Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ολέθριες οι συνέπειες για τις υποψήφιες χώρες

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, που έγινε την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αφορούσε την προσχώρηση των 12 υποψήφιων χωρών στην ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας ανέφερε τα εξής:

«Με βάση και την ελληνική πείρα, είμαι σίγουρος ότι, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται η πρόταση ψηφίσματος Brok, θα επιδεινωθεί η ήδη δεινή θέση των υπό ένταξη λαών στην ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να υπηρετεί το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Ηδη από τον προθάλαμο της ένταξής τους βιώνουν τις ολέθριες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης της οικονομίας τους στο ξένο κεφάλαιο. Αισθήματα αλληλεγγύης μας οδηγούν λοιπόν στην καταψήφιση των εκθέσεων. Δε θέλουμε να είμαστε συνένοχοι.

Ως προς την Κύπρο, σημειώνουμε τα θετικά σημεία της έκθεσης Poos (γι' αυτό εξάλλου και δε θα την καταψηφίσουμε, αλλά θα απόσχουμε). Ωστόσο, ισχύει κι εδώ η παραπάνω γενική πολιτική θέση μας. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι η προενταξιακή διαδικασία ιδιαίτερα μετά το Ελσίνκι, όχι μόνο δεν έφερε τη λύση του Κυπριακού, αλλά ενθάρρυνε την Αγκυρα και τον υποτελή της Ντενκτάς για ακόμη πιο αδιάλλακτη στάση. Βλέπουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη αξιοποιούνται ως μέσο πίεσης προς την κυπριακή ηγεσία για αποδοχή μιας συνομοσπονδιακής «λύσης», δηλαδή για την de jure αναγνώριση της εισβολής και κατοχής του κυπριακού εδάφους και την πλήρη εγκατάλειψη των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ (βλέπε και σχετικές δηλώσεις του σημερινού Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Λ. Μισέλ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ