ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμίσεις - «φωτιά» για δάση και δασικές εκτάσεις

Το νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο επιτρέπει να λειτουργούν λατομεία σε δάση και δασικές εκτάσεις όλης της χώρας και νομιμοποιεί τις παρανομίες επιχειρηματιών-ιδιοκτητών αθλητικών συλλόγων

Νομοσχέδιο-μπουλντόζα για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας αποτελεί το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα προχτές ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και υποτίθεται πως αφορά σε ενέργειες και ρυθμίσεις απαραίτητες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Μέχρι τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν το καλύτερο άλλοθι για την τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής. Και τους προηγούμενους Ολυμπιακούς νόμους, που κινούνταν σε αυτή τη λογική, ήρθε να συμπληρώσει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο όμως πάει ένα βήμα παραπέρα. Νομιμοποιεί, στο όνομα της Ολυμπιάδας, την ίδρυση και λειτουργία λατομείων σε δάση και δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα!

Μάλιστα, η κυβέρνηση φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι τα λατομεία που θα λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, εκτός του Νομού Αττικής, θα είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ή για δημόσια έργα που χαρακτηρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας... Και έχει το θράσος να ισχυρίζεται στην αιτιολογική έκθεση πως «η ανάγκη για την προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης προέκυψε από το γεγονός ότι με την ισχύουσα διαδικασία και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των λατομείων αδρανών υλικών, που εξυπηρετούν Ολυμπιακά έργα ή δημόσια έργα εθνικής σημασίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η εύρεση λατομικού χώρου που να πληρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας». Αυτό, συνεχίζει η αιτιολογική έκθεση, έχει συνέπεια «να δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα»!!!

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων ούτε που θα προλαβαίνουν να καταλάβουν πώς βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους, αφού θεσπίζονται διαδικασίες-εξπρές για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστούν Ολυμπιακά έργα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κλήτευση των δικαιούχων της απαλλοτρίωσης θα γίνεται με τη δημοσίευση της πράξης ορισμού δικάσιμης σε δύο συνεχόμενες εφημερίδες Αθηνών και με τοιχοκόλληση στο Δημοτικό ή Κοινοτικό Κατάστημα 15 μέρες πριν τη δικάσιμη. Ακόμα, συντομεύονται εντυπωσιακά οι χρόνοι παράδοσης των ακινήτων των οποίων ανακαλείται η παραχώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νόμιμες οι... παρανομίες

Ενα από τα εντυπωσιακά και... «φωτογραφικά» μέρη του νομοσχεδίου είναι εκείνο που αναφέρεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι οποίες έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παράνομα. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οι κτιριακές αθλητικές εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι τους, που έχουν ανεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου χωρίς την κατά νόμο οικοδομική άδεια και ανήκουν στη ΓΓΑ ή σε εποπτευόμενα από αυτήν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες εφόσον δεν παραβιάζουν τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους ή αντίστοιχα αυτές που ισχύουν σήμερα»...

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, στις οποίες θα διεξαχθεί το άθλημα της τοξοβολίας το 2004, νομιμοποιούνται πλέον. Ομως, με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για κάθε αθλητικό σωματείο που έχει κατασκευάσει ή επεκτείνει παρανόμως τις εγκαταστάσεις του. Οπως, δηλαδή, ο επιχειρηματίας Κυριακού με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το πιο ωραίο όμως είναι ότι «τη νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης θα διαπιστώνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Διεύθυνσης της ΓΓΑ». Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, δηλαδή.

Και το νομοσχέδιο συνεχίζει με το εξής καταπληκτικό: «Αυθαίρετες εγκαταστάσεις της προηγούμενης περιπτώσεως, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης, μπορούν να εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση εφόσον έχουν ανεγερθεί σε δομήσιμους χώρους και ταυτόχρονα δεν είναι επικίνδυνες από στατική άποψη. Η απόφαση για την εξαίρεση ή μη από την κατεδάφιση εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού».

Πριμοδότηση των γκαράζ

Οσον αφορά στην κατασκευή 62 νέων υπόγειων γκαράζ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, συνολικής δυναμικότητας 20.000 θέσεων στάθμευσης περίπου (12.200 στην Αθήνα και 7.650 στη Θεσσαλονίκη) και συνολικού κόστους 80 δισ. δρχ., υπενθυμίζουμε ότι θα κατασκευαστούν με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, που θα τα εκμεταλλεύονται για μερικές δεκαετίες, εισπράττοντας «τσουχτερά» τέλη στάθμευσης από τους οδηγούς. Μάλιστα, οι ιδιώτες θα παίρνουν αυξημένη κρατική επιδότηση για την κατασκευή των γκαράζ, ύψους 1,4 εκατ. δρχ. ανά θέση.

Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μέσω ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των δήμων

Εντονα ανησυχούν οι αιρετοί για το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν οι δήμοι να εντάξουν έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), με αποτέλεσμα να μη χρηματοδοτηθούν από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Αυτό διαφάνηκε στη χτεσινή σύσκεψη των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών της χώρας που συγκάλεσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ταυτόχρονα με το έλλειμμα ενημέρωσης των αιρετών για τις διαδικασίες ένταξης ενός έργου στα Περιφερειακά Προγράμματα.

Ο στόχος ουσιαστικά της σύσκεψης ήταν να πειστούν οι αιρετοί πως αν προχωρήσουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενδεχόμενα να καταφέρουν να εντάξουν έργα στο Γ` ΚΠΣ. Χαρακτηριστική είναι η αλληλογραφία που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα: «Προτείνεται η βελτίωση και συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία των ΟΤΑ με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα άμεσης συγκρότησης Περιφερειακών Αναπτυξιακών Εταιρειών που θα αναλάβουν συνολικά τη διαδικασία ένταξης των έργων που προτείνονται από τους δήμους για το Γ` ΚΠΣ», σημειώνεται σε έγγραφο της ΚΕΔΚΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών. Η απάντηση του υπουργείου, διά του γενικού του γραμματέα, Π. Βασιλείου, ήταν θετική και αυτό επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αναγκαιότητα στη χτεσινή σύσκεψη. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί έναν ακόμα υποβιβασμό των Δημοτικών Συμβουλίων που «βλέπουν» να παραχωρούνται αρμοδιότητές τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό πάντως που αναδείχτηκε από πολλούς προέδρους των ΤΕΔΚ είναι ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν καν την τεχνική υποστήριξη ώστε να συντάξουν τις απαραίτητες οικονομικοτεχνικές μελέτες για να ενταχθεί ένα πρόγραμμα στα ΠΕΠ. Ενώ - σύμφωνα με τις διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων - οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τη Διαχειριστική Επιτροπή, στην οποία δε μετέχει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο δήμος να σπαταλήσει χρήματα για να συντάξει μια μελέτη και το έργο τελικά να μη χρηματοδοτηθεί.

Τη χτεσινή σύσκεψη απασχόλησε και το ζήτημα των διαδημοτικών συνεργασιών, δηλαδή η δημιουργία Συνδέσμων από τους δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν αρμοδιότητές τους. Οι περισσότεροι αιρετοί και κυρίως αυτοί των νησιών είναι αρνητικοί στον υποχρεωτικό χαρακτήρα που έχουν οι διαδημοτικές συνεργασίες. Ενώ αντιδρούν στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των Συνδέσμων.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πολιτεία κωφεύει στα αιτήματα του Δήμου

Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο Δήμος Αγίου Παύλου, στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει τα αιτήματα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς αδιαφορούν για το γεγονός ότι σε παγίδα θανάτου για εκατοντάδες παιδιά μετατρέπεται η περιοχή, όπου γίνονται τα έργα για την κατασκευή του «κόμβου 7» της περιφερειακής οδού.

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Αγίου Παύλου καταγγέλλει τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας που ξεκίνησαν την «αναμόρφωση» του «Κ7» (έξοδος στον περιφερειακό - περιοχή Επταπυργίου) χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη τους τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Τα έργα αυτά που γίνονται στον κόμβο αποκόπτουν όλες τις προσβάσεις στο Δημοτικό Γήπεδο του Αγίου Παύλου, ενώ δεν προβλέπεται στη μελέτη κανένα έργο διευκόλυνσης της προσπελασιμότητας στο χώρο (πεζοδρόμια, αερογέφυρες κλπ.). Ετσι αποκλείονται ουσιαστικά στο εξής από την άθληση 1.200 παιδιά ηλικίας 8-23 ετών, που γυμνάζονται στο γήπεδο όπως και οι 13 ομάδες που φιλοξενούνται σ' αυτό.

Για το θέμα απευθύνθηκε ο Δήμος του Αγίου Παύλου στους τοπικούς φορείς και στις αστυνομικές αρχές, αλλά λύση δεν πήρε. Μετά από αυτό αποφάσισε να θέσει το πρόβλημα στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, με τη μορφή της κινητοποίησης, έχοντας την πεποίθηση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου, ότι «τα περιβόητα μεγάλα έργα που εξαγγέλλονται κατά καιρούς δεν πρέπει να εξυπηρετούν τους λίγους, αλλά να έχουν ως γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες». Ακόμη, με αφορμή το συγκεκριμένο έργο και τις ελλιπείς μελέτες, βάσει των οποίων κατασκευάζεται ο Δήμος εκτιμά ότι αυτές οι λαϊκές ανάγκες είναι που πρέπει να καθορίζουν το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και όχι τα έργα - βιτρίνα που στην πραγματικότητα την υποβαθμίζουν σε σκιαμαχία ή κοκορομαχία στις πλάτες του λαού».

Οπως δηλώνει ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, όταν θέτει το πρόβλημα στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Εγνατία ΑΕ και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας λαμβάνει την απάντηση, «σιγά το πρόβλημα». Λύση, ωστόσο, οι ίδιοι φορείς δε δίνουν.

Για το σκοπό του καλύτερου συντονισμού των ενεργειών ο Δήμος συγκάλεσε χτες το βράδυ σύσκεψη, όπου έλαβαν μέρος αθλητικά σωματεία της περιοχής, τοπικοί φορείς καθώς και η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ