Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Η απάτη του υπουργείου Γεωργίας δε θα περάσει

Δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Τις μεθοδεύσεις κραυγαλέας εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας καταγγέλλει ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Με δήλωσή του, καταγγέλλει τις αλχημείες που έκανε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης για να εμφανίσει κάπως αυξημένη την προκαταβολή στο βαμβάκι και καλεί τους αγρότες σε αγώνα για την ανατροπή του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Η δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα έχει ως εξής: «Τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έβαλε μπροστά το σχέδιο εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών για να αποφύγει τις αντιδράσεις και τους αγώνες των αγροτών. Ετσι ανέθεσε στον "αγρότη" υφυπουργό Γεωργίας κ. Αργύρη το έργο της εξαπάτησης, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει από τα χρόνια της θητείας του σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ. Ο κ. Αργύρης φορώντας το ύφος του υφυπουργού, δήλωσε ότι η ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι ως προκαταβολή θα είναι 193,5 δραχμές το κιλό, δηλαδή 3,5 δραχμές το κιλό μεγαλύτερη από πέρσι. Για να φαίνεται αληθοφανής αυτή η δήλωση ψαλίδισε τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ψαλίδισε τα κιλά κατά στρέμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος. Αλλά και πάλι το "κουστούμι" που έραψε για τους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς είναι πολύ στενό, αφού σε σύγκριση με πέρσι για την ίδια προεκτιμώμενη ποσότητα βαμβακιού 1.095.850 τόνοι, οι βαμβακοπαραγωγοί θα έπαιρναν 233,75 δραχμές το κιλό, δηλαδή 40 δραχμές παραπάνω από αυτό που ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός.

Η ΠΑΣΥ - συνέχισε ο Βαγγέλης Μπούτας - είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για τις επικείμενες αλχημείες του υπουργείου Γεωργίας και δεν έπεσε έξω. Η δήλωση του κ. Αργύρη επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για τον καταστροφικό κανιονισμό, αφού η τελική τιμή με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος για το βαμβάκι 5-28-32 δε θα ξεπεράσει τις 204 δραχμές το κιλό και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τις 220 δραχμές το κιλό.

Οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί, όχι μόνο για την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, αλλά και για την προσπάθεια εξαπάτησης που γίνεται από την κυβέρνηση, πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά στις 24 του Σεπτέμβρη συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, για να επιβάλουμε: Την κατάργηση του νέου κανονισμού. Τιμή στόχου 362 δραχμές το κιλό για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 νοικιασμένα. Την καταβολή εθνικής ενίσχυσης στο βαμβάκι όπως έγινε και το 1999 με 40 δραχμές το κιλό.

Η προοπτική για τους αγρότες και για ολόκληρη την οικονομία του νομού μας είναι άσχημη, γι' αυτό ο δρόμος είναι ένας: Αγώνας ταξικός, μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους ανέργους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ