Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Να μη συζητηθούν οι αντιδημοκρατικές διατάξεις
  • Επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου προς τον πρόεδρο της Βουλής για τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις στην προβολή των θέσεων των κοινωνικών φορέων
  • Ψηφίστηκε και στα άρθρα το νομοσχέδιο για την «υπαίθρια» διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ψήφιση και των άρθρων του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου για την «υπαίθρια διαφήμιση», με το οποίο περιορίζονται βασικά πολιτικά δικαιώματα και χτυπιέται η διακίνηση των ιδεών. Η κυβέρνηση επέμεινε και παρά τις αντιδράσεις δεν επάλειψε το άρθρο που θέτει περιορισμούς στην προβολή μηνυμάτων των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων.

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη επιστολή, με την οποία ζητάει να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε Θερινό Τμήμα, επειδή αυτό βάζει περιορισμούς σε ατομικά, συλλογικά και πολιτικά δικαιώματα. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Στο σχέδιο νόμου "Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις" και στα άρθρα 1 έως 11 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που έχουν σχέση και επηρεάζουν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 1 στην έννοια της «υπαίθριας διαφήμισης» περιλαμβάνεται και η προβολή μηνυμάτων όχι μόνο για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών, αλλά και «κοινωνικών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων».

Είναι σαφές ότι ταυτίζεται η εμπορική διαφήμιση με την προβολή των μηνυμάτων, θέσεων κλπ. από τα συνδικάτα και μια σειρά κοινωνικούς φορείς. Μάλιστα, με ευρεία ερμηνεία, θα μπορούσε στις κοινωνικές δραστηριότητες να συμπεριληφθούν και οι πολιτικές δραστηριότητες. Συνέπεια αυτής της ρύθμισης, θα είναι η δραστηριότητα των συνδικάτων και άλλων κοινωνικών φορέων (ίσως και κομμάτων) να εξαρτώνται από προηγούμενη άδεια του δημάρχου ή του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας να πληρώνουν τέλη και να υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις όσοι αποφάσισαν και όσοι υλοποίησαν την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα δραστηριότητά τους, που κάθε άλλο παρά ελεύθερη θα είναι.

Με το άρθρο επαναφέρονται (με κάποιες αλλαγές) απαγορεύσεις ανάρτησης πανό, αεροπανό κλπ. σε πλατείες, οδούς, κοινόχρηστους χώρους, επιφάνειες έργων, κτιρίων κλπ. και με το άρθρο 10 αυξάνονται οι ποινές στους παραβάτες.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις και σε κάθε περίπτωση βάζουν περιορισμούς στα ατομικά, συλλογικά και πολιτικά δικαιώματα γι' αυτό και δεν πρέπει να συζητηθούν σε Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Γι' αυτό κύριε πρόεδρε, ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε εάν συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στο τρίτο Θερινό Τμήμα, να αφαιρεθούν τα αναφερόμενα άρθρα (1-11).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Βίβλος» των Ολυμπιακών παρεκκλίσεων (2004-06-25 00:00:00.0)
Ψήφισαν την απαγόρευση της διάδοσης των ιδεών (2002-09-20 00:00:00.0)
Χωρίς όριο ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης (2002-09-19 00:00:00.0)
ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ από Αθήνα και Βρυξέλλες (2001-09-07 00:00:00.0)
Οι κυβερνώντες εκτρέφουν την ασυδοσία (1996-02-07 00:00:00.0)
Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται (1995-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ