Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Κόντρα στα πολιτιστικά σκουπίδια της άρχουσας τάξης

Από το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Ο» δε θα μπορούσε να λείπει η εικαστική παρέμβαση των νέων δημιουργών. Εκείνων των νέων δημιουργών της εικαστικής τέχνης, οι οποίοι όπως και οι συνάδελφοί τους της μουσικής ή του θεάτρου, που συναντήθηκαν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, λένε «όχι» στα πολιτιστικά σκουπίδια της κυρίαρχης τάξης και προσπαθούν να ορθώσουν έναν διαφορετικό, ανατρεπτικό λόγο σύγκρουσης. Σύγκρουσης, όπως μας είπαν οι ίδιοι, με τα γνωστά κυκλώματα, που θέλουν τους νέους δημιουργούς να αναπαράγουν την κυρίαρχη λογική, της εμπορευματοποίησης, του ελιτισμού και της άσφαιρης αμφισβήτησης. Στο στέκι των νέων δημιουργών του Φεστιβάλ εξέθεσαν τα ζωγραφικά έργα τους η Πηνελόπη Κατσοπούλου, η Τόνια Γκλεζάκου, η Αλεξία Τάγκα, η Χριστίνα Χρονοπούλου, η Ελλη Κατσούλη, ο Ιάκωβος Βάης, η Παρασκευή Χρυσικού, η Μάρθα Κλήμου, η Πόπη Παπαθανασίου, η Γεωργία Πετρούλια και ο Σταύρος Τριπολίτης. Οπως τόνισαν στο «Ρ», στόχος που έχει τεθεί από την πρόσφατη συνάντηση νέων δημιουργών από όλη την Ελλάδα που έγινε στην Αθήνα πρόσφατα, είναι η δημιουργία ενός Δικτύου νέων καλλιτεχνών που θα αγκαλιάζει την τέχνη της αμφισβήτησης σε ολόκληρη τη χώρα, ξεφεύγοντας τόσο από το σφιχταγκάλιασμα των «γκαλερί - σούπερ μάρκετ» όσο και από τον κενό και αδιέξοδο προβληματισμό, που επίσης προωθείται από το κυρίαρχο σύστημα ιδεών. Αυτή η μικρή έκθεση ζωγραφικής στις τέσσερις μέρες του 27ου Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσοι συμμετείχαν να εκθέσουν τα έργα τους σε ένα κοινό που δεν έχει συχνά τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με αυτόν τον τομέα της τέχνης και να ανταλλάξουν προβληματισμούς και απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Φωτογραφική έκθεση

Τη θέση τους στο φετινό Φεστιβάλ είχε και η φωτογραφία, που εκπροσωπήθηκε από τους νέους δημιουργούς Γιάννη Γιουσίζη, Γιώργο Κουνάδη, Τόνια Γκλεζάκου και Ειρήνη Κακογιάννου. Ενα φωτογραφικό αντιπολεμικό σχόλιο έκαναν με τα έργα τους οι Τάσος Μουτσίδης, Θανάσης Αρέτας, Αντώνης Κασίτας και Εύα Κωνστανταράκη. Ενα μικρό τμήμα από το προσωπικό του αρχείο με σπάνιες φωτογραφίες από πολιτικούς εξόριστους της Μακρονήσου, της Γυάρου, της Ικαριάς και από τα άλλα κολαστήρια του μετεμφυλιακού κράτους παρουσίασε ο Μανώλης Κασιμάτης, ξυπνώντας μνήμες σε πολλούς αγωνιστές που στάθηκαν μπροστά από τα ταμπλό του.

Οπως τόνισε στο «Ρ» ο Μ. Κασιμάτης, υπάρχει πλούσιο έδαφος από νέους καλλιτέχνες σε ολόκληρη τη χώρα που προσπαθούν με όσες δυνάμεις διαθέτουν να ξεφύγουν από τα κυρίαρχα μοτίβα. «Υπάρχει η διάθεση και ήδη γίνονται προσπάθειες όλες αυτές οι απόπειρες πολιτιστικής έκφρασης να ενιαιοποιηθούν, συνθέτοντας ένα νέο καλλιτεχνικό ρεύμα αντίστασης» υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ