Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Βιασύνη" για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο

Δε χωράει καμιά αμφιβολία, ότι οι πολεμικές ασκήσεις που πραγματοποίησε ή πρόκειται να κάνει το ΝΑΤΟ στην Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελούν συστατικό μέρος των σχεδίων της ανώτατης ηγεσίας της ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τη χρησιμοποίηση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων.

Πάντως, σε περίπτωση που όλα αυτά εξαρτιόνταν από τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, τότε, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, "από καιρό τώρα, θα είχαν πέσει οι πρώτες βόμβες...". Είναι γεγονός ότι, ο Ρίε, για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν έτοιμος να προσφέρει 14 μαχητικά και ανιχνευτικά "Τορνέιντος". Μάλιστα δε, κατά την άποψή του, το ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιθέσεις, ακόμα και παρά τη μη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και χωρίς τη σχετική εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κι όλα αυτά σήμερα και όχι αύριο...

Βέβαια, στα λόγια, η Βόννη, τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, δεν μπορεί να πειστεί η δημόσια κοινή γνώμη, αφού η Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί επίμονα από το Βελιγράδι να αποσύρει από την περιοχή τις αστυνομικές και στρατιωτικές του δυνάμεις. Αυτό, όμως στην πράξη θα σήμαινε ν' αφεθεί ελεύθερο το έδαφος για τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό να πραγματοποιήσει τις "εθνικές εκκαθαρίσεις", προχωρώντας έτσι στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην καρδιά της Σερβίας. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από το Βελιγράδι.

Αντί, λοιπόν, να καταβληθούν πραγματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, με την εξάντληση όλων των διπλωματικών δυνατοτήτων, οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας "σπάνε το κεφάλι τους" για το ποιες δυνατότητες στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να εξευρεθούν...

Προεκλογική περίοδος

Φυσικά, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο σε καμιά περίπτωση δεν ήταν δυνατόν ν' απουσιάσει από τον προεκλογικό αγώνα: Στα πλαίσια μιας εκπομπής στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης με κεντρικό θέμα"γερμανική εξωτερική πολιτική", ο υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, αδράχνοντας την ευκαιρία ξεσπάθωσε κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας απειλώντας για μια στιγμή και πάλι με στρατιωτικό χτύπημα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ρίε, απευθυνόμενος προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θέλησε να του κάνει ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο δεν παρουσιάσει μια ύφεση, τότε μέσα σ' ένα χρονικό διάστημα τριών - πέντε εβδομάδων θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ένα στρατιωτικό χτύπημα του ΝΑΤΟ. Σχετικά, αναφέρουμε ότι, τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόννης, όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχουν συμφωνήσει, ώστε στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη σχετική εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι, οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού αποτέλεσαν ένα από τα προεκλογικά τεχνάσματα, σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας του και είχαν κάποια απήχηση σε δεξιά στρώματα εκλογέων, οι επικίνδυνες αυτές προθέσεις θα πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, με δεδομένο το ρόλο που επιθυμεί η Γερμανία να παίξει στην περιοχή.

Το "μονοπώλιο της βίας" από τον ΟΗΕ στο ΝΑΤΟ

Οι απειλητικές όμως δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, αποσκοπούν στο ν' αφαιρεθεί "το μονοπώλιο της βίας" από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να περάσει ολοκληρωτικά στη διάθεση της ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώνεται από την επεξεργασία ενός σχετικού Σχεδίου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση μη ικανότητας λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο μέλλον να παραχωρείται το δικαίωμα στη Συμμαχία να δίνει αυτή την εντολή για στρατιωτικές επεμβάσεις...

Βέβαια, το Σχέδιο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τον Απρίλη του 1999. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, όμως, βιάζεται πάρα πολύ και θέλει από τα πριν μια στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, ο Ρίε, μιλά για "μια άλλη, ανάλογη νομική βάση" σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδώσει μια αρνητική απόφαση για στρατιωτική επέμβαση. Βέβαια, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι πολύ εύκολο ν' αντιληφθεί κανείς ποιο διεθνή ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τα άλλα, ο Γερμανός υπουργός, δε θέλει να πάρει υπόψη του ούτε και αυτό το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ετσι, λογικά αναρωτιέται κανείς ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Ρίε να προσφέρει στο ΝΑΤΟ 14 μαχητικά και ανιχνευτικά "Τορνέιντος" για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, αφού κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις σχετικές συνταγματικές διατάξεις. Γιατί, μια συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις θα πρέπει να θεωρηθεί αντισυνταγματική σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δυο όροι, τους οποίους έχει καθορίσει με σχετική του απόφαση το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στις 12 Ιούνη του 1994: Πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεύτερον, σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση απαιτείται σχετική απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Ν. Η. - Η.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεδιπλώνεται η επέμβαση και οι αντιπαραθέσεις...(2001-08-19 00:00:00.0)
Στρατιωτική περικύκλωση...(1998-12-13 00:00:00.0)
"Αδιέξοδο" συνομιλιών, ένα βήμα πιο κοντά η επέμβαση(1998-10-07 00:00:00.0)
Νέο εμπάργκο και σενάρια επέμβασης(1998-06-10 00:00:00.0)
Προβλήματα και ανησυχίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ(1997-05-04 00:00:00.0)
Στρατηγικός "πειρασμός" για τους ιμπεριαλιστές(1996-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ