Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παγκοσμιοποίηση» και εξοπλισμοί

Το άρθρο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη εκφράζει σκέψεις και προβληματισμούς στο θέμα της «παγκοσμιοποίησης» και της σχέσης της με την ένταση των εξοπλισμών και των πολεμικών συγκρούσεων.

Ανάμεσα στους συνωμοτικούς μύθους που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο για την επιβολή της «παγκοσμιοποίησης» ήταν και το ότι θα καταργούσε δήθεν τις αντιθέσεις και συνεπώς τις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων λαών του πλανήτη μας. Ο μύθος αυτός ήταν, όντως, σαγηνευτικός και, αν ήταν αληθινός, θα έκανε ίσως ανεκτές κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης (δηλαδή, στην πραγματικότητα, της χαώδους αταξίας), χάριν της παγκόσμιας ειρήνης. Ετσι, είχαν ενθαρρυνθεί ελπίδες ότι θα αποδεσμεύονταν σημαντικά κονδύλια για την καλύτερη αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών, όπως αυτή της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, σε παγκόσμια βάση, των οποίων η ικανοποίηση, πάγια, επιχειρείται με το «περίσσευμα» των πολεμικών δαπανών.

Ωστόσο, μετά από, περίπου, 10 χρόνια εφαρμογής αυτού του συνονθυλεύματος που βαπτίστηκε «παγκοσμιοποίηση», εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, όχι, απλά ότι οι ελπίδες για κατάπαυση ή έστω περιορισμό των παγκόσμιων συρράξεων ήταν πέρα για πέρα φρούδες, αλλά επιπλέον και ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς, καθώς και οι διεθνείς συρράξεις, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς επί των «παγκοσμιοποιημένων ημερών μας».

Και ενώ η επιβολή της «παγκοσμιοποίησης», που κατευθύνεται από τις ΗΠΑ, εμφανίζεται ως σύστημα που αποσκοπεί κύρια και πρωταρχικά στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε βάρος αυτών της εργασίας, μια άλλη και καταλυτική διάσταση αναγάγει την ενίσχυση των εξοπλισμών και των διεθνών συρράξεων στον υπ' αριθμό 1 στόχο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Πρόκειται, πιθανότατα, για το νέο περιεχόμενο του μονοδιάστατου ηγεμονισμού των ΗΠΑ στην υφήλιο, όπως αυτός σχεδιάζεται από τον διευθυντή του έργου για τον 21ο αιώνα των Αμερικανών, Τόμας Ντόνελι. Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν, ήδη, ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να επιβάλει στη μεταψυχροπολεμική εποχή την αμερικανική αυτοκρατορία στην υφήλιο, με την πρόκληση, ενθάρρυνση και τροφοδοσία πολεμικών συρράξεων και εξοπλισμών. Ειδικότερα, ο Τόμας Ντόνελι εμπνέεται από τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν, για να επικρατήσουν στο παρελθόν, οι αυτοκρατορίες της Ρώμης και της Μ. Βρετανίας, προσαρμόζοντάς τες στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Με την ισχυρή στρατιωτική τους παρουσία σε κάθε γωνιά της Γης, οι ΗΠΑ θα μπορούν να εξασφαλίσουν και την οικονομική και πολιτιστική τους ηγεμονία στην υφήλιο. Ετσι, λοιπόν, οι ΗΠΑ διατηρούν στρατό 20.000 ανδρών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, έχουν στρατεύματα στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, 37.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα, κατασκοπευτικά αεροπλάνα στους ουρανούς για να εξασφαλίζουν τον άνετο έλεγχο ολόκληρου του πλανήτη και να ματαιώνουν τις εξελίξεις που δεν τους συμφέρουν ή να προκαλούν αυτές που επιθυμούν. Θα πρέπει, συνεπώς, να παρατηρηθεί ότι η διατήρηση της πλανηταρχικής ιδιότητας των ΗΠΑ, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει στον οικονομικό και πολιτισμικό χώρο, εναποτίθεται ενσυνείδητα πια στη στρατιωτική τους ισχύ και στη δυνατότητά τους αστυνόμευσης ολόκληρης της υφηλίου.

Οι νέες αυτές βλέψεις των ΗΠΑ, που επικεντρώνονται στη στρατιωτική τους υπεροχή και στον πολλαπλασιασμό συρράξεων και εξοπλισμών, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με ό,τι είχαν αφήσει να εννοηθεί οι προεκλογικές προθέσεις του Μπους. Με βάση αυτές, ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαινόταν αποφασισμένος να ρίξει το κέντρο του βάρους του στην αντιμετώπιση και επίλυση εσωτερικών προβλημάτων της Αμερικής, αφήνοντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να επιλύσει τα δικά του. Ωστόσο, ελάχιστο χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έγινε ξεκάθαρο πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, παρότι συνεχίστηκαν επίσημα οι διθύραμβοι υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. Τα στοιχεία που ακολουθούν αποδεικνύουν την παγκόσμια εντατικοποίηση των εξοπλισμών και η σύνδεσή τους με την «παγκοσμιοποίηση» είναι αναπόφευκτη.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, συντριπτικά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τους υποχρεούται να ζήσει με 1-2 δολάρια την ημέρα, στις οποίες πεθαίνουν 40.000 παιδιά κάθε εβδομάδα από έλλειψη βασικών φαρμάκων ή πόσιμου νερού και 132 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, στις οποίες αναβιώνει το δουλεμπόριο και η παιδική πορνεία, στις οποίες τα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν για την παιδεία και την υγεία είναι ανεπαρκέστατα για να στηρίξουν την ανθρώπινη ανάπτυξή τους, σ' αυτές, ακριβώς, τις χώρες πουλήθηκαν το 2000 όπλα αξίας 25,4 δισ. δολαρίων! Και είναι το υψηλότερο ποσό από το 1994.

Πράγματι, οι πωλήσεις όπλων στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 8% το 2000 σε σχέση με το 1999 και έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 36,9 δισ. δολαρίων. Προμηθευτές για το μισό, περίπου, αυτού του ποσού που διατίθεται για όπλα είναι οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση του Κογκρέσου, με τίτλο «Μεταβιβάσεις συμβατικών όπλων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, 1993-2000». Και το 68% των όπλων που κατασκευάστηκαν το 2000 στις ΗΠΑ αγοράστηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην κούρσα των εξοπλισμών, αλλά και στη σημαντική διαχρονική τους άνοδο ουδόλως υστερεί και η χώρα μας, όπως προκύπτει από τον ακόλουθο συγκριτικό πίνακα:

Αμυντικές δαπάνες, ως ποσοστό (%) του ΑΕΠ

Χώρες συνοχής 1991 2000

Ελλάδα 4,1 4,8

Πορτογαλία 2,7 2,2

Ισπανία 1,7 1,3

Ιρλανδία 1,2 0,8

Πηγή: SIPRI (Stockholm International Peace Rescurch Institute)

Η Ελλάδα, λοιπόν, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, όχι μόνο δαπανά κατά πολύ υψηλότερα ποσά για άμυνα, ως ποσοστό στο ΑΕΠ της, αλλά επιπλέον και ενώ η γενικότερη τάση είναι αυτή της διαχρονικής μείωσης, στη χώρα μας διαπιστώνεται σημαντική διαχρονική άνοδος αυτού του ποσοστού. Δηλαδή, η Ελλάδα στον τομέα αυτό ακολουθεί την πορεία των αναπτυσσόμενων οικονομιών και όχι αυτήν του ευρωπαϊκού νότου.

Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν το περασμένο έτος, αλλά το 2001 φαίνεται να διαγράφεται ακόμη πιο «αποδοτικό» για τους μεγάλους προμηθευτές όπλων της υφηλίου. Ο Πρόεδρος Μπους ελπίζει με τη βοήθεια του νέου υπουργού Αμυνας να αυξήσει σημαντικά τις πιστώσεις που διατίθενται για εξοπλισμούς. Οι πιστώσεις αυτές, που θα προέλθουν και από τη μείωση των φόρων που έχει αποφασιστεί και που ανέρχονται στο επιπλέον ποσό των 18,4 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2000, αποβλέπουν επίσημα στην υλοποίηση του σχεδίου για «μετασχηματισμό της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι θλιβερές αυτές εξελίξεις καθιστούν άχρηστη τη Διάσκεψη Αφοπλισμού, που διερωτάται στη Γενεύη «γιατί υπάρχει». Στη Διάσκεψη αυτή οι διπλωμάτες 66 χωρών συνέρχονται επί 3 χρόνια χωρίς, τελικά, να μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη.

Η «παγκοσμιοποίηση», λοιπόν, αθέτησε παταγωδώς τις υποσχέσεις της και στο χώρο αυτό. Προφανώς, όμως, επρόκειτο για υποσχέσεις παραπειστικές, που, απλά, αποσκοπούσαν στο να καθησυχάσουν τους λαούς της υφηλίου, ενώ στο μεταξύ οι ΗΠΑ ολοκλήρωναν τη νέα τους στρατηγική του κτισίματος παγκόσμιας αυτοκρατορίας με τη βοήθεια των όπλων. Μιας αυτοκρατορίας με στρατιωτική βάση, που γι' αυτό λογικά θα πρέπει να θεωρεί ως εχθρό το σύνολο του υπόλοιπου πλανήτη.

Τα δεινά που συσσωρεύει η «παγκοσμιοποίηση» στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο είναι τεράστια και, ήδη, συνειδητοποιούνται από τους λαούς, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ένταξη, ωστόσο, της ανάγκης εντατικοποίησης των εξοπλισμών και των πολεμικών συρράξεων στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα, που δεν αποβλέπει μόνο σε καθαρά οικονομικά οφέλη, αλλά και στην εγκαθίδρυση αυτοκρατορικού καθεστώτος των ΗΠΑ, δεν έτυχε ακόμη της δέουσας επεξεργασίας και ανάλυσης των συνεπειών της. Αν ένα τέτοιο σχήμα αφεθεί ανενόχλητο να ολοκληρωθούν οι συνέπειές του, μόνο, στο πεδίο των οικονομικών και της ανάπτυξης θα είναι η εσαεί αδυναμία σύγκλισης των υπανάπτυκτων οικονομιών, έστω κι αν υποτεθεί ότι στο μέλλον το G7 και οι διεθνείς οργανισμοί θα αποφασίσουν με ειλικρίνεια και χωρίς συνωμοσίες να τη συνδράμουν. Γιατί, όταν μεθοδικά και ενσυνείδητα ενθαρρύνονται οι συρράξεις με τον εξοπλισμό των εκατέρωθεν μερών από τις ισχυρές οικονομίες και κυρίως από τις ΗΠΑ, η μερίδα του λέοντος κονδυλίων που θα όφειλαν να διατεθούν για την επιβίωση και εκπαίδευση των φτωχών λαών θα απορροφούνται από την αγορά όπλων. Η αγορά αυτή, εκτός από το ότι θα πλουτίζει συνέχεια τους πλουσιότερους της Γης και θα καθιστά φτωχότερους τους ήδη φτωχούς, θα υλοποιεί και τα σχέδια μαζικών θανάτων των ανεπιθύμητων πληθυσμιακών κατηγοριών του πλανήτη μας, προκειμένου να προωθείται και να εξασφαλίζεται η αμερικανική αυτοκρατορία. Με τη νέα αυτή αμερικανική στρατηγική, άλλωστε, θα πρέπει να συνδεθεί αφ' ενός μεν το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ασία και αφ' ετέρου το μειωμένο ενδιαφέρον για την Ευρώπη, που θεωρείται ότι έχει ήδη κατακτηθεί.

Το σενάριο αυτό είναι, όντως, τρομοκρατικό για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζω, λοιπόν, ότι ανήκει στη σφαίρα της νοσηρής επιστημονικής φαντασίας. Αποτελεί, ωστόσο, αναμφισβήτητο γεγονός ότι η «παγκοσμιοποίηση» έχει ήδη συνδεθεί με αύξηση των εξοπλισμών και των διεθνών συρράξεων.


Της
Μαρίας ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΙΒΑΝΗ*
* Η Μαρία Νεγρεπόντη -Δελιβάνη είναι πρώην πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων (2009-10-05 00:00:00.0)
Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να εφησυχάζει (2003-08-06 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα μπορούσε να αποτραπεί, εάν... (2003-03-06 00:00:00.0)
Μέρες ναζιστικού ολοκαυτώματος (2000-04-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-09-27 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις της Συνόδου (1997-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ