ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Χτυπά το δικαίωμα στη δουλιά

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει το ΥΕΝ, το οποίο απαιτεί μερική επανεξέταση των διπλωματούχων Α΄ μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Φραγμό στο δικαίωμα στην εργασία βάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στους μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού, καθώς, παραβιάζοντας ακόμα και διεθνή σύμβαση, ζητά από διπλωματούχους Α΄ μηχανικούς να επανεξεταστούν σε ορισμένα μαθήματα, προκειμένου να τους χορηγηθεί το πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας. Το γεγονός καταγγέλλει με έγγραφό της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον γγ του ΥΕΝ και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Οπως αναφέρεται, το ΥΕΝ παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση STCW '95. Η παράγραφος της σύμβασης η οποία παραβιάζεται ορίζει ότι έχουν δικαίωμα να λάβουν πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν σε πλοία, όσοι την τελευταία πενταετία για ένα έτος «έχουν πραγματοποιήσει καθήκοντα που θεωρούνται ισοδύναμα προς τη θαλάσσια υπηρεσία». Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι μηχανικοί που εργάζονται ως προϊστάμενοι τεχνικοί ή αρχιμηχανικοί ή επιθεωρητές πλοίων ή επιβλέποντες μηχανικοί ναυπηγείων κλπ.

«Το ΥΕΝ - τονίζεται - παρανόμως και πέρα από κάθε λογική πρωτοτυπεί παγκοσμίως και ζητά από διπλωματούχους Α΄ μηχανικούς να επανεξεταστούν στο ΚΕΣΕΝ σε ορισμένα μαθήματα για να τους χορηγήσει το πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας, παραβιάζοντας και το ΠΔ 295 της 30/11/1999, που αφορά στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 98/35/ΕΚ της 25/05/1998, η οποία επιβάλλει την εφαρμογή της STCW με το "5. Αρθρο 6ε", παράγραφος 1».

Επίσης, τονίζεται πως η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) παραβίασε την παράγραφο 4 του προηγούμενου άρθρου, αφού δεν ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για την αυθαιρεσία που επέβαλε, γιατί αυτή η παράγραφος ορίζει ότι «η ΔΕΚΝ, λαμβάνοντας υπόψη της τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, εκπονεί ή προωθεί την εκπόνηση διαρθρωμένων κύκλων μαθημάτων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των γνώσεων, όπως προβλέπεται στο Τμήμα Α-Ι/11 του Κώδικα STCW».

«Επειδή το ΥΕΝ προσβάλλει την τιμή, την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων. Επειδή το ΥΕΝ με αυτόν τον τρόπο βάζει φραγμούς στους συναδέλφους μας να εργαστούν στα πλοία, παραβιάζοντας τα άρθρα του Συντάγματος, 22, που ορίζει ότι το δικαίωμα για εργασία προστατεύεται από το κράτος, και 28, που ορίζει ότι οι Διεθνείς Συμβάσεις υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η προσβολή και ο εμπαιγμός σε βάρος των συναδέλφων μας».

ΠΕΠΣΙΚΟ ΗΒΗ
Συνεχίζουν την απεργία

Νέα 48ωρη απεργία για το Σαββατοκύριακο αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΠΕΠΣΙΚΟ ΗΒΗ στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το σωματείο τους με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής του εργοστασίου Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση του εμπορικού τμήματος της ΠΕΠΣΙΚΟ ΗΒΗ. Ακόμη οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση διακοπή της συνεργασίας της εταιρίας με τον γνωστό τρομοκράτη και τυχοδιώκτη Ι. Καπούλα μετά και την καταδίκη του (8 μήνες φυλάκιση) για οπλοφορία και οπλοκατοχή.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι απεργοί αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με την κήρυξη 48ωρης απεργίας το Σαββατοκύριακο, που ακολουθεί την 24ωρη απεργία σήμερα (Παρασκευή). Χαιρετίζοντας τους απεργούς ο γ. γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, επισήμανε το γεγονός ότι μια ακόμη βιομηχανία οδεύει σε κλείσιμο και κάλεσε τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται στις 8 Σεπτέμβρη στο λιμάνι, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του λαού μας στη γενικότερη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε στις 13 Αυγούστου το σωματείο «Η ΕΝΩΣΗ» των εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΠΣΙΚΟ ΗΒΗ Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, από το 1998 για την επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής του εργοστασίου Θεσσαλονίκης, η εταιρία εξακολουθεί να προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες που συρρικνώνουν συνεχώς το έργο του εργοστασίου, με κίνδυνο την παντελή κατάργησή του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνιζαν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι, με υπερβολικές παροχές σε συγκεκριμένους εργολάβους -χονδρέμπορους που χρησιμοποιούν λαθρομετανάστες και οργιάζει η «μαύρη εργασία», η εταιρία επιχειρεί τη σταδιακή υποβάθμιση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Γενικότερα, με διάφορους τρόπους η εταιρία μεθοδικά συρρικνώνει το έργο της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη και γίνεται ορατή η πιθανότητα κάποια στιγμή αυτή να κλείσει οριστικά, και άλλοι άνεργοι να προστεθούν στον ήδη διογκωμένο αριθμό ανέργων της πόλης.

Μετά την άρνηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε μετά από εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης να κηρύξει 24 ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε χτες και η οποία παρατάθηκε μετά από απόφαση του σωματείου για σήμερα και αύριο.

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ»
Πολύπλευρη επιχείρηση τρομοκράτησης

Συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών κατάγγειλαν στο βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη τα κρούσματα τρομοκράτησης των απεργών

Στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που στόχο έχει το «χτύπημα» της εργατικής πρωτοπορίας και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ενταγμένα τα τελευταία σοβαρά κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας και παρεμβάσεων δικαστικών λειτουργών.

Με τη δήλωση αυτή ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης απάντησε στα όσα - μιλώντας νωρίτερα - κατήγγειλαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, σχετικά με τη συμπεριφορά των προϊσταμένων της εισαγγελίας απέναντι στους απεργούς του «Γεωργιάδη», οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους τέσσερις μήνες τώρα.

Η συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη και τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έγινε στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ με τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Οπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές, η απεργία για την ανάκληση των 35 απολύσεων στο εργοστάσιο «Γεωργιάδης», συνεχίζεται, ενώ πέρα από την εργοδοτική και αστυνομική βία οι απεργοί έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και μια «άτυπη» εισαγγελική παρέμβαση, που εκδηλώνεται με σκοπό να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους. Για το πρώτο οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την απορία τους πώς γίνεται να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη για τη δράση του Γεωργιάδη, ο οποίος έλαβε δάνειο ακριβώς για να αναπτύξει την επιχείρησή του, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κι αντί γι' αυτό η εταιρία του άρχισε να απολύει εργαζόμενους και να τους αντικαθιστά με «μαύρη εργασία». Για το άλλο θέμα, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενημέρωσαν το κλιμάκιο για τη στάση της Εισαγγελίας και τις «προειδοποιήσεις» που δέχτηκαν τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας στην περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία στο εργοστάσιο «Γεωργιάδης».

Από την πλευρά του ο Αγγ. Τζέκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα, ενώ είπε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης.

Οπως δήλωσε στη συνέχεια ο βουλευτής, η κυβέρνηση στοχεύει στο χτύπημα της πολιτικής και της συνδικαλιστικής πρωτοπορίας και στα πλαίσια αυτά γίνονται οι διώξεις ενάντια σε στελέχη του Κόμματος και σε αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα «αγροτοδικεία», τα «μαθητοδικεία», τις δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ, όπως αυτή που εκδηλώθηκε πριν λίγες μέρες στην Καβάλα. «Οταν βλέπουν ένα συνδικάτο να αγωνίζεται για κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τα δίκαια της εργατικής τάξης, οι εργοδότες και οι πολιτικοί εκφραστές τους, λένε "θα πρέπει να τους καθυποτάξουμε". Και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται, πέρα από την εργοδοτική τρομοκρατία και οι μηχανισμοί του κράτους», σημείωσε ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης.

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Δράση για την υπεράσπιση του ΟΑΕΔ

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού

Η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημάνθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Μιλώντας στη σύσκεψη ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Πρόσθεσε δε, ότι οι αλλαγές αυτές έχουν σχέση με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη στήριξη, με επιδοτήσεις, των εργοδοτών, την παράδοση της κατάρτισης σε ιδιωτικές σχολές και της εύρεσης εργασίας στα ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, επισημαίνοντας ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιώντας εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς.

Βόλος

Επίσης, η διοργάνωση συλλαλητηρίου, στις 11 Σεπτέμβρη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων που πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών. Επιπλέον, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων για να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους και να γίνει νέα ευρεία σύσκεψη στις 6 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ