Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Γερμανικές και άλλες... πιέσεις για να θαφτεί το θέμα

Αντιδράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα

Φανερά ενοχλημένοι από την αρνητική γι' αυτούς τροπή που πήρε στα δικαστήρια η υπόθεση των αποζημιώσεων προς τα θύματα του ναζισμού στην περίοδο της κατοχής και αποθρασυμένοι από τη «στάση κατευνασμού» της ελληνικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί επίσημοι επεμβαίνουν ωμά και πιέζουν για να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί που έχουν αποφασιστεί από τα ελληνικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο Λιβαδειάς - Αρειος Πάγος), ενόψει της άρνησης της γερμανικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τα θύματα.

Απάντηση στην πρόκληση του Γερμανού προέδρου δίνει με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, όπου, αναφέρεται:

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες στις 4/9/2001 ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιοχάνες Ράου δήλωσε πως αν προχωρήσουν σε κατάσχεση γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα τα ελληνικά δικαστήρια, τότε θα διασαλευτούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Επίσης αποκάλυψε πως, πριν από ενάμιση χρόνο, είχε καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε χειρονομία καλής θέλησης ως προς το θέμα των αποζημιώσεων και η έκκλησή του έπεσε στο κενό.

Ετσι, από τη μια πλευρά παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ηθικής και ιστορικής σημασίας και παρουσιάζεται να ψέγει τη γερμανική κυβέρνηση για την απαράδεκτη στάση της έναντι του ελληνικού λαού. Από την άλλη θεωρεί πως αν διεκδικήσουμε τα απαράγραπτα δικαιώματά μας (σσ τα θύματα), είμαστε εμείς αίτιοι και υπαίτιοι της διατάραξης των ελληνογερμανικών σχέσεων, πράγμα που θα έχει συνέπειες και στις διακρατικές σχέσεις μας.

Ως Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

α) Καταγγέλλουμε τη γερμανική κυβέρνηση για τον απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο που αυτοεξαιρείται από το χρέος της και όσον αφορά τις απειλές του προέδρου, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

β) Ευχαριστούμε τους ελεύθερους σκεπτόμενους Γερμανούς που συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματά μας και θα συνεχίσουμε μαζί τους τον αγώνα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17.9.2001 συνεδριάζει το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου στις 17/9/2001 και, δυο μέρες αργότερα, στις 19/9, συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο όπου από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ματθία, (ξαναπαρέπεμψε το θέμα στο Α' Τμήμα ενώ είχε, ήδη, αποφασίσει η Ολομέλεια της οποίας προήδρευε...) - ο οποίος προφανώς εκφράζει και άλλους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες - με στόχο να ανακοπεί η 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έδινε το πράσινο φως για κατασχέσεις περιουσίας του γερμανικού δημοσίου (πχ Γκαίτε κ.ά.). Και, εάν επιτύχει αυτή η προσπάθεια, ουσιαστικά ενταφιάζουν οριστικά τις απαιτήσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται η εγκληματική συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων (2011-01-11 00:00:00.0)
Στην Ιταλία μεταφέρεται η υπόθεση (2007-06-14 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι 65.000 αγωγές (2002-04-17 00:00:00.0)
Στις καλένδες οδηγούνται οι γερμανικές αποζημιώσεις (2001-11-17 00:00:00.0)
Η τύχη τους στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (2001-10-09 00:00:00.0)
Περιπλέκεται επικίνδυνα η υπόθεση (2001-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ