Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρυθμίσεις - «φωτιά» για δάση και δασικές εκτάσεις

Το νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο επιτρέπει να λειτουργούν λατομεία σε δάση και δασικές εκτάσεις όλης της χώρας και νομιμοποιεί τις παρανομίες επιχειρηματιών-ιδιοκτητών αθλητικών συλλόγων

Νομοσχέδιο-μπουλντόζα για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας αποτελεί το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα προχτές ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και υποτίθεται πως αφορά σε ενέργειες και ρυθμίσεις απαραίτητες για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Μέχρι τώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν το καλύτερο άλλοθι για την τσιμεντοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής. Και τους προηγούμενους Ολυμπιακούς νόμους, που κινούνταν σε αυτή τη λογική, ήρθε να συμπληρώσει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο όμως πάει ένα βήμα παραπέρα. Νομιμοποιεί, στο όνομα της Ολυμπιάδας, την ίδρυση και λειτουργία λατομείων σε δάση και δασικές εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα!

Μάλιστα, η κυβέρνηση φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι τα λατομεία που θα λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις, εκτός του Νομού Αττικής, θα είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ή για δημόσια έργα που χαρακτηρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας... Και έχει το θράσος να ισχυρίζεται στην αιτιολογική έκθεση πως «η ανάγκη για την προώθηση της συγκεκριμένης ρύθμισης προέκυψε από το γεγονός ότι με την ισχύουσα διαδικασία και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των λατομείων αδρανών υλικών, που εξυπηρετούν Ολυμπιακά έργα ή δημόσια έργα εθνικής σημασίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η εύρεση λατομικού χώρου που να πληρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας». Αυτό, συνεχίζει η αιτιολογική έκθεση, έχει συνέπεια «να δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα»!!!

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων ούτε που θα προλαβαίνουν να καταλάβουν πώς βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους, αφού θεσπίζονται διαδικασίες-εξπρές για τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστούν Ολυμπιακά έργα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κλήτευση των δικαιούχων της απαλλοτρίωσης θα γίνεται με τη δημοσίευση της πράξης ορισμού δικάσιμης σε δύο συνεχόμενες εφημερίδες Αθηνών και με τοιχοκόλληση στο Δημοτικό ή Κοινοτικό Κατάστημα 15 μέρες πριν τη δικάσιμη. Ακόμα, συντομεύονται εντυπωσιακά οι χρόνοι παράδοσης των ακινήτων των οποίων ανακαλείται η παραχώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νόμιμες οι... παρανομίες

Ενα από τα εντυπωσιακά και... «φωτογραφικά» μέρη του νομοσχεδίου είναι εκείνο που αναφέρεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι οποίες έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παράνομα. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οι κτιριακές αθλητικές εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι τους, που έχουν ανεγερθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου χωρίς την κατά νόμο οικοδομική άδεια και ανήκουν στη ΓΓΑ ή σε εποπτευόμενα από αυτήν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες εφόσον δεν παραβιάζουν τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους ή αντίστοιχα αυτές που ισχύουν σήμερα»...

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, στις οποίες θα διεξαχθεί το άθλημα της τοξοβολίας το 2004, νομιμοποιούνται πλέον. Ομως, με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για κάθε αθλητικό σωματείο που έχει κατασκευάσει ή επεκτείνει παρανόμως τις εγκαταστάσεις του. Οπως, δηλαδή, ο επιχειρηματίας Κυριακού με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Το πιο ωραίο όμως είναι ότι «τη νομιμότητα της κτιριακής εγκατάστασης θα διαπιστώνει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Διεύθυνσης της ΓΓΑ». Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, δηλαδή.

Και το νομοσχέδιο συνεχίζει με το εξής καταπληκτικό: «Αυθαίρετες εγκαταστάσεις της προηγούμενης περιπτώσεως, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης, μπορούν να εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση εφόσον έχουν ανεγερθεί σε δομήσιμους χώρους και ταυτόχρονα δεν είναι επικίνδυνες από στατική άποψη. Η απόφαση για την εξαίρεση ή μη από την κατεδάφιση εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού».

Πριμοδότηση των γκαράζ

Οσον αφορά στην κατασκευή 62 νέων υπόγειων γκαράζ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, συνολικής δυναμικότητας 20.000 θέσεων στάθμευσης περίπου (12.200 στην Αθήνα και 7.650 στη Θεσσαλονίκη) και συνολικού κόστους 80 δισ. δρχ., υπενθυμίζουμε ότι θα κατασκευαστούν με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης από ιδιώτες, που θα τα εκμεταλλεύονται για μερικές δεκαετίες, εισπράττοντας «τσουχτερά» τέλη στάθμευσης από τους οδηγούς. Μάλιστα, οι ιδιώτες θα παίρνουν αυξημένη κρατική επιδότηση για την κατασκευή των γκαράζ, ύψους 1,4 εκατ. δρχ. ανά θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ