Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβιάζουν το Σύνταγμα οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ

Κοινή δήλωση 30 βουλευτών, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους 30 βουλευτές, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με κοινή τους δήλωση, σημειώνοντας, παράλληλα, και τις ευθύνες της πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο την ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης γίνεται παραβίαση του Συντάγματος «στη μετάδοση των ειδήσεων και της πληροφόρησης του ελληνικού λαού. Παραβιάζεται η αντικειμενικότητα στις ειδήσεις και η στοιχειώδης πληρότητα στην πληροφόρηση και δε γίνεται καμία ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων και των γεγονότων. Και φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το μείζον θέμα που αφορά στην κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «πολλές φορές η λειτουργία της τηλεόρασης βρίσκεται σε εξωσυνταγματικά πλαίσια» και υπενθυμίζουν το σχετικό άρθρο (15) του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ότι η επιβολή των κυρώσεων υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι ο άμεσος έλεγχος του κράτους έχει ως σκοπό «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασμό και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Σχετικά με το παραπάνω οι 30 βουλευτές αναφέρουν:

«Αυτές είναι οι σαφείς, κατανοητές από όλους και κατηγορηματικές διατάξεις του Συντάγματος τις οποίες τα μεν ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα αρνούνται να εφαρμόσουν η δε πολιτεία ή δε θέλει ή αδυνατεί να επιβάλει. Είναι ανάγκη, όμως, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, γιατί αυτό επιβάλλει η νομιμότητα, αλλά και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του ελληνικού λαού». Προειδοποιούν δε ότι εάν η λειτουργία των ΜΜΕ δεν προσαρμοστεί στο Σύνταγμα και τους νόμους τότε «αυτά θα αποτελέσουν παραθεσμική και εξωθεσμική υπερδύναμη, η οποία θα χειραγωγεί τη Δημοκρατία και θα αλλοιώνει το χαρακτήρα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, υπαλληλοποιώντας το πολιτικό του προσωπικό. Ως εκ τούτου αναφέρουν ότι είναι ανάγκη για τη συγκρότηση «Ανεξάρτητης Αρχής όχι μόνο με εντιμότητα και ακεραιότητα ήθους, αλλά και με αποφασιστικότητα για να είναι το έργο της αποτελεσματικό στον τομέα της ασύδοτης ραδιοτηλεόρασης». Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ «εννοούν να ασκούν στην ουσία πολιτική εξουσία χωρίς νομιμοποίηση και χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους δημόσιο περιουσιακό στοιχείο, δηλαδή περιουσία του λαού, όπως είναι οι συχνότητες, το οποίο έχουν κατά παραχώρηση, για να προσφέρουν στο λαό και στην καλύτερη δυνατή ποιοτική του μορφή, κοινωνικά αγαθά όπως είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός».

Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Ν. Γκατζής, και οι βουλευτές Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής, Κ. Σπυριούνης, Β. Βασιλακάκης, Π. Κουρουμπλής, Χρ. Μαγκούφης, Στ. Ματζαπετάκης, Η. Παπαηλίας, Αρ. Τσιπλάκος, Ε. Παπαδημητρίου, Μ. Κεφαλογιάννης, Β. Τσίπρας, Κ. Τσιπλάκης, Α. Φλωρίδης, Θ. Κατσίκης, Αθ. Γιαννόπουλος, Ν. Κατσαρός, Α. Ρεγκούζας, Θ. Μπούρας, Σ. Κούβελας, Κ. Διαμαντής, Ν. Ζαμπουνίδης, Γ. Καρατζαφέρης, Ε. Κοντομάρης Η. Καλλιώρας, Απ. Ανδρεουλάκος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Β. Κεδίκογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ