Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μέσω ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των δήμων

Εντονα ανησυχούν οι αιρετοί για το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν οι δήμοι να εντάξουν έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), με αποτέλεσμα να μη χρηματοδοτηθούν από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Αυτό διαφάνηκε στη χτεσινή σύσκεψη των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών της χώρας που συγκάλεσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ταυτόχρονα με το έλλειμμα ενημέρωσης των αιρετών για τις διαδικασίες ένταξης ενός έργου στα Περιφερειακά Προγράμματα.

Ο στόχος ουσιαστικά της σύσκεψης ήταν να πειστούν οι αιρετοί πως αν προχωρήσουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενδεχόμενα να καταφέρουν να εντάξουν έργα στο Γ` ΚΠΣ. Χαρακτηριστική είναι η αλληλογραφία που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα: «Προτείνεται η βελτίωση και συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία των ΟΤΑ με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα άμεσης συγκρότησης Περιφερειακών Αναπτυξιακών Εταιρειών που θα αναλάβουν συνολικά τη διαδικασία ένταξης των έργων που προτείνονται από τους δήμους για το Γ` ΚΠΣ», σημειώνεται σε έγγραφο της ΚΕΔΚΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών. Η απάντηση του υπουργείου, διά του γενικού του γραμματέα, Π. Βασιλείου, ήταν θετική και αυτό επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αναγκαιότητα στη χτεσινή σύσκεψη. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί έναν ακόμα υποβιβασμό των Δημοτικών Συμβουλίων που «βλέπουν» να παραχωρούνται αρμοδιότητές τους στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό πάντως που αναδείχτηκε από πολλούς προέδρους των ΤΕΔΚ είναι ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν καν την τεχνική υποστήριξη ώστε να συντάξουν τις απαραίτητες οικονομικοτεχνικές μελέτες για να ενταχθεί ένα πρόγραμμα στα ΠΕΠ. Ενώ - σύμφωνα με τις διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων - οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τη Διαχειριστική Επιτροπή, στην οποία δε μετέχει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο δήμος να σπαταλήσει χρήματα για να συντάξει μια μελέτη και το έργο τελικά να μη χρηματοδοτηθεί.

Τη χτεσινή σύσκεψη απασχόλησε και το ζήτημα των διαδημοτικών συνεργασιών, δηλαδή η δημιουργία Συνδέσμων από τους δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν αρμοδιότητές τους. Οι περισσότεροι αιρετοί και κυρίως αυτοί των νησιών είναι αρνητικοί στον υποχρεωτικό χαρακτήρα που έχουν οι διαδημοτικές συνεργασίες. Ενώ αντιδρούν στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των Συνδέσμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ