Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κεντρικό πολιτικό γεγονός το αυριανό συλλαλητήριο

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι, απ' όπου θα ξεκινήσουν την πορεία τους προς τη ΧΑΝΘ τα ταξικά σωματεία

Δυο κόσμοι, από τη μια αυτός των βιομηχάνων και της κυβέρνησής τους και από την άλλη αυτός των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, αντιπαρατίθενται ήδη ανοιχτά και καθημερινά στη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων για την οργάνωση συλλαλητηρίου που θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο, με συγκέντρωση στο λιμάνι και θα συνεχιστεί με πορεία προς τη ΔΕΘ, η πλατιά ανταπόκριση που βρίσκει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για μαζική - μαχητική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, η απόφαση τελικά ως και αυτής της Ολομέλειας του ΕΚΘ που καλεί σε συγκέντρωση στη ΧΑΝΘ, έχουν δημιουργήσει ήδη ένα κλίμα πανικού στο κυβερνητικό επιτελείο. Ενας μηχανισμός συκοφάντησης της εργατικής κινητοποίησης βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η απάντηση δίνεται ήδη στους δρόμους της πόλης, πολύ περισσότερο μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλιάς, με δεκάδες εξορμήσεις των συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων. Το πλαίσιο διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, που συνθλίβεται καθημερινά κάτω από τις μυλόπετρες της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, διογκώνει την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, καταργεί τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση και περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα, συρρικνώνει την παραγωγική βάση και έχει μετατρέψει τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε ένα απέραντο νεκροταφείο, κυκλοφορεί μέσα από τις προκηρύξεις από χέρι - σε χέρι.

Η πύλη του λιμανιού, όπου δόθηκαν τόσες και τόσες μάχες κόντρα στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια ετοιμάζεται και πάλι να υποδεχτεί το ανυπότακτο κομμάτι του πληθυσμού της πόλης.

Εκεί, αύριο το απόγευμα στις 7.30μ.μ. στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού θα συγκεντρωθούν ξανά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, ο λαός που αντιστέκεται και διεκδικεί, θα διαδηλώσουν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στο μπλοκ κυβέρνησης - ΝΔ - βιομηχάνων που στο πλαίσιο της «μεγάλης γιορτής» της ΔΕΘ ετοιμάζονται να αναγγείλουν νέα δεινά για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Κι από κει θα ξεκινήσει η πορεία προς τη ΧΑΝΘ, όπου θα γίνει και η κεντρική συγκέντρωση.

Για να δηλωθεί από τον αγωνιζόμενο λαό της πόλης πως, όπως δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα ενάντια στην πολιτική για το Ασφαλιστικό, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βαλκανική, έτσι και τώρα συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική διεύρυνσης των προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική που πνίγει τη Θεσσαλονίκη και τη μετατρέπει σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Να αναδείξει αγωνιστικά πως πίσω από τις εξαγγελίες για κοινωνικές παροχές - κοροϊδία, για έργα, για το μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση και οι ...συνταξιδιώτες της στο όραμα της ΟΝΕ και της «παγκοσμιοποίησης», επιχειρούν να κρύψουν την ουσία της πολιτικής τους. Να κρύψουν το 18% της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη, την παραγωγική ερήμωση, το ξεπούλημα των οργανισμών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, να κρύψουν την ερήμωση της υπαίθρου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη διεύρυνση των αδιεξόδων στη μόρφωση και τη δουλιά.

Θα «σπάσουν» τη φιέστα της συναίνεσης

Παρά τις πιέσεις των κυβερνητικών συνδικαλιστών, καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Παρά τις έμμεσες απειλές και τους εκβιασμούς στους χώρους δουλιάς, το παραμύθι «να ακούσουμε πρώτα τις εξαγγελίες και μετά βλέπουμε αν θα αντιδράσουμε», οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν να μπει τέρμα στον αντιλαϊκό κατήφορο και στο παζάρι των κατακτήσεών τους που γίνεται μέσα από τα τραπέζια «διαλόγου» και «προβληματισμού», στα οποία συμμετέχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των Τραπεζών, οι οικοδόμοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργοστασιακοί εργάτες δηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να δώσουν το «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα που μεταφέρουν καθημερινά μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιούν στους χώρους δουλιάς συνδικαλιστές της Εργατικής Ενότητας και του ΠΑΜΕ.

Μετά την Α` ΕΛΜΕ, χτες και η Δ` ΕΛΜΕ αποφάσισε να συμμετέχει στην κινητοποίηση του Σαββάτου που παίρνει πανεργατικό - παλλαϊκό χαρακτήρα, και να διεκδικήσει «Να πάψει η Θεσσαλονίκη να χρησιμοποιείται ως ναύσταθμος του ΝΑΤΟ, να σταματήσουν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον νέο προϋπολογισμό (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση), αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου».

Με αποφάσεις τους, χτες, τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ανακοίνωσαν και η Ομοσπονδία Προσωπικού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, τα σωματεία «Φιλκεράμ Τζόνσον», «ΠΕΤ -ΟΤΕ», ΔΕΘ, ΕΛΛΕΝΙΤ, κλπ.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα, αγωνιστικά υποδέχονται τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα το συνοδεύει, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που επίσης θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

  • Στα πλαίσια της επιχείρησης καλλιέργειας πολεμικού κλίματος εναντίον των εχθρών - διαδηλωτών, χτες έγινε γνωστό πως εκτός από τις 40 διμοιρίες των ΜΑΤ (ενισχύσεις) που ήδη έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη, η εισαγγελία, μετά από αίτημα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να διαθέσει 5 εισαγγελείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στα σημεία των συγκεντρώσεων, που διοργανώνονται σήμερα και αύριο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 8 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (2007-08-10 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια αντίστασης (2005-09-02 00:00:00.0)
Οι μηχανές στο φουλ (2005-09-01 00:00:00.0)
Βήμα διεκδίκησης η διαδήλωση στη ΔΕΘ (2002-08-24 00:00:00.0)
Στο πόδι ο εργαζόμενος λαός (2001-09-05 00:00:00.0)
Πυρετός δουλιάς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου (2001-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ