ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Με μπαλάντες και ροκ τραγούδια

Μαζί στον αγώνα, μαζί και στο γλέντι. Αυτό το κλίμα επικρατούσε την περασμένη Παρασκευή στη «Νεανική Σκηνή» του Φεστιβάλ. Ερασιτεχνικά συγκροτήματα, άλλοτε με σκληρό ήχο, άλλοτε με «εναλλακτικό ήχο», με μπαλάντες και ροκ τραγούδια, απογείωναν το κοινό.

Τη βραδιά άνοιξαν οι «Ακρως Απόρρητον» και ακολούθησαν οι «Στίγμα '90» με τραγούδια που κινήθηκαν ανάμεσα στη ροκ και πανγκ μουσική. Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μ. Φάμελος, για να ζεστάνει ακόμα περισσότερο το κοινό, «...τι ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να 'ρθει...». «Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», μας ταξίδεψε στη συνέχεια ο Ν. Ζιώγαλας, ενώ το κοινό ξεσηκώθηκε όταν ο Μ. Φάμελος εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή και τραγούδησε μερικά παλιά, αλλά και καινούρια τραγούδια μαζί με τον Ν. Ζιώγαλα.

Η Βιβή, τραγουδίστρια των «Στίγμα '90», δήλωσε στο «Ρ»: «Το Φεστιβάλ μου αρέσει ως κοινωνικό γεγονός, γιατί μαζεύονται εδώ διαφόρων ειδών και ηλικιών άνθρωποι και συνυπάρχουν και διασκεδάζουν».

Ο Ν. Ζιώγαλας μας είπε: «Με μεγάλη μου χαρά ήρθα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γιατί πραγματικά αποτελεί έναν πόλο έλξης νέων ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι το πιο ζωντανό Φεστιβάλ που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αυτό που κράτησε τελικά στα χρόνια. Για μας, βέβαια, τους καλλιτέχνες είναι και μια ευκαιρία να παίξουμε σε ένα χώρο, όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχει ζωντάνια, να επικοινωνήσουμε, δηλαδή, μαζί τους μέσα από τα τραγούδια μας. Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες που με κάλεσαν στο Φεστιβάλ».

Ο Δ. Βαρελόπουλος, μέλος των «Αντίθεσις», είπε: «Είναι η τέταρτη χρονιά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ με τους "Αντίθεσις" τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πρώτες μου επαφές με την τέχνη και τη μουσική ήταν μέσα από τις προφεστιβαλικές της ΚΝΕ. Θεωρώ ότι εμένα μου προσέφερε τα περισσότερα, από όσες εμπειρίες έχω στη ζωή μου και τις θεωρώ πολύ σημαντικές. Είναι πολύ σημαντικό ότι δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παίζουν στο Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ είναι δημιουργικό, αναζωογονείται και προχωράει μπροστά».

Με ελληνικό ροκ και μουσικές από τα «παλιά», διασκέδασαν οι επισκέπτες στο χώρο της Νεανικής Σκηνής το Σάββατο το βράδυ. Νέα συγκροτήματα παρουσίασαν τη δουλιά τους, ενώ τραγούδησαν μαζί με τον Λ. Παπαδόπουλο παλιές και νέες επιτυχίες του.

Ο Κώστας Μπόρσης από τους «Φιλμ» δήλωσε: «Μ' αυτή τη σύνθεση είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ. Συνολικά, είναι η τρίτη χρονιά που ανακατευόμαστε με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι στην ίδια ηλικία με εμάς και έχουν κάποιες ανησυχίες και θέλουν να αντιταχθούν απέναντι σε κάποια πράγματα τα οποία ενοχλούν και εμάς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από το να είμαστε εδώ».

Ο Λ. Παπαδόπουλος (ή Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ) μας είπε: «Είναι υπέροχα εδώ και λυπάμαι που είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ, ποτέ δεν είναι αργά βέβαια. Είναι υπέροχος ο κόσμος, έχει μια αυθεντικότητα. Είναι το μοναδικό μέρος, για να σου πω την αλήθεια, που ένιωσα όμορφα να αφήσω το παιδί μου, πέντε χρόνων, χωρίς να φοβάμαι μήπως το κλέψει κανείς».

Οι «Αττας Διδοίσθα» είπαν: «Καλεστήκαμε από την Οργάνωση να παίξουμε στην Αθήνα. Είμαστε ανοιχτοί κάθε φορά να παίξουμε για την ΚΝΕ όπου και να είναι. Εξάλλου είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, το δείχνει και ο κόσμος αυτό».

Ο Παναγιώτης από τους «Ρέζους» δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ. Δυστυχώς δεν έχω δει κάτι προηγούμενο. Ηρθα όμως δυο μέρες στο Φεστιβάλ και διαπίστωσα ότι έχει γίνει μια πολύ ωραία προσπάθεια. Εχω δει παιδιά που τα έχουν δώσει όλα και από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στο πόδι για την επιτυχία του Φεστιβάλ».


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ανοιχτό γράμμα

Καιρό τώρα έχουν μαζευτεί στο γραφείο μου πολλά βιβλία, γράμματα, που περιμένουν απάντηση.

Προς κύριο Τζαννετάκο, γνωστό δημοσιογράφο και ισλαμοφάγο. Γραφεία Νέας Δημοκρατίας, Ρηγίλλης. Ενταύθα.

Αγαπητέ κύριε, σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του βιβλίου σας με τίτλο: «Γεννήθηκα λακές». Είμαι θαυμαστής των βιβλίων σας, μου αρέσουν τα ελληνικά σας, ότι δε φοβάστε τίποτα, και απ' ό,τι γράφετε στον επίλογο του βιβλίου ετοιμάζετε και τον δεύτερο τόμο. Προτείνω να το ονομάσετε «Γιατί έγινα λακές». Καλή επιτυχία δε σας εύχομαι, γιατί τη θεωρώ σίγουρη.

Προς κύριο Μπίστη, Γραφεία ΠΑΣΟΚ, Χαριλάου Τρικούπη, Ενταύθα.

Το βιβλίο σας με τίτλο: «Είμαι σάρκα από τη σάρκα της Αριστεράς» θα συμβάλει στο ότι κάθε Αριστερός θα γίνει χορτοφάγος.

Προς κυρία Παναγιωταρέα, Mega Channel.

Τι όμορφη, τι κομψή η ποιητική σας συλλογή «Φρέσκα τριαντάφυλλα για έναν ξυπόλυτο δήμαρχο», αφιερωμένη στον κ. Αβραμόπουλο! Αλήθεια, πείτε μας πόσο δύσκολο είναι για μια μεγάλη ποιήτρια να αναλώνεται σε μια πρωινή εκπομπή...

Προς κύριο Αβραάμ Λίνκολν, Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αγαπητέ Πρόεδρε, αν και καθυστερημένα έλαβα την ομιλία που θα εκφωνήσετε στην ορκωμοσία σας. Ξεχωρίζω ένα σημείο, στο οποίο θα πρέπει να δώσετε έμφαση: «Ελπίζουμε βαθιά -και προσευχόμαστε με πάθος- να σταματήσει γρήγορα αυτή η μεγάλη μάστιγα του πολέμου. Παρ' όλ' αυτά, αν ο Θεός θέλει να συνεχίσει ο πόλεμος μέχρι να καταστραφεί όλος ο πλούτος που συσσωρευόταν εδώ και διακόσια πενήντα χρόνια από την απλήρωτη εργασία των σκλάβων, και μέχρι να πληρωθεί η κάθε ρανίδα αίματος που έχυσε το μαστίγιο από εκείνες που θα χύσει το ξίφος, όπως ειπώθηκε πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, πρέπει πάλι να πούμε "οι Βουλές του κυρίου είναι απόλυτα ορθές και δίκαιες"...».

Προς κύριο Μωυσή, κάπου στο Ισραήλ.

Ελαβα τις εντολές σας και ομολογώ πως με ξαφνιάσατε. Χρόνια είχα να διαβάσω τέτοιο παραλήρημα, ώστε δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να μοιραστώ ένα απόσπασμα με τους αναγνώστες: «Αι εξυμνήσεις του Θεού θέλουσιν είσθαι εν τω λαρύγγι αυτών,/ και ρομφαία δίστομος εν τη χειρί αυτών/ διά να κάμνωσιν εκδίκησιν εις τα έθνη,/ παιδείαν εις τους λαούς,/ διά να δέσωσιν τους βασιλείς αυτών με αλύσεις και τους ενδόξους αυτών/ με δεσμά σιδηρά./ Και όταν ο Κύριος ο θεός σου παραδώσει αυτούς έμπροσθέν σου,/ θέλεις πατάξει αυτούς. κατά κράτος θέλεις εξολοθρεύσει αυτούς. δε θέλεις/ κάμει συνθήκην μετ' αυτών, ουδέ θέλεις δείξει έλεος προς αυτούς».

Προς τον άγνωστό μου ανταποκριτή της εφημερίδας «News Chronicle», ο οποίος από τον Ιούλιο του 1936 μου έστειλε τη συνέντευξη που πήρε από το στρατηγό Φράνκο στην Ισπανία.

Τη θεωρώ από τα σημαντικότερα κείμενα του αιώνα που μας άφησε. Δημοσιεύω ένα απόσπασμα:

«-Για πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι σφαγές;

-Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, καμιά ανακωχή. Θα συνεχίσω να προετοιμάζω την προέλασή μου στη Μαδρίτη. Θα προελάσω. Θα καταλάβω την πρωτεύουσα. Θα σώσω την Ισπανία από το μαρξισμό με οποιοδήποτε κόστος.

-Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τουφεκίσετε το μισό πληθυσμό της Ισπανίας!

-Επαναλαμβάνω, με οποιοδήποτε κόστος!»

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Παρ' όλα αυτά, σ' το 'πα και στο ξαναλέω, μη μου στέλνεις γράμματα, γιατί γράμματα δεν ξέρω και με πιάνουν κλάματα!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κόντρα στα πολιτιστικά σκουπίδια της άρχουσας τάξης

Από το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Ο» δε θα μπορούσε να λείπει η εικαστική παρέμβαση των νέων δημιουργών. Εκείνων των νέων δημιουργών της εικαστικής τέχνης, οι οποίοι όπως και οι συνάδελφοί τους της μουσικής ή του θεάτρου, που συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, λένε «όχι» στα πολιτιστικά σκουπίδια της κυρίαρχης τάξης και προσπαθούν να ορθώσουν έναν διαφορετικό, ανατρεπτικό λόγο σύγκρουσης. Σύγκρουσης, όπως μας είπαν οι ίδιοι, με τα γνωστά κυκλώματα, που θέλουν τους νέους δημιουργούς να αναπαράγουν την κυρίαρχη λογική, της εμπορευματοποίησης, του ελιτισμού και της άσφαιρης αμφισβήτησης. Στο στέκι των νέων δημιουργών του Φεστιβάλ εξέθεσαν τα ζωγραφικά έργα τους η Πηνελόπη Κατσοπούλου, η Τόνια Γκλεζάκου, η Αλεξία Τάγκα, η Χριστίνα Χρονοπούλου, η Ελλη Κατσούλη, ο Ιάκωβος Βάης, η Παρασκευή Χρυσικού, η Μάρθα Κλήμου, η Πόπη Παπαθανασίου, η Γεωργία Πετρούλια και ο Σταύρος Τριπολίτης. Οπως τόνισαν στο «Ρ», στόχος που έχει τεθεί από την πρόσφατη συνάντηση νέων δημιουργών από όλη την Ελλάδα που έγινε στην Αθήνα πρόσφατα, είναι η δημιουργία ενός Δικτύου νέων καλλιτεχνών που θα αγκαλιάζει την τέχνη της αμφισβήτησης σε ολόκληρη τη χώρα, ξεφεύγοντας τόσο από το σφιχταγκάλιασμα των «γκαλερί - σούπερ μάρκετ» όσο και από τον κενό και αδιέξοδο προβληματισμό, που επίσης προωθείται από το κυρίαρχο σύστημα ιδεών. Αυτή η μικρή έκθεση ζωγραφικής στις τέσσερις μέρες του 27ου Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσοι συμμετείχαν να εκθέσουν τα έργα τους σε ένα κοινό που δεν έχει συχνά τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με αυτόν τον τομέα της τέχνης και να ανταλλάξουν προβληματισμούς και απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Φωτογραφική έκθεση

Τη θέση τους στο φετινό Φεστιβάλ είχε και η φωτογραφία, που εκπροσωπήθηκε από τους νέους δημιουργούς Γιάννη Γιουσίζη, Γιώργο Κουνάδη, Τόνια Γκλεζάκου και Ειρήνη Κακογιάννου. Ενα φωτογραφικό αντιπολεμικό σχόλιο έκαναν με τα έργα τους οι Τάσος Μουτσίδης, Θανάσης Αρέτας, Αντώνης Κασίτας και Εύα Κωνστανταράκη. Ενα μικρό τμήμα από το προσωπικό του αρχείο με σπάνιες φωτογραφίες από πολιτικούς εξόριστους της Μακρονήσου, της Γυάρου, της Ικαριάς και από τα άλλα κολαστήρια του μετεμφυλιακού κράτους παρουσίασε ο Μανώλης Κασιμάτης, ξυπνώντας μνήμες σε πολλούς αγωνιστές που στάθηκαν μπροστά από τα ταμπλό του.

Οπως τόνισε στο «Ρ» ο Μ. Κασιμάτης, υπάρχει πλούσιο έδαφος από νέους καλλιτέχνες σε ολόκληρη τη χώρα που προσπαθούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν να ξεφύγουν από τα κυρίαρχα μοτίβα. «Υπάρχει η διάθεση και ήδη γίνονται προσπάθειες όλες αυτές οι απόπειρες πολιτιστικής έκφρασης να ενιαιοποιηθούν, συνθέτοντας ένα νέο καλλιτεχνικό ρεύμα αντίστασης» υπογράμμισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ