ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιες εκδηλώσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Κηποθέατρο της Πρέβεζας, οι οποίες ξεκινούν στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερασιτεχνικό συγκρότημα, θα ακολουθήσει ομιλία από τον Δημήτρη Παπατολίδη, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και θα κλείσει με συναυλία από τον Μπάμπη Τσέρτο.

Ολοκληρώνονται επίσης οι διήμερες εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χτες στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας. Εκεί θα τραγουδήσουν στις 8.30 μ.μ. Αλβανοί εργάτες που ζουν και εργάζονται στο νησί, θα προβληθούν ντοκουμέντα από τη διαδήλωση της Γένοβας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Κινητοποιήσεις των λαών ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"», όπου θα συμμετάσχουν: Ο Νίκος Μεταλληνός, πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, ο Γιώργος Καλύβας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, κι ο Γιάννης Ζήκος, μέλος της αποστολής της Κέρκυρας στην κινητοποίηση στη Γένοβα. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ροκ συναυλία του τραγουδοποιού Σταμάτη Μεσημέρη με τη συμμετοχή μουσικού σχήματος.

Επίσης, σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις του 27 Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται είναι:

- Αγ. Νικόλαος Λασιθίου Κρήτης, 8 μ.μ., για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

- Κροκεές Λακωνίας, 8 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

- Εδεσσα (Μικρά Καταρρακτάκια), 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Γ. Βαλαλιά, γραμματέας του ΝΣ Πέλλας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία του Σωτήρη Μπαλά.

Ακόμα, την Τρίτη 4/9:

- Καλαμάτα, (Συνοικία Ράχη), 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

Ποιος φταίει για το θάνατο της κυρά - Ζωής κ. υπουργέ;

Ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Χαλκίδας έχασε τις αισθήσεις της, αλλά το ασθενοφόρο πήγε μετά από 20 - 25 λεπτά, με πλήρωμα μόνο τον οδηγό...

Ενα τυχαίο πλην όμως τραγικό στην κατάληξή του γεγονός, με το θάνατο της 80χρονης Ζωής Μέλιου, που κατοικούσε στη Χαλκίδα (συνοικία Κανήθου) ήρθε να επιβεβαιώσει με τον ίδιο τραγικό τρόπο το πού οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση, με τη λεγόμενη «αναδιάρθρωση». Αλλά και πόσο δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας που διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που πολλές φορές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, όπως το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η Ζωή Μέλιου κατέβηκε πρωί στην παραλία του Κανήθου (Ροδιές) για μπάνιο στη θάλασσα. Ομως κάτι έπαθε (είχε πρόβλημα με την καρδιά της) και έχασε τις αισθήσεις της. Εκείνη την ώρα κατέβαινε στην παραλία η Σοφία Ντούρου, γνωστή και γειτόνισσα της κυρά - Ζωής που αντιλαμβανόμενη την άσχημη κατάσταση βούτηξε και την τράβηξε έξω, εφαρμόζοντας στη συνέχεια κάποιες πρώτες βοήθειες (τεχνητές αναπνοές) που στάθηκε αδύνατο να την επαναφέρουν, ενώ άλλοι γείτονες που είχαν αντιληφθεί το περιστατικό τηλεφώνησαν στην Αστυνομία και στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 20-25 λεπτά μόνο με τον οδηγό. Δεν το συνόδευε ούτε γιατρός, ούτε άλλο νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα καλύτερα μηχανήματα να διέθετε, ήταν άχρηστα.

Η κυρά - Ζωή με τη βοήθεια του κόσμου τοποθετήθηκε στο νοσοκομειακό ασθενοφόρο, αλλά στη διαδρομή άφησε την τελευταία της πνοή. Μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε «λόγω έλλειψης προσωπικού», «αδυναμίας στελέχωσης όλων των ασθενοφόρων» και «αδυναμίας κάλυψης όλων των περιπτώσεων», όπως είπε ο Γ. Παπουτσής, πρόεδρος του ΔΣ του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας στο Θ. Παππά γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ που τον επισκέφθηκε εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού, με την τραγική κατάληξη και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Αντί μνημοσύνου

φωτ.

Στις 29 του Ιούλη 2001 «έφυγε» σε ηλικία 76 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Παπακώστας), από την Καρδίτσα Θεσσαλίας.

Τα παιδιά του Μαρία Παππά και Γεράσιμος Γερασόπουλος προσφέρουν στη μνήμη του, για ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη», 20.000 δρχ.

***

φωτ

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Κατερίνα και τα παιδιά του Νικόλας και Αλεξάνδρα

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Χωρίς θάλαμο αποσυμπίεσης δυτών

Παροπλισμένος βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια ο θάλαμος αποσυμπίεσης δυτών στο Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου καθώς δε δεν έχει προμηθευτεί νέος με αποτέλεσμα ήδη να έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι δυτών. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και πρόνοιας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οπως σημειώνουν συγκεκριμένα στο κείμενο της Ερώτησης: «Δύο θάνατοι έχουν ήδη σημειωθεί εξαιτίας του παροπλισμού - εδώ και τρία χρόνια! - του θαλάμου αποσυμπίεσης των δυτών στο Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου νομού Δωδεκανήσου. Επιπλέον, το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη σπογγαλιεία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος του νησιού, αφού δεν μπορούν να γίνουν αποσυμπιέσεις σε δύτες και σφουγγαράδες, που προσβάλλονται από τη γνωστή νόσο των δυτών. Οπως καταγγέλλουν οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, οι διαγωνισμοί που γίνονται για την προμήθεια νέου θαλάμου αποσυμπίεσης κηρύσσονται άκαρποί, με επίκληση των τεχνικών προδιαγραφών».

Οι βουλευτές ρωτούν του υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνει άμεσα η προμήθεια και η εγκατάσταση νέου θαλάμου αποσυμπίεσης στο Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου, προκειμένου να γίνονται εκεί έγκαιρα οι αποσυμπιέσεις δυτών, που προσβάλλονται από τη νόσο των δυτών, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα;

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων, τελούν σήμερα στις 11.30 πμ το ετήσιο μνημόσυνο στην Τρύπη Λακωνίας, για να τιμηθεί η μνήμη των 55 εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από τους κατακτητές και το εμφυλιοπολεμικό κράτος και παρακράτος. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, να τιμήσουν τη μνήμη τους.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα της Μυτιλήνης την Τετάρτη 5-0-01 διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα στον Αϊ-Στράτη, για να τιμηθούν οι αγωνιστές που έπεσαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το πλοίο «ΣΑΠΦΩ» της ΝΕΛ, θα αναχωρήσει από Μυτιλήνη για Μύρινα Λήμνου στις 9 πμ. Από τη Μύρινα το ταξίδι θα συνεχιστεί για τον Αϊ - Στράτη με το πλοίο «ΑΙΟΛΙΣ»

  • Εκδήλωση τιμής της δράσης του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, των ηρωικών μπουρλοτιέρηδων, διοργανώνουν την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη τα Παραρτήματα Λάρισας και Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ Λάρισας. Η εκδήλωση θα γίνει στα ιστορικά στενά των Τεμπών, στην Αγία Παρασκευή, όπου έδρασε το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου κατά της φασιστικής κατοχής κατά τη διάρκεια 1942-1944.
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Πλήγμα για τους αγρότες της Αχαΐας

Ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ

Επί 30 χρόνια οι κάτοικοι της παραποτάμιας περιοχής των ποταμών Πείρου και Παραπείρου στην Αχαΐα ζουν με τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι πρόκειται να κατασκευαστεί το αρδευτικό φράγμα Πείρου - Παραπείρου. Ωστόσο, οι υποσχέσεις μένουν δίχως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της λειψυδρίας να προκαλεί τεράστια προβλήματα στους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης και με την οποία επισημαίνουν ότι «μέχρι σήμερα οι αγρότες προσπαθούν να "λύσουν" το πρόβλημα μόνοι τους, κάνοντας γεωτρήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λύση, αφού όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους, αλλά επιπλέον οι γεωτρήσεις είναι και μία εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση».

Ακόμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι «η κυβέρνηση ενέταξε το έργο στο Γ` ΚΠΣ με προϋπολογισμό 37,48 δισ. δρχ., όχι για το σκοπό αυτό, αλλά σαν έργο ύδρευσης της Πάτρας! Είναι προφανής, συνεχίζει η Ερώτηση, η αντανάκλαση των περιορισμών που θέτει η ΕΕ, η οποία επιδιώκει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και όχι τη δημιουργία έργων υποδομής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας «ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής, να βοηθηθούν οι αγρότες και να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των παραποτάμιων δήμων».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε σήμερα Κυριακή 2-9-2001 και ώρα 9.30 ετήσιο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Πεύκης για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού, και θείου

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

συνταξιούχου ΑΤΕ

Η σύζυγος Ιωάννα, τα παιδιά Λένα, Σόνια και Πέτρος, Κίττος

Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Μαίρη Κυριακού, Τριάδης και Τιτίκα Σωτηράκου, Γιάννης και Ντίνα Σωτηράκου, Χριστόφορος Σωτηράκος

Τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ