Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποσυρθεί οριστικά η τροπολογία ζητούν οι δικηγόροι

Να αποσύρει οριστικά την τροπολογία για αλλαγή του συστήματος εκλογής των συμβούλων στους Δικηγορικούς Συλλόγους, καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχ. Σταθόπουλο, τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με απόφαση που έλαβαν κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την περασμένη Τρίτη. Το ΔΣ του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας αποδοκιμάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει την τροπολογία αιφνιδίως στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής, γιατί, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

  • Η κατάθεσή της έγινε ερήμην και σε πλήρη άγνοια των θεσμοθετημένων εκπροσώπων των δικηγόρων, η συμπεριφορά δε αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης εκτιμάται ως θεσμικώς μεμπτή, αφού αγνόησε παντελώς τα θεσμοθετημένα όργανα του κλάδου για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά στη συλλογική του οργάνωση και αυτονομία.
  • Η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας στο Τμήμα Διακοπών, πέραν του ότι δεν ενδυναμώνει το κύρος του Κοινοβουλίου εφόσον με αυτήν δεν αντιμετωπίζονται επείγουσες ή μείζονες ανάγκες της κοινωνίας, αποκαλύπτει και τις προθέσεις των εμπνευστών της.
  • Η κατάθεσή της ελάχιστους μήνες πριν από την προκήρυξη των δικηγορικών εκλογών (31-1-2002) εγκλείει αυτή καθεαυτή θεσμική απαξία, επιχειρεί αιφνιδιασμό και βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη μέγιστης κανονιστικής εμβέλειας διάταξη του Συντάγματος, η οποία παράγει δικαιοπολιτική ηθική και προβλέπει ότι το όποιο σύστημα εκλογής των βουλευτών θα ισχύει για τις μεθεπόμενες από το χρόνο ψήφισής του εκλογές.
  • Η αναθεώρηση του Κώδικα Δικηγόρων από Επιτροπή, που όρισε ο ίδιος ο υπουργός, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, οι εκλογικές διατάξεις αποτελούν μέρος του, η σπουδή δε απομόνωσής τους στην παρούσα φάση εκτιμάται ως επιλογή σκοπιμότητας.
  • Ο ΔΣΑ έχει συγκεκριμένες απόψεις ως προς το σύστημα εκλογής των συμβούλων των Δικηγορικών Συλλόγων και σε συνεργασία με τους άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους θα τις προωθήσει μέσω των διαδικασιών οργάνωσης των συλλόγων. Μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει η απόφαση του Δικηγορικού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης.
  • Με την τροπολογία επιχειρείται να οδηγηθούν οι δικηγόροι σε εσωστρέφεια και αποπροσανατολισμό ως προς τους στόχους τους για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, είτε άσκησης του επαγγέλματός τους ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους. Μάλιστα, την ίδια στιγμή ο υπουργός αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τις ολοκληρωμένες προτάσεις για τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που διασφαλίζουν τη δυνατότητα υπαλλήλων για κατάθεση ομαδικών αγωγών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και την πρόταση του ΔΣΑ στις υποθέσεις απαλλοτριώσεων να καταβάλλει τη δικηγορική αμοιβή το δημόσιο και όχι ο ιδιοκτήτης του απαλλοτριούμενου ακινήτου και δικαιούχος της αποζημίωσης.

Ο ΔΣΑ τονίζει, τέλος, ότι είναι αδιανόητη η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για την κατάργηση της προδικαστικής απόφασης και τη συντόμευση της πολιτικής δίκης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο αν δε διασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις (αλλαγή του τρόπου τήρησης των πρακτικών, κάλυψη οργανικών κενών κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ