Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την έκθεση για την τρομοκρατία

Περιέχει εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν κείμενο στο Ευρωκοινοβούλιο, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο τους στην Εκθεση Gr. Watson, που είχε θέμα «Ο ρόλος της Ενωσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο ως άνω κείμενο οι Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές σημειώνουν τα εξής:

«Εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες περιέχει η έκθεση Watson σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως μας λέει ο εισηγητής, στοχεύει στη θεσμοθέτηση από όλα τα κράτη-μέλη ενός ελάχιστου νομικού πλαισίου σχετικά με την έννοια του εγκλήματος της τρομοκρατίας και τις προβλεπόμενες ποινές. Ο εισηγητής θεωρεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η ΕΕ έχει κατακτήσει ένα τέτοιο επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας, ώστε η προσφυγή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο πέραν του "δημοκρατικού διαλόγου" και της "επίλυσης των διαφορών μέσα από τους θεσμούς" πρέπει να ποινικοποιηθεί. Ζητάει από τα κράτη-μέλη να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να προλαμβάνουν το σχηματισμό "βίαιων" ομάδων καθώς και την εμφάνιση ή διατήρηση "φιλικού περιβάλλοντος για τους τρομοκράτες".

Η παραπάνω περιγραφή κάνει, νομίζουμε, φανερό ότι ο στόχος όλης αυτής της φιλολογίας δεν είναι άλλος από την τρομοκράτηση και καθυπόταξη όλων όσοι αντιστέκονται στη βίαιη επίθεση που έχει εξαπολύσει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Με πρόσχημα τη δίκαιη αντίθεση προς τη συχνά ύποπτης έμπνευσης ατομική τρομοκρατία, επιδιώκεται η βίαιη καταστολή, ει δυνατόν εν τη γενέσει, των ευτυχώς αναπτυσσόμενων αγώνων των λαών της Ευρώπης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, έτσι όπως εκφράστηκαν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Νίκαια, Γκέτεμποργκ και ιδιαίτερα στη Γένοβα).

Νωπές είναι ακόμη οι φωνές Ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων που ταύτιζαν τους διαδηλωτές με εγκληματίες και τρομοκράτες. Τώρα επιχειρείται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να εναρμονιστεί το ποινικό οπλοστάσιο των κρατών-μελών σχετικά με την τρομοκρατία. Μεθαύριο περιμένουμε την απαγόρευση και ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και κάθε μορφής πολιτικής ανυπακοής. Σε μια τέτοια προοπτική παραπέμπει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στον απόηχο των διαδηλώσεων του Γκέτεμποργκ και λίγο πριν τις διαδηλώσεις της Γένοβας.

Η κατάλυση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων του Γκέτεμποργκ και της Γένοβας δε συνιστούν άραγε πράξεις τρομοκρατίας; Οι δύο νεκροί της κρατικής τρομοκρατίας του σουηδικού και του ιταλικού κράτους δεν αποτελούν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας; Ηδη έχουν ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες από τη βελγική προεδρία για την ακόμη πιο βίαιη αντιμετώπιση του "τρομοκράτη-λαού" ενόψει των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν (Βρυξέλλες).

Η χώρα μας ανήκει σ' εκείνες που απέκτησαν πρόσφατα πρόσθετη ειδική νομοθεσία για τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για έναν νόμο που ψηφίστηκε από μια εικοσάδα παρόντων βουλευτών και που συνιστά άμεση απειλή ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες, που ο ελληνικός λαός έχει με αγώνες και θυσίες κατακτήσει, που αναιρεί θεμελιώδη δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο της κρατικής αυθαιρεσίας την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ενάντια στο νόμο αυτό συσπειρώθηκε μια ευρεία γκάμα δημοκρατικών προσωπικοτήτων καθώς και συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποινικοποιούν τη σκέψη, την έκφραση και τη διακίνηση ιδεών (2008-09-25 00:00:00.0)
Παγκόσμιος στρατιωτικός νόμος (2004-02-26 00:00:00.0)
«Δεν είσαστε μόνοι σας» (2001-10-02 00:00:00.0)
Κύμα αντιδράσεων ενάντια στη βαρβαρότητα των G8 (2001-07-26 00:00:00.0)
Το χρώμα της ελπίδας (2001-07-10 00:00:00.0)
Η «ελευθερία» τους... (2001-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ