Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Στον αέρα» οι 65.000 αγωγές
  • Υπέρ του γερμανικού Δημοσίου η εισήγηση του Αθ. Ράντου.
  • Συγκέντρωση αντιστασιακών και θυμάτων της χιτλερικής κατοχής, σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από τον Αρειο Πάγο

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες αγωγές των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, αφού η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Αθ. Ράντου, κατά τη σημερινή συζήτηση των γερμανικών αποζημιώσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), για το θέμα της «ετεροδικίας», δικαιώνει το γερμανικό Δημόσιο.

Για τη δραματική τροπή που παίρνει η υπόθεση των γερμανικών οφειλών, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν έβαλε το θέμα με αξιώσεις στη γερμανική κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας. Αντίθετα, εξελίσσεται μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη, με τις γνωστές μεθοδεύσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, όπου η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου και στο τέλος, λίγο - πολύ, να πει «αυτή ήταν η ετυμηγορία των δικαστηρίων».

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην προχτεσινή συνέντευξη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ο επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ε. Μαχαίρας, κατήγγειλε ότι έξι χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο προσπαθεί να πετύχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, αλλά ο Κ. Σημίτης αρνείται επίμονα μια τέτοια συζήτηση και παρέπεμψε την υπόθεση στον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοια είναι και η τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, ο οποίος δε δέχτηκε συνάντηση με την επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και την παρέπεμψε στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Θ. Ρουσόπουλο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δε θέλουν να ασχοληθούν με τις γερμανικές επανορθώσεις και βλέπουν ως χρυσή ευκαιρία μια αρνητική δικαστική απόφαση. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την πρακτική του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, ο οποίος παρενέβη σε δικαστική απόφαση και απέτρεψε την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των γερμανικών ακινήτων (Ινστιτούτο Γκαίτε και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή).

Η σημερινή δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως επισήμανε το Εθνικό Συμβούλιο είναι ιστορική δίκη και αυτό γιατί ή θα δικαιώνει κατά τερατώδη τρόπο τα ανοσιουργήματα των θυτών - των ναζί ή θα αποδώσει δικαιοσύνη στα αμέτρητα θύματα. Σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα προσφύγει ακόμη και στα διεθνή δικαστήρια.

Στο μεταξύ, αν γίνει δεκτή η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Αθ. Ράντου από το ΑΕΔ, τότε σημαίνει ότι οι 65.000 περίπου αγωγές που έχουν κατατεθεί στα ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας αποζημιώσεις από το γερμανικό Δημόσιο, δε θα μπορούν να εκδικαστούν στα ελληνικά δικαστήρια. Είναι εύλογο, λοιπόν, ότι τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των χιτλερικών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια μακρόχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη επί γερμανικού εδάφους και η αξίωση για ηθική και οικονομική αποκατάσταση ακυρώνεται.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο καλεί τους αντιστασιακούς και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας να παραβρεθούν στη σημερινή δίκη στον Αρειο Πάγο, στις 6.00 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ