Η «Negra» - έτσι την αποκαλούν οι συμπατριώτες της - γεννήθηκε στο Τουκουμάν της Αργεντινής το 1935. Στη δεκαετία του '60 ήταν η κινητήρια δύναμη του nueva cancion, του μουσικο-λογοτεχνικού κινήματος, που βασιζόταν στη λαϊκή αργεντίνικη παράδοση και είχε σαφείς πολιτικές αναφορές.
Τα τραγούδια της έγιναν απειλή για το στρατιωτικό καθεστώς. Το 1975 συνελήφθη και το 1979 καταφεύγει αυτοεξόριστη στη Μαδρίτη, όπου μένει μέχρι το 1982, οπότε επιστρέφει στην πατρίδα της. Εκτοτε ηχογράφησε πολλούς δίσκους, διευρύνοντας το ρεπερτόριό της. Ενωσε το φολκλόρ με τις μπαλάντες, το ροκ, τη μουσική της πόλης. Εσπασε τα σύνορα που χωρίζουν είδη και γενιές.
Προπώληση εισιτηρίων (8.000 δρχ. γενική είσοδος και 5.500 δρχ. φοιτητικό - μαθητικό) στο ταμείο του κινηματογράφου «Ολύμπιον» και στο «Virgin Megastores», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Εργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ της Σάμου, που διοργανώνουν το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου και το Πνευματικό Ιδρυμα «Νικόλαος Παπαδημητρίου», από 28/9 - 3/10 στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα του Πυθαγορείου.
Μεταξύ των άλλων ντοκιμαντέρ, θα προβληθεί και αυτό του, αιγυπτιακής καταγωγής, Χαρούν Φαρόκι με τίτλο «I thought i was seeing convicta», ως προπομπός του ευρύτερου αφιερώματος στο γνωστό δημιουργό ντοκιμαντέρ κατά την επόμενη, πέμπτη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ είναι: Εργασία, Τόπος και Ανθρωποι, Πορτρέτα, Πολιτικό ντοκιμαντέρ και, ειδικά για φέτος προστέθηκαν και οι ενότητες για τη Μετανάστευση και για τα ντοκιμαντέρ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής: «Αγέλαστος πέτρα» του Φίλιππα Κουτσαφτή (2000), «Τελευταίος σταθμός Κρόιτσμπεργκ»» του Γιώργου Καρυπίδη (1975), «Line up» Amir Har Gil (Ισραήλ, 2000), «I thought i was seeing convicta» του Χαρούν Φαρόκι (Αίγυπτος, Γερμανία), «Λευκωσία εντός των τειχών» του Ηλία Δημητρίου (Κύπρος, Ελλάδα, 2001), «Για μια στιγμή» της Αλίντας Δημητρίου (1988), «100 ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού (1963), «Regarting Bunuel» των Jose Luis Lopes Linares και Javier Rioyo (Ισπανία, 2000), «Las Mininas» Eva Ortis (Ισπανία, 2000), «Στα Τουρκοβούνια» του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1982), «Μνήμη Μάνου Λοΐζου» του Λάκη Παπαστάθη (1983), «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» του Σταύρου Ψυλλάκη (2000), «Επισκεφτείτε την Ελλάδα» του Φώτου Λαμπρινού (1969), «Les barbiers de cette ville» Hany Tamba (Λίβανος - Γαλλία, 1996), «Ayriligin yrdu huzun Kayakoy» Enis Rika (Τουρκία, 2000), «Ganc sinema» Oskan Yilmaz (Τουρκία), «Ελληνικές σπεσιαλιτέ» του Φίλιππου Τσίτου (2000), «Basmakinist» Nasmi Ulutak (Τουρκία, 1992), «Νύχτες κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη (2001), «Παμβώτις - Χατζής» των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα (1991).
Ο Βίκτωρ Αρδίττης ευχαρίστησε τον υπουργό που του ανέθεσε τη διεύθυνση του «ισχυρότερου, ιστορικότερου και ίσως σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού στην Ελλάδα». Είπε ότι στόχος είναι «να δυναμώσουμε τη φυσιογνωμία του, να την κάνουμε ισχυρή στη συνείδηση της πόλης, στην καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων και σε όλη την Ελλάδα. Να αποκτήσει μια φυσιογνωμία και μια δραστηριότητα ενός δημόσιου ευρωπαϊκού θεάτρου».
Θυμίζουμε ότι μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα η παράσταση «Εκάβη -Κύκλωπας» του Ευριπίδη κλείνει τον κύκλο της με παραστάσεις (15-18/9) στο θέατρο Δάσους. Την παράσταση σκηνοθέτησαν ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Διαγόρας Χρονόπουλος («Εκάβη») και ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Ρήγας («Κύκλωπας»).
«Αχ! Αυτές οι γυναίκες» τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση γελοιογραφίας Ελλήνων και Γάλλων σκιτσογράφων που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών «Φιλοχωρία» στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης (διάρκεια μέχρι τις 15/9).
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι: Βασίλης Μητρόπουλος, Γιώργος Ακοκαλίδης, Κώστας Βλάχος, Γιάννης Καλαϊτζής, Γήσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Σκουλάς, Ηλίας Ταμπακέας, Κώστας Μητρόπουλος, Κώστας Αρώνης, Σπύρος Δερβενιώτης, ΚΥΡ, Ντούσαν Ρέλιτς, Στάθης, Βασίλης Χριστοδούλου.
Οι Γάλλοι σκιτσογράφοι είναι οι: Brito, Cabu, Kiro, Kerleroux, Wozniak, Pancho, Delambre, Cardon, οι οποίοι είναι τακτικοί συνεργάτες γνωστών εφημερίδων και περιοδικών της χώρας τους. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ενίσχυση των ιστορικών κέντρων της περιφέρειας, μέσω του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης, οργανώνει δωρεάν σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων. Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (1-15 του Οκτώβρη), απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές φιλολογικών και ιστορικών σχολών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αφορά σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα και ιστορικά έγγραφα, σε συνδυασμό με την ιστορία της περιοχής Κοζάνης.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν με φαξ - μέχρι τις 20/9 - σύντομο βιογραφικό σημείωμα και τα ενδιαφέροντά τους, στο Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΤ, για το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο. Αριθμός φαξ: 3245.089. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 3221.337 (8.30πμ-3.30μμ).
Είκοσι τρία χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, προσφέροντας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την πιανίστα Αθηνά Καποδίστρια, ξεχωριστές συναυλίες κλασικής μουσικής. Οι φετινές εκδηλώσεις, που αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 23/9, περιλαμβάνουν έξι συναυλίες με διάσημα ονόματα, κυρίως νέα, της διεθνούς μουσικής σκηνής. Την Κυριακή στη Σαντορίνη θα δώσει συναυλία η πασίγνωστη Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, με σολίστ τον Γιούρι Μπασμέτ (βιόλα), ο οποίος και θα διευθύνει τη συναυλία, σε έργα Χίντεμιτ, Τέλεμαν και Σούμπερτ. Ακολουθούν οι συναυλίες: Του πιανίστα Παστιάλ Γκοντάρ και του βιολιστή Ερίκ Κραμπ (11/9). Του Κουαρτέτου Εγχόρδων της Οπερας Παρισίων με έργα Χάιντν, Ντεμπισί, Μπραμς και σολίστ στο κλαρινέτο τον Σπύρο Μουρίκη (14/9) και των Μάτας Κατσούλη (υψίφωνος), Ευάγγελου Χατζησίμου (τενόρος). Του πιανίστα Στίβεν Χάρισον (16/9). Στις 11/9 ρεσιτάλ του βραβευμένου πιανίστα Ντάνκαν Γκίφορντ. Το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 23/9 με συναυλία του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σύμπραξη της Αθηνάς Καποδίστρια. (Οι συναυλίες θα δοθούν στο Συνεδριακό Κέντρο, στα Φηρά Σαντορίνης).
Η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει ότι η γραμματεία της θα δέχεται τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τις προκριματικές και εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής μέχρι και τις 12 του Σεπτέμβρη (εκτός Σαββατοκύριακου). Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι: Απολυτήριο Λυκείου (αποδεικτικό ή επικυρωμένη φωτοτυπία). Πιστοποιητικό γέννησης ή επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας. Οκτώ έγχρωμες φωτογραφίες. Ωρες υποβολής δικαιολογητικών: 10 π.μ. έως 4.30 μ.μ. Διεύθυνση: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27 και Θράκης, Σταυρούπολη 54630, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνα: 589104, 589110.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ Οργανισμός - Παιδικός Σταθμός του Δήμου Καλλιθέας οργανώνει Εβδομάδα Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου, από τις 10-16/9. Στις 10/9 θα προβληθούν οι ταινίες «Ο βασιλιάς των μασκών» (κινέζικη) και «Το χωριό των ονείρων» (γιαπωνέζικη).
Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ Σύλλογος Φίλων Αρχείου και Μουσείου Γιώργου Δενδρινού και Νιοχωριτών Συγγραφέων «Ο Φλωριάς» εξέλεξε ΔΣ: Κώστας Κοντογούρης (πρόεδρος), Βαγγέλης Σακκάτος (αντιπρόεδρος), Κυριακούλα Τσαγγαράτου (γενική γραμματέας), Ανδρονίκη Δενδρινού - Παυλάκου (ταμίας), Αγγελική Ξυνταρά (ειδική γραμματέας), Γιάννης Ξυνταράς (έφορος), Σπυριδούλα Θεοχαράτου, Χρύσανθος Ξυνταράς, Ναταλία Σακκάτου (μέλη). Εξελεγκτική επιτροπή: Κώστας Δομένικος, Γεράσιμος Τσαγγαράτος, Αθηνά Δομένικου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ μνήμης του Αγγελου Σικελιανού οργανώνει (10/9, 7μμ) η «Ενωτική Πορεία Συγγραφέων» - «Ομπρέλα». Θα μιλήσουν: Γιώργος Γιάνναρης («Εύα και Αγγελος: οι απαρχές ενός μεγάλου έρωτα») και Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια («Τα "σεξουαλικά" ποιήματα του Α. Σικελιανού»). Απαγγελία Εύα Κοταμανίδου. Χαιρετισμοί των Αννας Σικελιανού, Σέφη Αναστασάκου.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει γιορτή, στις 11/9, 9 μμ, στο ξενοδοχείο «St. George Lycabettus». Στη γιορτή θα γίνει και η υποδοχή των νέων μελών.
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ προκήρυξε το «Βραβείο Ιωάννου και Μιράντας Πεσμαζόγλου» (1 εκατ. δρχ.), για Ελληνες ηλικίας έως 30 ετών, αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων (οικονομικές ή πολιτικές επιστήμες). Προϋπόθεση να έχουν: αριστεύσει (βαθμός τουλάχιστον 8,5/10), ολοκληρώσει επιτυχώς τον πρώτο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών τους σε ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο και να έχουν γίνει αποδεκτοί για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το θέμα της διατριβής πρέπει να υποβληθεί μαζί με τα άλλα πιστοποιητικά σπουδών τους μέχρι τις 30/9/2001. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον προσεχή Δεκέμβρη.
ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ του Πλάτωνα Μάξιμου, «Εις την Πόλιν...» θα παρουσιαστεί στις 13/9, 8 μμ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το λεύκωμα περιλαμβάνει 250 φωτογραφίες από την κληρονομιά του Βυζαντίου, μέσω της αποτύπωσης μνημείων της Κωνσταντινούπολης. Στην παρουσίαση θα προβληθεί ταινία, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη στις νέες αίθουσες του μουσείου (14-30/9, ελεύθερη είσοδος).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ παράσταση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του σεμιναρίων θα δώσει το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», στις 10/9, 8.30 μμ. Θα παρουσιαστούν χοροί από Νέα Αρτάκη Εύβοιας, Συρράκο Ιωαννίνων, Αστυπάλαια, Ιωάννινα (αστικοί χοροί), Κρήτη και χοροί του χωριού Αρχαία Κόρινθος. Τους χορούς επιμελούνται οι αντίστοιχοι τοπικοί, πολιτιστικοί φορείς. Πληροφορίες στα τηλ.: 3244.395, 7511.471.