Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Αναζητείται «εύλογο τίμημα»

Στην αναζήτηση μιας «εύλογης αποζημίωσης» προς τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ φαίνεται πως συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως καταγράφεται στο υπόμνημα που υπέβαλε χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Τύπου, προφανώς για να θολώσει τα νερά, ισχυριζόταν ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις του έκπτωτου βασιλιά».

Η ελληνική κυβέρνηση με το υπόμνημα που κατέθεσε χτες παρουσιάζει την επιχειρηματολογία της, που σε γενικές γραμμές είναι προσανατολισμένη στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού.

Στο υπόμνημα κατ' αρχάς επισημαίνεται ότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο, με την απόφασή του στις 23.11.2000, δε θεώρησε παράνομη την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας, αλλά απλώς έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τα περιουσιακά δικαιώματα του τέως, επειδή δεν του κατέβαλε καμία αποζημίωση.

Οπως είναι γνωστό, ο τέως απαιτεί αποζημίωση τουλάχιστον 161.100.000.000 δρχ. Στο υπόμνημά της η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει στο δικαστήριο ότι η απαλλοτρίωση έγινε σύμφωνα με το νόμο και υποστηρίζει πως, αν το δικαστήριο θεωρήσει ότι οφείλεται αποζημίωση, αυτή δεν μπορεί να είναι πλήρης, αλλά εύλογη, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Πρώτον, τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που είχαν δοθεί στο παρελθόν στην τέως βασιλική οικογένεια.

Δεύτερον, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των ακινήτων ως δασικών εκτάσεων και αρχαιολογικών χώρων.

Τρίτον, ότι η απαίτηση του τέως είναι υπερβολική και δε συνάδει με την πραγματική αξία της περιουσίας.

Οσο για το αίτημα του τέως περί «ηθικής αποζημίωσης», η κυβέρνηση στο υπόμνημα που υπέβαλε επισημαίνει ότι η πολιτική φύση της διαφοράς και η πολιτική στάση του τέως σε σχέση με το πραξικόπημα και την παραβίαση της συνταγματικής τάξης της χώρας δε δικαιολογούν καταβολή αποζημίωσης, λόγω ηθικής βλάβης, ούτε κατά ένα ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατηγορηματικά απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση τις αξιώσεις του τέως βασιλιά στο θέμα της βασιλικής περιουσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της για τη βασιλική περιουσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις παράνομες αξιώσεις του τέως και δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μαζί του», δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμα και η όποια συζήτηση για συμβολική αποζημίωση θα πρέπει να λάβει υπόψη τους παράγοντες που μηδενίζουν το τίμημα, δηλαδή ο χαρακτηρισμός κάποιων εκτάσεων ως δασικών και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και οι φόροι κληρονομιάς και μεταβίβασης που οφείλονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορόνες χωρίς αντίκρισμα από την κυβέρνηση (2011-01-14 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι απαλλοτριώσεις (2006-12-23 00:00:00.0)
«Στο δρόμο» μετά την απαλλοτρίωση (2005-10-14 00:00:00.0)
Πρόθυμη να πληρώσει για τη «βασιλική περιουσία» (2002-11-19 00:00:00.0)
Παζάρια με τον Γλύξμπουργκ (2001-05-24 00:00:00.0)
Ικανοποίησε τις αξιώσεις των Γλύξμπουργκ! (2000-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ