Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Χτυπά το δικαίωμα στη δουλιά

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει το ΥΕΝ, το οποίο απαιτεί μερική επανεξέταση των διπλωματούχων Α΄ μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Φραγμό στο δικαίωμα στην εργασία βάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στους μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού, καθώς, παραβιάζοντας ακόμα και διεθνή σύμβαση, ζητά από διπλωματούχους Α΄ μηχανικούς να επανεξεταστούν σε ορισμένα μαθήματα, προκειμένου να τους χορηγηθεί το πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας. Το γεγονός καταγγέλλει με έγγραφό της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον γγ του ΥΕΝ και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Οπως αναφέρεται, το ΥΕΝ παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση STCW '95. Η παράγραφος της σύμβασης η οποία παραβιάζεται ορίζει ότι έχουν δικαίωμα να λάβουν πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν σε πλοία, όσοι την τελευταία πενταετία για ένα έτος «έχουν πραγματοποιήσει καθήκοντα που θεωρούνται ισοδύναμα προς τη θαλάσσια υπηρεσία». Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι μηχανικοί που εργάζονται ως προϊστάμενοι τεχνικοί ή αρχιμηχανικοί ή επιθεωρητές πλοίων ή επιβλέποντες μηχανικοί ναυπηγείων κλπ.

«Το ΥΕΝ - τονίζεται - παρανόμως και πέρα από κάθε λογική πρωτοτυπεί παγκοσμίως και ζητά από διπλωματούχους Α΄ μηχανικούς να επανεξεταστούν στο ΚΕΣΕΝ σε ορισμένα μαθήματα για να τους χορηγήσει το πιστοποιητικό συνεχούς ικανότητας, παραβιάζοντας και το ΠΔ 295 της 30/11/1999, που αφορά στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 98/35/ΕΚ της 25/05/1998, η οποία επιβάλλει την εφαρμογή της STCW με το "5. Αρθρο 6ε", παράγραφος 1».

Επίσης, τονίζεται πως η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (ΔΕΚΝ) παραβίασε την παράγραφο 4 του προηγούμενου άρθρου, αφού δεν ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς για την αυθαιρεσία που επέβαλε, γιατί αυτή η παράγραφος ορίζει ότι «η ΔΕΚΝ, λαμβάνοντας υπόψη της τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, εκπονεί ή προωθεί την εκπόνηση διαρθρωμένων κύκλων μαθημάτων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των γνώσεων, όπως προβλέπεται στο Τμήμα Α-Ι/11 του Κώδικα STCW».

«Επειδή το ΥΕΝ προσβάλλει την τιμή, την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική κατάρτιση των συναδέλφων. Επειδή το ΥΕΝ με αυτόν τον τρόπο βάζει φραγμούς στους συναδέλφους μας να εργαστούν στα πλοία, παραβιάζοντας τα άρθρα του Συντάγματος, 22, που ορίζει ότι το δικαίωμα για εργασία προστατεύεται από το κράτος, και 28, που ορίζει ότι οι Διεθνείς Συμβάσεις υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η προσβολή και ο εμπαιγμός σε βάρος των συναδέλφων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ