ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιδιώτες «επενδυτές» με τις ... πλάτες του Δημοσίου

«Γην και ύδωρ» προσφέρει η κυβέρνηση στους ιδιώτες, για να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το ελληνικό Δημόσιο και όχι τους λεγόμενους «επιλέγοντες» προτιμούν για πελάτη τους οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! Οι ίδιοι αυτοί μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που μέχρι πρότινος κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους την αργοπορία της χώρας να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα, απαιτούν από το ελληνικό Δημόσιο, να είναι αυτό ο αγοραστής της παραγόμενης ιδιωτικής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, ζητούν, να μην προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση (4,5% ετησίως) να καλύπτεται από αυτούς, που σημειωτέον, θα έχουν εξασφαλισμένο πελάτη, τον ελληνικό λαό.

Οι απαιτήσεις αυτές των ιδιωτών ανακοινώθηκαν στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους, προχτές το βράδυ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, δε συμμετείχε η ΔΕΗ. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, προκύπτει πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει «γην και ύδωρ» στην κατεύθυνση ικανοποίησης των ιδιωτικών συμφερόντων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός δήλωσε πως «βούληση της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διασφάλιση της συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και διαβεβαιώνει τους ενδιαφερόμενους πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, κινητοποιώντας διοικητικούς και θεσμικούς μηχανισμούς, που θα επιτύχουν τους στόχους αυτούς»! Αλλωστε, την πρωτοβουλία για τη συνάντηση την πήρε ο ίδιος ο υπουργός, προκειμένου να διαπιστώσει προσωπικά την πρόοδο υλοποίησης των επενδύσεων, και να συζητήσουν μέτρα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και επιτυχή υλοποίησή τους.

Είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες αξιώσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, τόσο εκ του γεγονότος ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη στο να υπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, όσο των αρνητικών δεδομένων που ισχύουν αυτή την περίοδο στο ενεργειακό γίγνεσθαι. Ειδικότερα, η απουσία από το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, κατασκευής νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας, (εκτός αυτών που ήδη κατασκευάζονται, σε Φλώρινα και Κομοτηνή) που κρίνεται απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών, δίνει στους ιδιώτες το «δικαίωμα» να αρχίσουν από τώρα τους εκβιασμούς. Ακόμα, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 απαιτεί την ύπαρξη σημαντικών εφεδρειών ηλεκτρικής ενέργειας, που αν δε δημιουργηθούν νέες μονάδες, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια.

Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των ιδιωτών, συγκροτεί Ειδικό Γραφείο, που θα συντονίζει και θα διευκολύνει τους ιδιώτες, θα ξακαθαρίσει τα θέματα τιμολόγησης του φυσικού αερίου και θα προωθήσει ταχύτερα την απελευθέρωση της αγοράς και του φυσικού αερίου.

Ενδιαφέρον από την EDF

Το ενδιαφέρον της για τη δραστηριοποίησή της και στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε χτες ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Electricite de France (EDF). Σε κοινή ανακοίνωσή της EDF και των ελληνικών εταιριών «Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη» (HE&D S.A) και της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) αναφέρεται ότι υπέβαλαν σήμερα (κοινή) αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένο κύκλου ισχύος 440 MW με καύσιμο φυσικό αέριο που θα εγκατασταθεί εντός του χώρου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΒΦΛ στην περιοχή της Καβάλας.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Η απάτη του υπουργείου Γεωργίας δε θα περάσει

Δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Τις μεθοδεύσεις κραυγαλέας εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας καταγγέλλει ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Με δήλωσή του, καταγγέλλει τις αλχημείες που έκανε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης για να εμφανίσει κάπως αυξημένη την προκαταβολή στο βαμβάκι και καλεί τους αγρότες σε αγώνα για την ανατροπή του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Η δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα έχει ως εξής: «Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έβαλε μπροστά το σχέδιο εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών για να αποφύγει τις αντιδράσεις και τους αγώνες των αγροτών. Ετσι ανέθεσε στον "αγρότη" υφυπουργό Γεωργίας κ. Αργύρη το έργο της εξαπάτησης, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει από τα χρόνια της θητείας του σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ. Ο κ. Αργύρης φορώντας το ύφος του υφυπουργού, δήλωσε ότι η ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι ως προκαταβολή θα είναι 193,5 δραχμές το κιλό, δηλαδή 3,5 δραχμές το κιλό μεγαλύτερη από πέρσι. Για να φαίνεται αληθοφανής αυτή η δήλωση ψαλίδισε τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ψαλίδισε τα κιλά κατά στρέμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος. Αλλά και πάλι το "κουστούμι" που έραψε για τους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς είναι πολύ στενό, αφού σε σύγκριση με πέρσι για την ίδια προεκτιμώμενη ποσότητα βαμβακιού 1.095.850 τόνοι, οι βαμβακοπαραγωγοί θα έπαιρναν 233,75 δραχμές το κιλό, δηλαδή 40 δραχμές παραπάνω από αυτό που ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός.

Η ΠΑΣΥ - συνέχισε ο Βαγγέλης Μπούτας - είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για τις επικείμενες αλχημείες του υπουργείου Γεωργίας και δεν έπεσε έξω. Η δήλωση του κ. Αργύρη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για τον καταστροφικό κανιονισμό, αφού η τελική τιμή με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος για το βαμβάκι 5-28-32 δε θα ξεπεράσει τις 204 δραχμές το κιλό και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τις 220 δραχμές το κιλό.

Οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί, όχι μόνο για την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, αλλά και για την προσπάθεια εξαπάτησης που γίνεται από την κυβέρνηση, πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά στις 24 του Σεπτέμβρη συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, για να επιβάλουμε: Την κατάργηση του νέου κανονισμού. Τιμή στόχου 362 δραχμές το κιλό για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 νοικιασμένα. Την καταβολή εθνικής ενίσχυσης στο βαμβάκι όπως έγινε και το 1999 με 40 δραχμές το κιλό.

Η προοπτική για τους αγρότες και για ολόκληρη την οικονομία του νομού μας είναι άσχημη, γι' αυτό ο δρόμος είναι ένας: Αγώνας ταξικός, μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους ανέργους».

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
«Εκσυγχρονιστικές» απολύσεις

Τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας που προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Νομού Αρτα και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας «με συνοπτικές διαδικασίες, με μια πρωτοφανή αδιαφορία και περιφρόνηση κάθε έννοιας δικαίου, νομιμότητας, κανονισμού κλπ. και χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως - ως όφειλε - τους ενδιαφερόμενους και το σωματείο, προχώρησε στη λήψη απόφασης - κατά πλειοψηφία - και τη γνωστοποίηση τριών απολύσεων και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη συνδικαλιστή για να άρουν τη συνδικαλιστική προστασία του, για να μπορούν να τον απολύσουν στη συνέχεια». Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι το σκεπτικό και το αιτιολογικό της απόφασής τους είναι προκατασκευασμένο και ανυπόστατο, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως οι διοικούντες του συνεταιρισμού «δηλώνουν με περισσό θράσος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις».

Η Συντονιστική Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απολυθέντες και να ασκήσουν πιέσεις για το σταμάτημα της αντεργατικής επίθεσης και της ανάκλησης των απολύσεων.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους

Στην αναστολή των επ' αόριστο κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει από σήμερα αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων μετά από τη χτεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Οπως ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα, κατά τη συνάντηση στην οποία από τη μεριά των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τριών αντίστοιχων ομοσπονδιών, οι τελευταίοι έλαβαν ικανοποιητικές δεσμεύσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από το υπουργείο Μεταφορών, στα αιτήματά τους που αφορούν τον κλάδο. Οι τρεις ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι οι κινητοποιήσεις αναστέλλονται επ' αόριστο μέχρι την τελική ρύθμιση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ