Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ
Προεόρτια της επερχόμενης πλύσης εγκεφάλου

Με τις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκινά η τεράστια διαφημιστική καμπάνια για την «εξοικείωση των πολιτών» σχετικά με την οριστική αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ

«Ευρώ το δικό μας νόμισμα» είναι η μόνιμη επωδός της τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκινά αυτές και την οποία θα χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός. Τα προεόρτια δόθηκαν χτες στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης του νεόκοπου ευρωπαϊκού νομίσματος από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στόχος είναι η «εξοικείωση των πολιτών» με το νεόκοπο νόμισμα, που από την 1η Γενάρη του 2002 θα αντικαταστήσει τη δραχμή, όπως και τα άλλα νομίσματα των χωρών - μελών της ευρωζώνης. Από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να λείψει... και η ομιλία του εκπροσώπου στην Ελλάδα της ιδιωτικής διαφημιστικής εταιρίας «Publicis», η οποία υλοποιεί τη διαφημιστική καμπάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη...

Παίρνοντας το λόγο ο διοικητής της ΤτΕ Λ. Παπαδήμος ανέφερε πως για τους πολίτες «το ευρώ θεωρείται μέχρι στιγμής μια εικονική πραγματικότητα, που θα γίνει "χειροπιαστή"».

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσαν τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ:

  • Ο προεφοδιασμός των εμπορικών τραπεζών με κέρματα θα ξεκινήσει στις 10 Οκτώβρη και με τραπεζογραμμάτια την 1η Δεκέμβρη.
  • Στις 17 Δεκέμβρη θα διατίθενται στο ευρύ κοινό «συσκευασίες εξοικείωσης», που θα περιέχουν όλα τα κέρματα σε ευρώ, αξίας 5.000 δρχ. Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όσες τέτοιες «συσκευασίες εξοικείωσης» επιθυμούν, χωρίς όμως να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πριν την 1-1-2002.
  • Λίγο νωρίτερα στις αρχές Δεκέμβρη ξεκινά ο προεφοδιασμός επιλεγμένων επιχειρήσεων με τραπεζογραμμάτια μικρής αξίας (5 και 10 ευρώ).

Από το Γενάρη μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2002 θα υπάρχει παράλληλη κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων. Μετά τις 28 Φλεβάρη η δραχμή καταργείται και δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο συναλλαγής.

Τα χαρτονομίσματα σε δραχμές ανταλλάσσονται από στην Τράπεζα της Ελλάδας για δέκα ακόμη χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2012 (σύμφωνα με τις επίσημες δεσμεύσεις). Να σημειωθεί όμως ότι τα κέρματα μπορούν να ανταλλαγούν με ευρώ μόνο για τα δύο επόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2004. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 27 υποκαταστήματά της, καθώς και από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των τραπεζογραμματίων θα φτάσει τα 617 εκατ. τεμάχια. Η γνησιότητα των νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ, σύμφωνα με τα στελέχη της ΤτΕ, μπορεί να πιστοποιηθεί από τους συναλλασσόμενους με τρεις τρόπους: Με την αφή (υπάρχουν ειδικά ανάγλυφα στοιχεία και - στα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα - πρόσθετα χαρακτηριστικά γνωρίσματα). Οπτικά από το υδατογράφημα στο οποίο εμφανίζεται και η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και τις γνωστές ταινίες ασφαλείας. Τέλος, τα χαρτονομίσματα του ευρώ εάν εξεταστούν υπό γωνία δίνουν διάφορους ιριδισμούς, παίρνοντας διαφορετικές αποχρώσεις (όταν το κρατάμε πλάγια στο φως, διακρίνουμε στο ολόγραμμα μια εικόνα και ο αριθμός που δείχνει την αξία αλλάζει χρωματισμό).

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται πλήθος εκδηλώσεων για την ενημέρωση, υποτίθεται, των πολιτών. Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι δίνουν μεγάλη έμφαση και στην εξοικείωση των μαθητών δημοτικών σχολείων. Για την «εκπαίδευση» αυτού του είδους ανακάλυψαν μάλιστα και κάποια επιτραπέζια παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά, όπως το «Ευρωκλής» (υποτίθεται ότι παραπέμπουν στην ελληνική μυθολογία)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ