Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα θέλουν όλα!!!

Ακόμα πιο φτηνούς εργάτες χωρίς δικαιώματα, τζάμπα κρατικό χρήμα και μια σειρά νέες ρυθμίσεις που να στηρίζουν την ήδη ασύδοτη δράση τους, ζητούν οι βιομήχανοι για να εντείνουν τη ληστεία σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και να μπουν πιο δυναμικά στην επιχείρηση - πλιάτσικο στα Βαλκάνια, να διασφαλίσουν την επιπλέον αύξηση της ήδη υπέρογκης κερδοφορίας τους. Και όλα αυτά στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Αυτό έγινε σαφές και μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), αλλά και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, το απόγευμα, με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και επιχειρηματίες της περιοχής.

Οπως προκύπτει, από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης, οι βιομήχανοι ζητούν και νέα αύξηση του ορίου των απολύσεων, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Σημαντικά θετικό βήμα χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη λειτουργία της προσωρινής εργασίας, αφού «υιοθετεί τα ευέλικτα και σύγχρονα μοντέλα απασχόλησης στην ελληνική αγορά».

Στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης» της κοινωνικής ασφάλισης ζητούν κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών μέσα από τη μείωση των χαρακτηρισμένων ως τέτοιων επαγγελμάτων.

Αναφέρουν πως οι νέες διατάξεις για τα εργασιακά θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των προσλήψεων, «εξαιτίας του αυξημένου εργατικού κόστους». Είπαν πως «η εφαρμογή των διατάξεων για τις υπερωρίες επέφερε αύξηση του συνολικού κόστους κατά 20-22%». Πως «το κόστος της υπερωριακής εργασίας (νόμιμης ή παράνομης) είναι δυσανάλογο των προσφερόμενων υπηρεσιών». Παρ' όλα αυτά ζητούν αύξηση του αριθμού των ωρών της νόμιμης υπερωριακής εργασίας, στο πλαίσιο και των επιθυμιών τους, που αποκαλύπτονται από το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Βεργίνης. «Στην Ασία οι επιχειρήσεις δίνουν υπερωρίες στους εργαζόμενους, αλλά πώς. Του λέει, αύξησε την παραγωγή σου στο πλαίσιο του κανονικού σου ωραρίου και μετά σου δίνω να δουλέψεις και υπερωρία».

Επίσης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, οι βιομήχανοι ζητούν αποδέσμευση των δημιουργούμενων νέων θέσεων εργασίας από το ποσό των επιχορηγήσεων. Και χαρακτήρισαν ως σημαντικό αντικίνητρο τη δέσμευση που υπάρχει και προβλέπει πως για κάθε 15 εκατ. δραχμές επένδυση πρέπει να δημιουργείται 1 θέση εργασίας.

Τα παραπάνω έχουν ήδη τεθεί υπόψη της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε πως ό,τι κριθεί απαραίτητο, θα αναθεωρηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Τέλος, οι βιομήχανοι ζητούν την έναρξη του ελληνικού προγράμματος ανασυγκρότησης για τα Βαλκάνια, που προσεγγίζει τα 200 δισ. δραχμές, για την επέκταση των επιχειρήσεών τους στη «μεγάλη ενδοχώρα». Και για τη διευκόλυνση της δράσης τους, πρότειναν τη δημιουργία υφυπουργείου Βαλκανικών Υποθέσεων που θα λειτουργεί υπό το ΥΜΑΘ και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των κονδυλίων για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και επίλυσης θεμάτων που σήμερα εμπίπτουν σε αρμοδιότητες 2-3 υπουργείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ