Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Παιχνίδια» από τον Ντενκτάς

Τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτέμβρη, παρά τη δημόσια απόρριψή της από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μανουέλ ντε Αλμέιρα - ε - Σίλβα δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει ενημερώσει απευθείας το Διεθνή Οργανισμό για την άρνησή του να μετάσχει στις συνομιλίες και γι' αυτό, είπε, ελπίζουν πως θα βρει τον τρόπο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την ημέρα που έχουν προσκληθεί, τόσο αυτός όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Απορρίπτοντας την πρόσκληση Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι κατά τις συνομιλίες με τον Αλβάρο ντε Σότο δε δημιουργήθηκε η αναγκαία βάση για την τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να συμμετάσχει σε οποιουδήποτε είδους συνομιλίες.

Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί τη Δευτέρα το πρωί για τη Νέα Υόρκη, μέσω Ζυρίχης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών στις 12 Σεπτέμβρη στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι κινήσεις του Ραούφ Ντενκτάς και το βάρος των συνεπειών τους θα βαραίνουν τόσο τον ίδιο όσο και την Τουρκία, η οποία, πρόσθεσε, με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στηρίζει τον κατοχικό ηγέτη παρέχοντάς του πλήρη κάλυψη.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δείχνει διαφοροποίηση στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, αλλά ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα εφόσον αυτή εξακολουθεί να ισχύει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο εκπρόσωπος, είναι έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο με τον Ραούφ Ντενκτάς είτε ως συνέχεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών είτε και απευθείας υπό την προϋπόθεση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αποφασίσει να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για απευθείας μυστικές συνομιλίες, ο εκπρόσωπος είπε ότι ενώπιον της κυβέρνησης δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα και δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα τα οποία εκτρέπουν από την ουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ