ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Αμεσες πρωτοβουλίες αγωνιστικής συσπείρωσης

Συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη στον ΔΣΑ, σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα την ερχόμενη Πέμπτη, κι έπεται συνέχεια...

Πρωτοβουλίες αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης ξεκινάει το επόμενο διάστημα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών δράσης διοργανώνει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, 11 του Σεπτέμβρη, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, όπου η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το νομοσχέδιο που στην ουσία απαγορεύει την αφίσα πολιτικών και κοινωνικών φορέων, για τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων και για το γενικότερα καλλιεργούμενο αυταρχικό κλίμα.

Παράλληλα, δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη, 13 του Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας (Αμερικής 10) σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη καλούνται να παραβρεθούν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, καθώς και φορέων του επιστημονικού, νομικού και καλλιτεχνικού κόσμου και της νεολαίας. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η παρουσία εκπροσώπων δήμων και δημοτικών κινήσεων. «Ο ελληνικός λαός, οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων και των επιστημόνων, ο νομικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα στην καταστολή που συνοδεύει την προσπάθεια αφαίρεσης κοινωνικών, εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Για να μην πληγεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται, για να διευρυνθούν οι ελευθερίες του, είναι αναγκαίο να δράσουμε ενιαία και αποτελεσματικά», τονίζει χαρακτηριστικά η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Οι τρεις βασικοί άξονες, στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η «Δημοκρατική Συσπείρωση», είναι:

1. Αγώνας για να μη γίνουν νόμος του κράτους και σε καμιά περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές απαγορεύσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την «υπαίθρια διαφήμιση» και που στόχο έχουν τη φίμωση κάθε φωνής που διαμαρτύρεται και την επιβολή της μονοφωνίας της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

2. Κινητοποίηση ενάντια στο προετοιμαζόμενο νομοσχέδιο που συρρικνώνει το δικαίωμα της συνάθροισης και τους παρέχει τη δυνατότητα να διαλύουν και να απαγορεύουν διαδηλώσεις.

3. Αγωνιστικές δραστηριότητες ενάντια στις αποφάσεις των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκροτούν ένα αυταρχικό πλαίσιο φακελώματος των διαδηλωτών και καταστολής των διαδηλώσεων.

«Ειδικότερα οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, όσο και γενικότερα στην ΕΕ, διαμορφώνουν ένα ολοένα και περισσότερο ζοφερό τοπίο για τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις λαϊκές ελευθερίες. Οι αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ στις 13 του Ιούλη 2001, αλλά και η έμπρακτη αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο Γκέτεμποργκ και στη Γένοβα, με τη γνωστή τραγική κατάληξη και στις δύο περιπτώσεις, σηματοδοτούν την πορεία της ΕΕ, στα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι μετά τη Σένγκεν και την Ευρωπόλ και τη συνακόλουθη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης των «υπόπτων» πολιτών, με τις προαναφερθείσες αποφάσεις δημιουργούνται ή πρόκειται σταδιακά να δημιουργηθούν: Ενιαία αστυνομική ομάδα και στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων, μηχανισμός παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας εκείνων που χαρακτηρίζονται ως «άτομα ή ομάδες που πιθανώς θα εκφράσουν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια»(!) και τράπεζες δεδομένων για τέτοιου είδους υπόπτους, ενώ θα διευκολύνεται και η ανταλλαγή των δεδομένων ανάμεσα στις αρχές των διαφορετικών κρατών. «Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ΕΕ, ανεξάρτητα απ' τα προσχήματα που κάθε φορά χρησιμοποιούνται, βαδίζει στο δρόμο της ένταξης της χρήσης κατασταλτικών μεθόδων σε βάρος όσων αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, σε βάρος τελικά καθενός που τολμά να αμφισβητεί τις κυρίαρχες επιλογές. Αυτές οι επιδιώξεις εξυπηρετεί και στη χώρα μας η πρόσφατη ψήφιση του "τρομονόμου"», καταλήγει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την έκθεση για την τρομοκρατία

Περιέχει εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν κείμενο στο Ευρωκοινοβούλιο, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο τους στην Εκθεση Gr. Watson, που είχε θέμα «Ο ρόλος της Ενωσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο ως άνω κείμενο οι Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές σημειώνουν τα εξής:

«Εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες περιέχει η έκθεση Watson σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως μας λέει ο εισηγητής, στοχεύει στη θεσμοθέτηση από όλα τα κράτη-μέλη ενός ελάχιστου νομικού πλαισίου σχετικά με την έννοια του εγκλήματος της τρομοκρατίας και τις προβλεπόμενες ποινές. Ο εισηγητής θεωρεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η ΕΕ έχει κατακτήσει ένα τέτοιο επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας, ώστε η προσφυγή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο πέραν του "δημοκρατικού διαλόγου" και της "επίλυσης των διαφορών μέσα από τους θεσμούς" πρέπει να ποινικοποιηθεί. Ζητάει από τα κράτη-μέλη να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να προλαμβάνουν το σχηματισμό "βίαιων" ομάδων καθώς και την εμφάνιση ή διατήρηση "φιλικού περιβάλλοντος για τους τρομοκράτες".

Η παραπάνω περιγραφή κάνει, νομίζουμε, φανερό ότι ο στόχος όλης αυτής της φιλολογίας δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση και καθυπόταξη όλων όσοι αντιστέκονται στη βίαιη επίθεση που έχει εξαπολύσει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Με πρόσχημα τη δίκαιη αντίθεση προς τη συχνά ύποπτης έμπνευσης ατομική τρομοκρατία, επιδιώκεται η βίαιη καταστολή, ει δυνατόν εν τη γενέσει, των ευτυχώς αναπτυσσόμενων αγώνων των λαών της Ευρώπης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, έτσι όπως εκφράστηκαν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Νίκαια, Γκέτεμποργκ και ιδιαίτερα στη Γένοβα).

Νωπές είναι ακόμη οι φωνές Ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων που ταύτιζαν τους διαδηλωτές με εγκληματίες και τρομοκράτες. Τώρα επιχειρείται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να εναρμονιστεί το ποινικό οπλοστάσιο των κρατών-μελών σχετικά με την τρομοκρατία. Μεθαύριο περιμένουμε την απαγόρευση και ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και κάθε μορφής πολιτικής ανυπακοής. Σε μια τέτοια προοπτική παραπέμπει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στον απόηχο των διαδηλώσεων του Γκέτεμποργκ και λίγο πριν τις διαδηλώσεις της Γένοβας.

Η κατάλυση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων του Γκέτεμποργκ και της Γένοβας δε συνιστούν άραγε πράξεις τρομοκρατίας; Οι δύο νεκροί της κρατικής τρομοκρατίας του σουηδικού και του ιταλικού κράτους δεν αποτελούν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας; Ηδη έχουν ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες από τη βελγική προεδρία για την ακόμη πιο βίαιη αντιμετώπιση του "τρομοκράτη-λαού" ενόψει των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν (Βρυξέλλες).

Η χώρα μας ανήκει σ' εκείνες που απέκτησαν πρόσφατα πρόσθετη ειδική νομοθεσία για τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για έναν νόμο που ψηφίστηκε από μια εικοσάδα παρόντων βουλευτών και που συνιστά άμεση απειλή ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες, που ο ελληνικός λαός έχει με αγώνες και θυσίες κατακτήσει, που αναιρεί θεμελιώδη δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο της κρατικής αυθαιρεσίας την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ενάντια στο νόμο αυτό συσπειρώθηκε μια ευρεία γκάμα δημοκρατικών προσωπικοτήτων καθώς και συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».

ΒΟΥΛΗ
Να μη συζητηθούν οι αντιδημοκρατικές διατάξεις
  • Επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου προς τον πρόεδρο της Βουλής για τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις στην προβολή των θέσεων των κοινωνικών φορέων
  • Ψηφίστηκε και στα άρθρα το νομοσχέδιο για την «υπαίθρια» διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ψήφιση και των άρθρων του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου για την «υπαίθρια διαφήμιση», με το οποίο περιορίζονται βασικά πολιτικά δικαιώματα και χτυπιέται η διακίνηση των ιδεών. Η κυβέρνηση επέμεινε και παρά τις αντιδράσεις δεν επάλειψε το άρθρο που θέτει περιορισμούς στην προβολή μηνυμάτων των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων.

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη επιστολή, με την οποία ζητάει να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε Θερινό Τμήμα, επειδή αυτό βάζει περιορισμούς σε ατομικά, συλλογικά και πολιτικά δικαιώματα. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Στο σχέδιο νόμου "Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις" και στα άρθρα 1 έως 11 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που έχουν σχέση και επηρεάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 1 στην έννοια της «υπαίθριας διαφήμισης» περιλαμβάνεται και η προβολή μηνυμάτων όχι μόνο για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών, αλλά και «κοινωνικών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων».

Είναι σαφές ότι ταυτίζεται η εμπορική διαφήμιση με την προβολή των μηνυμάτων, θέσεων κλπ. από τα συνδικάτα και μια σειρά κοινωνικούς φορείς. Μάλιστα, με ευρεία ερμηνεία, θα μπορούσε στις κοινωνικές δραστηριότητες να συμπεριληφθούν και οι πολιτικές δραστηριότητες. Συνέπεια αυτής της ρύθμισης, θα είναι η δραστηριότητα των συνδικάτων και άλλων κοινωνικών φορέων (ίσως και κομμάτων) να εξαρτώνται από προηγούμενη άδεια του δημάρχου ή του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας να πληρώνουν τέλη και να υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις όσοι αποφάσισαν και όσοι υλοποίησαν την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα δραστηριότητά τους, που κάθε άλλο παρά ελεύθερη θα είναι.

Με το άρθρο επαναφέρονται (με κάποιες αλλαγές) απαγορεύσεις ανάρτησης πανό, αεροπανό κλπ. σε πλατείες, οδούς, κοινόχρηστους χώρους, επιφάνειες έργων, κτιρίων κλπ. και με το άρθρο 10 αυξάνονται οι ποινές στους παραβάτες.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις και σε κάθε περίπτωση βάζουν περιορισμούς στα ατομικά, συλλογικά και πολιτικά δικαιώματα γι' αυτό και δεν πρέπει να συζητηθούν σε Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Γι' αυτό κύριε πρόεδρε, ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε εάν συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο τρίτο Θερινό Τμήμα, να αφαιρεθούν τα αναφερόμενα άρθρα (1-11).

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέοι περιορισμοί στη διακίνηση ιδεών

Με μία ανώδυνη, για τα σχέδια που εξυπηρετεί, «τρίπλα» και ενδεικτική της δημοκρατικής επίφασης με την οποία λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, απάντησε η κυβέρνηση στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ήδη το νομοσχέδιο για την υπαίθρια διαφήμιση. Σε μια προσπάθεια να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο και στόχο του σχεδίου νόμου, την απαγόρευση δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, εξαίρεσε τη διάταξη που απαγορεύει την προβολή πολιτικών δραστηριοτήτων, χωρίς προηγούμενη μίσθωση χώρου. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερκεράσει τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε επίπεδο κοινωνίας και Κοινοβουλίου, ενάντια στην πρόθεσή της να καταργήσει την πολιτική διαφήμιση. Κι αυτό γιατί - στη συζήτηση στη Βουλή - η υπουργός δεν εξαίρεσε από τις απαγορεύσεις και τις «κοινωνικές δραστηριότητες», οι οποίες εμπίπτουν στη δράση των σωματείων, συλλόγων και των πολιτικών κομμάτων. Αλλωστε, η κοινωνική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την πολιτική δράση, την κατάθεση πολιτικού λόγου και πρότασης και εν τέλει τη δημοκρατία.

Αυτή ακριβώς τη δράση, η οποία αντιτίθεται στην κυρίαρχη πολιτική, θέλει να καταστείλει η κυβέρνηση. Οι περιορισμοί που θέτει το εν λόγω νομοσχέδιο στην προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων έχουν τελικούς αποδέκτες τα μικρότερα κόμματα, οργανώσεις ή σωματεία, που δεν έχουν τα χρήματα να διαφημιστούν από τη μια και από την άλλη, είναι αποκλεισμένα από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - τα οποία ελέγχει το ντόπιο κεφάλαιο - εξαιτίας των απόψεων που πρεσβεύουν. Ο τρόπος που προβλέπεται να διαφημίζονται οι ενδιαφερόμενοι, είναι χαρακτηριστικός αυτής της αντιδημοκρατικής επιλογής. Οι δήμοι θα προσδιορίζουν συγκεκριμένους χώρους και πλαίσια στα οποία και μόνον θα επιτρέπεται η εμπορική και πολιτική διαφήμιση. Οι χώροι αυτοί θα παραχωρούνται μετά από πλειστηριασμό, που σημαίνει πως θα διαφημίζονται όσοι έχουν τα περισσότερα χρήματα, δηλαδή οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες ή τα μεγάλα κόμματα (τα οποία έτσι κι αλλιώς απολαμβάνουν συνεχούς φιλοξενίας στα μέσα ενημέρωσης).

Οι νέοι περιορισμοί που θέτει η κυβέρνηση στη διακίνηση των ιδεών αυτή τη φορά, έρχονται να συμπληρώσουν το μέχρι τώρα διαμορφωμένο παζλ των αυταρχικών επιλογών της, που στόχο έχουν τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής και τη διατήρηση της σημερινής εξουσίας. Ο τρομονόμος, η επικείμενη απαγόρευση διαδηλώσεων, η επιβολή της δημοτικής αστυνομίας και τώρα η απαγόρευση της αφίσας, του πανό, της πολιτικής διαφήμισης, αποτελούν το ισχυρό οπλοστάσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση για να καταπνίξει, μέσα από την τρομοκρατία, την άλλη άποψη. Να καταργήσει έτσι το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση και στη συλλογική δραστηριότητα. Το μόνο δικαίωμα που φαίνεται να σέβεται η κυβέρνηση είναι αυτό της χειραγώγησης της κοινωνίας από τις πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες και τα καταναλωτικά πρότυπα που προωθούν ως «στόχους ζωής». Πρότυπα, βέβαια, που δε διαταράσσουν σε τίποτα την κυριαρχία των συμφερόντων από τα οποία εκπορεύονται και τα οποία εξυπηρετούν.

Αυτή την κυριαρχία, όμως, είναι σε θέση να διαταράξει η συλλογική πάλη και αγώνας, που - όπως φαίνεται - θα προκαλέσει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Είμαστε κάτω από συνεχή παρακολούθηση

Καταψήφισαν οι Ελληνες Κομμουνιστές Ευρωβουλευτές την έκθεση της προσωρινής επιτροπής για το κατασκοπευτικό σύστημα Echelon, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης, στην παρέμβασή του, σημείωσε τα εξής:

«Το μόνο θετικό που περιέχει η έκθεση της προσωρινής επιτροπής για το κατασκοπευτικό σύστημα Echelon, είναι ότι παραδέχεται την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος και την ενδεχόμενη ύπαρξη άλλων παρόμοιων συστημάτων. Ομως επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες, υποβαθμίζοντας τις δυνατότητές του και τις γενικότερες επιπτώσεις του.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η έκθεση επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη συλλογή προσωπικών ή άλλης φύσης πληροφοριών, θεωρώντας την ως θεμιτό μέσο στα πλαίσια της ανάπτυξης πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, για εξυπηρέτηση των αναγκών της δύναμης ταχείας επέμβασης, για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» κλπ. Επί πλέον, θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών - μελών της ΕΕ. Πάντως «προτρέπει τα κράτη - μέλη να επανεξετάσουν και, εάν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουν ολόκληρη τη σχετική με τη δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφοριών νομοθεσία τους ως προς τη συμβατότητά της με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκθεση μιλάει για «δημοκρατικό έλεγχο και εποπτεία» της παρακολούθησης και «καλεί τις εθνικές επιτροπές ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών να αποδίδουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί μεγάλη σημασία στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για την παρακολούθηση των δικών τους πολλών άλλων πολιτών της ΕΕ ή πολιτών τρίτων χωρών»! Κάποια ανησυχία εκδηλώνει για τη βιομηχανική κατασκοπία, προφανώς για να προστατεύσει τα υπερκέρδη των μονοπωλίων. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση προτείνει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ως το κύριο μέτρο προστασίας.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι στο έπακρο εξοργιστικές και αποτελούν πρόκληση απέναντι στη στοιχειώδη απαίτηση για προστασία της προσωπικής ζωής, της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ζήσουμε με την παρακολούθηση, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης του Σένγκεν, κάτω από την εποπτεία της Ευρωπόλ και να μεταθέσουν στον καθένα από μας την υποχρέωση της προστασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».

Επιτυχημένη εκδήλωση στα Χανιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, 5 του Σεπτέμβρη, στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, η εκδήλωση της Δημοκρατικής συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, για τους μετανάστες, με θέμα: «Χανιώτες και Αλλοδαποί - Θέματα και Ηχοι της Συνύπαρξης».

Στον κατάμεστο από Χανιώτες και μετανάστες θεατρικό χώρο του πάρκου, προβλήθηκε βιντεοταινία με τα προβλήματα των μεταναστών στη χώρα μας και σ' άλλες χώρες του κόσμου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δικηγόρος Δημήτρης Φουράκης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχύουσα στη χώρα μας νομοθεσία για τους μετανάστες, στην εκμετάλλευση που υπέστησαν για τη λεγόμενη «νομιμοποίησή τους». Επίσης, μίλησε για τα τελευταία φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας και κάλεσε την κοινωνία να τα καταδικάσει, ενώ παρότρυνε τους μετανάστες να οργανωθούν και μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδι και χορό από συριακό συγκρότημα και από Χανιώτες καλλιτέχνες με δημοτικά και έντεχνα λαϊκά τραγούδια της ξενιτιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ