να μην υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ευρωστρατού με ηγεσία;», έλεγε ο Ανδρουλάκης.

«Επαυξάνοντας» δηλαδή στα πολεμικά σχέδια και τη μετατροπή της ΕΕ σε απέραντο «στρατόπεδο», και παλεύοντας να ζέψει τον λαό σε αυτά, φτάνει να μιλάει για «ευρωπαϊκό πατριωτισμό» (κατά τα «ΝΑΤΟικά εδάφη»), να βαφτίζει τα σχέδια πολέμου ...«αλληλεγγύη των λαών» και «κοινό όραμα» που τάχα «αποδομούν» οι «συμβιβασμοί» με την ακροδεξιά!

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στη χειραφέτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ, με τη συγκρότηση κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με στόχους και προτεραιότητες», αυτές που ορίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διαρκώς μας απομονώνετε. Πού ήταν η Ελλάδα από τη Διάσκεψη στο Παρίσι για το μέλλον της Ουκρανίας;», από τη συνάντηση δηλαδή που αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως ακριβώς ζητάει και ο Τσίπρας στις πρόσφατες παρεμβάσεις του.

  • Καλλιεργώντας τις επικίνδυνες για τον λαό αυταπάτες ότι δήθεν με μια άλλη, «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, εντός πάντα των «συντεταγμένων» ΕΕ, ΝΑΤΟ και κεφαλαίου, μπορεί να βρεθεί και ένας τρόπος ειρηνικών «διευθετήσεων» των ανταγωνισμών. Φτάνοντας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να φέρνουν ως παράδειγμα τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, που άνοιξε «νέες παρτίδες» στα πλαίσια των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια.
  • «Προτάσσοντας τα στήθη τους» για το ζήτημα της «κοινωνικής συνοχής» και της «εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς» του κεφαλαίου ως μίας από τις προϋποθέσεις για τη στράτευση του λαού στην πολεμική προετοιμασία των καπιταλιστών. «Για εμάς, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ Αμυνας και κοινωνικού κράτους. Θα τα πετύχουμε και τα δύο μαζί. Γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε (...) Γιατί σε άλλη περίπτωση δεν θα θωρακίσουμε ποτέ τις δημοκρατίες μας», έλεγε ο Ανδρουλάκης. «Η ισχυρή Αμυνα και Ασφάλεια της χώρας σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική, ισχυρή κοινωνία, ισχυρή οικονομία. Σήμερα αμφισβητούνται στη χώρα μας, και η ισχύς της οικονομίας (...) Αμφισβητείται η κοινωνική λειτουργία - δείτε την αγοραστική δύναμη, πού βρισκόμαστε. Αμφισβητείται η λειτουργία της πολιτείας και των θεσμών», προειδοποιούσε ο Φάμελος για την κοινωνική δυσαρέσκεια που σε εποχή κλυδωνισμών και ανταγωνισμών «αγκαλιάζει» και το κράτος του κεφαλαίου και τους αντιλαϊκούς θεσμούς.
«Δειλά και ανεπαρκή βήματα» το κρεσέντο εξοπλισμών και πολέμων...

Στο διά ταύτα, συνυπογράφοντας τους πολεμικούς προϋπολογισμούς, με τον Ανδρουλάκη να φτάνει να λέει ότι «η Λευκή Βίβλος για την ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα του 2030, όσο και το πρόγραμμα "ReArm EU", αποτελούν ανεπαρκή και δειλά βήματα»! Και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμπει στην πρόσφατη υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στον πολεμικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, θυμίζοντας πως «δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών. Το έχουμε αποδείξει και με την ψήφο μας. Εμείς το αποδείξαμε εδώ, με θαρραλέες επιλογές, αλλά εσείς δεν είστε συνεπείς και όλο και περισσότερο γίνεστε επικίνδυνοι».

Με δεδομένα αυτά και τη συμφωνία τους στην αποστολή φρεγατών, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και οπλικών συστημάτων - που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός - έξω από τα σύνορα, στην ύπαρξη βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη λειτουργία τους ως ορμητηρίων πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και τη συμφωνία τους στη «στρατηγική συμμαχία» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, οι σοσιαλδημοκράτες «σωματοφύλακες» της εμπλοκής έκαναν «κριτική» στην κυβέρνηση. Ζητώντας «να υπάρχει ρητή δέσμευση ότι ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής θα κατασκευάζεται εγχώρια», διεκδικώντας ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» για το εγχώριο κεφάλαιο και την κρατική πολεμική βιομηχανία, που οι ίδιοι απαξίωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, υλοποιώντας την πολιτική ΕΕ και ΝΑΤΟ. Καλώντας την κυβέρνηση να διεκδικήσει «επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, και όχι μόνο ρήτρα διαφυγής», και ένα «νέο Ταμείο Ανάκαμψης», ένα νέο υπερμνημόνιο δηλαδή, που οι λαοί θα πληρώσουν με νέες βαριές θυσίες «από την άλλη τσέπη».

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Τα κάνει αόρατα...

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όταν η τόσο λαλίστατη Κωνσταντοπούλου (δεν) μιλάει για τις πολεμικές δαπάνες και την εμπλοκή.

Πρώτον, μιλάει ελάχιστα και το ίδιο συνέβη και την περασμένη Τετάρτη. Ισως βέβαια επειδή, όπως έλεγε, αυτά δεν είναι (!!)«θέματα που καίνε τους πολίτες». Τους πολίτες μάλλον πρέπει να τους καίει πώς θα βάλουν πλάτη για να σταθεροποιηθούν οι αστικοί θεσμοί και το κράτος που παλαντζάρουν, να εξυγιανθούν, ή τι έκανε η ίδια ως πρόεδρος της Βουλής επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια εναγώνια προσπάθειά της να πείσει ότι δεν φέρει ευθύνη για τα μνημόνια, τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και όλα τα υπόλοιπα.

Δεύτερο... τα κάνει όλα αόρατα: Κάνει τις ΗΠΑ - το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αόρατους. Χιλιάδες λέξεις, αλλά ούτε μία για αυτούς. Κάνει τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, τα συμφέροντα της αστικής τάξης για τα οποία η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα βάζουν την Ελλάδα στο ναρκοπέδιο της εμπλοκής και των εξοπλισμών, αόρατους... Κάνει το αστικό ταξικό κράτος αόρατο... Αφού το πρόβλημα είναι το «γενικό ξεπούλημα από πλασιέ της δημόσιας περιουσίας και της πατρίδας μας» που «δεν μπορούν να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία». Με αγωνίες παρόμοιες με αυτές των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν αρκούν οι εξοπλισμοί αλλά χρειάζεται και η στράτευση και ενσωμάτωση του λαού, γιατί «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της προϋποθέτει πρώτα απ' όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, προϋποθέτει φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς». Ολα αυτά θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, που ήθελε τον «λαό όρθιο» για να στηρίξει την «περήφανη» διαπραγμάτευσή του με την «τρόικα», η οποία θυμίζουμε έφερε το 3ο μνημόνιο!

Στη θέση όλων αυτών που «εξαφανίζονται», απομένει η γενική καταγγελία κάποιων (;;) «βιομηχάνων όπλων» γενικώς μερικών «αδιαφανών» εξοπλιστικών δαπανών και γενικώς το «χρήμα», για τα οποία προτείνει... εξεταστικές επιτροπές για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του συστήματος.

Ποια λοιπόν λύση;

Ταξίδι με «χρονοκάψουλα» και επιστροφή 200 χρόνια πριν, στο 1821, στην περίοδο των αστικών επαναστάσεων και σε κάποιον υποτιθέμενο «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» καπιταλισμό. Βέβαια το ημερολόγιο δεν γράφει 1821, ούτε 1843 τότε που στα αστικά Συντάγματα «οι πρόγονοί μας περιέλαβαν η ισότητα, η ισότητα όλων των ανθρώπων». Σήμερα έχουμε 2025: Αυτό που έχει αποδειχθεί αυτά τα 200 χρόνια είναι ότι η «ισότητα» στον καπιταλισμό δεν εξασφαλίζεται με συνταγματικές νομικές ρυθμίσεις, σε ένα σύστημα που γεννά και αναπαράγει διαρκώς την ανισότητα, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, που σαπίζει έχοντας να «δώσει» μόνο πολέμους, προσφυγιά, κρίσεις. Τα αγνοεί όλα αυτά η Κωνσταντοπούλου; Δεν νομίζουμε, όμως απλώς επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κόμμα του συστήματος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο λίγο - πολύ να μας πει ότι ο ελληνικός λαός πήρε τα όπλα υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ για να υπερασπιστεί τη... σταθερότητα του σάπιου συστήματός τους.

Και τι να σημαίνει άραγε μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι «η πατρίδα είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμά μας»;

Γιατί για παράδειγμα στο αστικό τους Σύνταγμα - πέρα από όλες τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις - είναι γραμμένα και τα άρθρα 27 και 28, που επιτρέπουν την παραμονή και διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, αλλά και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα πλαίσια της συμμετοχής της αστικής τάξης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Το αστικό Σύνταγμα καθιερώνει την υπεράσπιση της εκμετάλλευσης «ανθρώπου από άνθρωπο» στο όνομα της υπεράσπισης της ιδιοκτησίας.

Στο αστικό Σύνταγμα υπάρχουν και όλες οι «πόρτες» και τα «παράθυρα» με βάση τα οποία σε «έκτακτες» καταστάσεις ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί για το τσάκισμα του λαού, «υπογράφονται οι διαταγές της επιστράτευσης» για τους πολέμους του κεφαλαίου.

Τι να σημαίνουν άραγε μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επικλήσεις της ότι «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους (...) αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων» όπως σημειώνεται στο τελευταίο άρθρο του;

Τίποτα άλλο παρά την υποταγή του λαού στο κεφάλαιο και το αστικό κράτος, με μπόλικη από «άχνη» ζάχαρη... «ελευθερίας».

ΕΛ. ΛΥΣΗ
«Εχει προτάσεις» με ... ονοματεπώνυμο για τους εξοπλισμούς

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 11 ολόκληρες φορές είπε στην ομιλία του ο Βελόπουλος ότι η Ελληνική Λύση «έχει προτάσεις» για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρουσιάζοντάς τες ως «συμβολή» στην «εθνική» προσπάθεια του κεφαλαίου και στην ανάγκη συναίνεσης που υπάρχει ανάμεσα σε όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, «γιατί τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού, είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού».

Τις προτάσεις δεν τις είπε βέβαια, αλλά τις κατέθεσε στα πρακτικά.

Φανταζόμαστε ότι μέσα εκεί θα βρίσκεται και ο... τιμοκατάλογος που έχει καταθέσει ξανά στη Βουλή με διάφορες εταιρείες, παλιές και νέες της πολεμικής βιομηχανίας, με διάφορα «venture capitals» από πίσω, με συμβόλαια με τη «Lockheed Martin», το αμερικανικο Πολεμικό Ναυτικό, τη «Siemens», στελεχωμένα από κάθε καρυδιάς καρύδι: Από πρώην πράκτορες μέχρι «Navy Seals».

Οπως φανταζόμαστε ότι κάπου εκεί μέσα θα βρίσκονται και άλλα ονόματα, εκτός από το εξής ...ένα που έλεγε και ξανάλεγε την Τετάρτη στη Βουλή: «Πρέπει να δούμε τελικά την ενότητα "αγοράζω και συμπαράγω όπλα" με λογική να έχω κι εγώ παραγωγή καλύτερα, ναι ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο. Οχι να πάρει ο Μυτιληναίος μόνο τη δουλειά, όχι». Και ο Μητσοτάκης να απαντά ότι «όλοι θα πάρουν» από το ταμείο του πολέμου.

Κατά τ' άλλα, το επόμενο πιο μονότονο πράγμα στις ομιλίες Βελόπουλου ήταν η προσπάθεια να αυτοπαρουσιαστεί ως ο αυθεντικός εκφραστής του Τραμπ στην Ελλάδα, καλώντας σε υιοθέτηση της ατζέντας του, χαιρετίζοντας τη συμμαχία με το Ισραήλ και την «εγκατάλειψη» της Ευρώπης ...του αυταρχισμού και του αντιδημοκρατισμού.

«Γι' αυτό σας λέγαμε, κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Ανδρουλάκη, κύριε Φάμελλε, κυρία Κωνσταντοπούλου και οι υπόλοιποι εδώ μέσα, μη βρίζετε τον Τραμπ προεκλογικά, θα κάνετε "πατάτα"», έλεγε και ξανάλεγε, καλωσορίζοντας την κυβέρνηση «στη γραμμή μας» και καλώντας την «να γίνει γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Μπορούμε να γίνουμε η γέφυρα, ως ορθόδοξη χώρα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ