Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Ουδέν νεώτερον...

Απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπρ. Τσερβένκοφσκι

Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε χθες με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αργά χτες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες».

Ο διαμεσολαβητής επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα».

Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ. Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δύο πλευρές», η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ισα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ