Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας

πολεμικών εξοπλισμών...

Σε παγκόσμια κλίμακα και για έβδομο κατά σειρά χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση στο εμπόριο όπλων. Αυτό προκύπτει από μια Μελέτη του αμερικάνικου Κογκρέσου, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα.

Με ένα τζίρο, ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ έχουν κατορθώσει στη διάρκεια του 1997 να συγκεντρώσουν στα χέρια τους το 44% του συνόλου των εξαγωγών πολεμικών εξοπλισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Παρ' όλα αυτά, όμως, η Ρωσία και η Γαλλία εξακολουθούν όλο και περισσότερο να κερδίζουν έδαφος στον τομέα αυτό. Μάλιστα δε, σχετικά με τις προμήθειες όπλων στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι δυο αυτέςθα πρέπει να βρίσκονται πιο μπροστά από τις ΗΠΑ.

Μια κάποια μικρή υποχώρηση σημειώθηκε στις εξαγωγές προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σαν κύρια αιτία θα πρέπει να θεωρηθεί η οικονομική κρίση, που έχει ξεσπάσει στην Ασία, καθώς και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η Νότια Κορέα για παράδειγμα, προγραμμάτιζε την αγορά ενός ΑΒΑΚΣ(σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης), αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λόγω, όμως, της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, η προμήθεια αυτή έχει διαγραφεί από τον κατάλογο αγοράς πολεμικών εξοπλισμών.Ταυτόχρονα, πολλές χώρες της Απω και Εγγύς Ανατολής, λόγω έλλειψης χρημάτων, αναγκάστηκαν ν' αναβάλουν διάφορες παραγγελίες όπλων ή τις έχουν εντελώς διαγράψει. Παρ' όλα αυτά, όμως, συνεχίζεται η άνοδος συμμετοχής των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια αγορά όπλων, αν και όχι με την ίδια ταχύτητα, όπως και πριν. Το ποσοστό συμμετοχής τους αυτή τη στιγμή, φθάνει στο 71%. Οι πιο πλούσιοι αγοραστές, που εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή, σύμφωνα πάντα με την Εκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, είναι η Σαουδική Αραβία, η Ταϊβάν, η Αίγυπτος, το Ιράν και το Κουβέιτ. Ταυτόχρονα, όμως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναρριχώνται με μεγάλη ταχύτητα στην κορυφή αγοράς πολεμικών εξοπλισμών, αφού για 7 δισεκατομμύρια δολάρια προτίθενται να αγοράσουν 80 υπερσύγχρονα μαχητικά Τζετ.

Τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στη διάρκεια του πρώτου ήμισυ της δεκαετίας του '90, κατείχε τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές μεταχειρισμένου πολεμικού εξοπλισμού, σήμερα έχει πέσει μερικές θέσεις πιο κάτω. Αυτή, όμως, τώρα, κατέχει μια από τις ηγετικές θέσεις σε παγκόσμια κλίμακα στις εξαγωγές όπλων, τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε περίπτωση πολέμου, όσο και από ιδιώτες. Ο τζίρος έχει φθάσει στα 30 δισεκατομμύρια μάρκα. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κυβέρνηση της Βόννης, παρέχει όλες τις διευκολύνσεις, προκειμένου τα πολεμικά κοντσέρν της χώρας στον τομέα εξαγωγής σύγχρονων οπλικών συστημάτων ν' αποκτήσουν μεγάλη ανταγωνιστική ικανότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ