Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ποινικοποιούν τη σκέψη, την έκφραση και τη διακίνηση ιδεών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση του Ευρωτρομονόμου σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση

Βαθύτερη αντιδραστική επίθεση ακόμη και σε στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αποτελεί η τροποποίηση του «ευρωτρομονόμου» με την πρόσθεση «αδικημάτων» που, στην ουσία, ποινικοποιούν τη σκέψη, την έκφραση και τη διακίνηση ιδεών, με πρόσχημα ότι παρακινούν σε «τρομοκρατικές πράξεις».

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση της απόφασης -πλαισίου του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Το μεσαιωνικό αυτό νομικό πλαίσιο, που στήριξε και νομιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει τη δυνατότητα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών να απαγορεύουν και να τιμωρούν, αναγορεύοντας σε «τρομοκρατικά εγκλήματα» ιδέες, δράσεις και μορφές πάλης που αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και επιδιώκουν την ανατροπή της, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος στην παρέμβασή του ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Η πρόταση Συμβουλίου και Επιτροπής, με την οποία συμφωνεί η έκθεση και αφορά την τροποποίηση του "Ευρωτρομονόμου" και τη γενίκευση του φακελώματος ιδεολογικών, φιλοσοφικών αντιλήψεων και δράσης, αποτελεί βαθύτερη αντιδραστική επίθεση ακόμη και σε στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Εχει στόχο το δυνάμωμα του θεσμικού πλαισίου της καταστολής για να χρησιμοποιηθεί για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων.

Μέσα από την εισαγωγή της νέας ορολογίας της "βίαιης ριζοσπαστικοποίησης" με αιχμή τις "ακραίες ιδεολογίες", ποινικοποιείτε με αυθαίρετο τρόπο κάθε έκφραση, γνώμη, άποψη, ιδεολογική αντίληψη που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Παράλληλα με την τροποποίηση του Ευρωτρομονόμου προσθέτετε τρία ακόμη "εγκλήματα": "παρακίνηση σε τρομοκρατικά εγκλήματα", "στρατολόγηση τρομοκρατών", εκπαίδευση τρομοκρατών", συνδέοντάς τα με το Ιντερνετ.

Με αυτό το μεσαιωνικό θεσμικό πλαίσιο δίνετε τη δυνατότητα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς να απαγορεύουν και να τιμωρούν τη διακίνηση ιδεών, με πρόσχημα ότι υποθάλπουν ή παρακινούν "τρομοκρατικές" πράξεις. Ταυτόχρονα, με την ίδια φιλοσοφία μορφές πάλης και αγώνες που αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και θέλουν να την ανατρέψουν, θεωρούνται τρομοκρατικές ενέργειες. Η απάντηση των λαών πρέπει και θα είναι απειθαρχία και ανυπακοή στους αντιδραστικούς νόμους».

Μεθοδευμένες κινήσεις

Το θέμα της ποινικοποίησης της σκέψης στην ΕΕ δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί φυσική συνέχεια της οικοδόμησης ενός πολυπλόκαμου κατασταλτικού μηχανισμού, που περιλαμβάνει τη νομοθεσία, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό του (αντιτρομοκρατική νομοθεσία, Σένγκεν, Ευρωπόλ, FRONTEX, EUROJUST, αντιτρομοκρατική συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ, περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση, στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, ηλεκτρονικό φακέλωμα, κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους και στους εργασιακούς χώρους, φακέλωμα DNA).

Η αρχική δικαιολογία για αυτά ήταν το οργανωμένο έγκλημα. Κατόπιν η τρομοκρατία. Τελευταία, η δίωξη των παραγόντων που οδηγούν στην τρομοκρατία. Και τέτοιοι χαρακτηρίστηκαν οι «ακραίες πεποιθήσεις», ο «ριζοσπαστισμός». Οπως επίσημα έχει ορίσει η Κομισιόν, βίαιη ριζοσπαστικοποίηση είναι «ορισμένες απόψεις, γνώμες και ιδέες που μπορεί να οδηγήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες» όπως αυτές που περιγράφονται στην απόφαση - πλαίσιο του 2002 και εντάχθηκαν στην εθνική νομοθεσία με το ν. 3251/2004.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε Ψήφισμά του της 12/12/2007 σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητούσε την επιτάχυνση των μέτρων για την «πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης», «να απαγορευτεί επιτέλους σε ολόκληρη την ΕΕ η προβολή της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της» και επίσης «να περιοριστεί η εξάπλωση των φονταμενταλιστικών ιδεολογιών», που ως τέτοιες νοούνται οι, κατά την ΕΕ, ακραίες ιδεολογίες.

Ηδη μια σειρά κράτη προχώρησαν στη λογική της απόφασης - πλαισίου. Στη Βρετανία, ο αντιτρομοκρατικός νόμος του 2006 περιλαμβάνει το έγκλημα της «ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας». Ο Ποινικός Κώδικας της Ισπανίας περιλαμβάνει το αδίκημα της δικαιολόγησης της τρομοκρατίας, καθώς και εκείνο του εγκωμιασμού της τρομοκρατίας.

Ο νόμος για την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και της εγχώριας τρομοκρατίας που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 2007 εμπεριέχει πολλά κοινά στοιχεία με την πρόταση - πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και κάποια στοιχεία που προδιαγράφουν τις εξελίξεις και στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 899Α του νόμου αυτού, «βίαιη ριζοσπαστικοποίηση σημαίνει τη διαδικασία υιοθέτησης ή προώθησης συστήματος εξτρεμιστικών πεποιθήσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της βίας που βασίζεται σε ιδεολογικές αιτίες». Ενώ «βία που βασίζεται σε ιδεολογικές αιτίες σημαίνει τη χρήση, το σχεδιασμό χρήσης, την απειλή χρήσης δύναμης ή βίας από μια ομάδα ή πρόσωπο για να προωθήσει τις πολιτικές, θρησκευτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις του προσώπου ή της ομάδας».

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την αντικομμουνιστική εκστρατεία που ξετυλίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Οπως συνδέονται και με τους αντικομμουνιστικούς νόμους που ισχύουν σε κράτη - μέλη της ΕΕ, με την πλήρη κάλυψη της τελευταίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ